ВОЗАЧ МЕКЛАРЕНА ЛАНДО НОРИС ОСВОЈИО ПОЛ ПОЗИЦИЈУ за спринт трку у Кини

Возач Мекларена Ландо Норис освојио је пол позицију за прву спринт трку сезоне у шампионату Формуле један за Велику награду Кине на стази у Шангају.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Andy Wong)

Норис је остварио време 1:57,940 минута. Он је за 1,261 секунду бржи од возача Мерцедеса Луиса Хамилтона. Трећи је био Фернандо Алонсо из Астон Мартина, који је за Норисом заостао 1,975 секунди, док је четврто место припало актуелном светском шампиону Максу Ферштапену из Ред Була.

Много узбуђења виђено је у првим спринт квалификацијама сезоне, а зачинили су их и пожар и киша. Падавине су унеле нову дозу занимљивости у борби за пол позицију, за коју се на крају није ни знало ко ју је освојио – да ли Хамилтон или Норис. Седмоструки светски шампион је избио на чело у самом финишу, да би га претекао сународник, којем је поништен круг, да би возач Мекларена потом био враћен на прву позицију.

Хамилтон је морао да се задовољи другом позицијом, испред Алонса и Ферштапена, који се помало некарактеристично мучио у кишним условима, док је пети био Карлос Сајнц у Ферарију. Шесто место на старту заузеће други возач Ред Була Серхио Перес, испред Шарла Леклера, који је имао излетање у којем је оштетио предње крило, и Оскара Пјастрија у другом Мекларену. Првих 10 комплетирали су возачи Кик Заубера Валтери Ботас и Гуању Џоу.

Оно што је обележило квалификације свакако је и пожар, пошто се запалила трава поред стазе у седмој кривини, што се десило и током слободног тренинга. Из организације трке су навели да су пожар изазвале варнице са болида, а извесно све има везе са третманом којим је стаза подвргнута у циљу повећања пријањања, због чега изгледа као да је префарбана.

У прва два дела квалификација није било већих изненађења осим елиминације Џорџа Расела у другом делу, а возач Мерцедеса је на крају био први испод црте и заузеће 11. место на старту. Иза њега следили су двојац Хаса Кевин Магнусен и Нико Хилкенберг, Данијел Рикардо у болиду РБ тима и други возач Астон Мартина Ленс Строл. У првом делу редом су елиминисани возачи Алпина Пјер Гасли и Естебан Окон, Алекс Албон, Јуки Цунода и Логан Сарџент.

Спринт трка је на програму сутра од пет часова, а званичне квалификације биће одржане четири сата касније. Велика награда Кине биће одржана у недељу од девет часова.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести