ОДРЖАН ВЕЛИКИ НАРОДНИ МИТИНГ У БАЊАЛУЦИ Додик: У Сребреници је био злочин, али није био геноцид (ВИДЕО)

У Бањалуци завршен митинг "Српска те зове", повод за окупљање била је резолуција о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.
s
Фото: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

Председник РС Милорад Додик рекао је обраћајући се присутнима да је операција војске РС у Сребреници била грешка. Изразио је породицама страдалих саучешће.

"То је био злочин, али није био геноцид. То је страшна реч коју желе да ставе на леђа и нама и нашој деци", рекао је Додик.

Напоменуо је да је трагичнија чињеница да 3.500 убијених Срба нико не примећује и нико не реагује.

Истакао је да гурају Сребреницу у УН да би се избрисали сви злочини које је починила Немачка.

"Нама је било важно да се окупимо овде да кажемо немојте то да радите, јер то не доприноси животу у БиХ. Ово нас неће спојити, ово нас трајно раздаваја и не желимо да живимо с вама који кажете за српски народ да је геноцидан. Не желимо да живимо с вама и нећемо бити с вама у истој држави", истакао је Додик.

Рекао је да су се на митингу у Бањалуци окупили људи од Требиња до Новог Града како би поручили да не прихватају етикету геноцидног народа.

"Република Српска није инат, Република Српска је слобода", нагласио је Додик, додајући да су Срби државотворан народ.

Присутнима се обратила и Ана Брнабић председница Народне скупштине Србије.

- Данас без обзира на све изазове и недаће са којима се заједно суочавамо важно је да се држимо заједно и да се помажемо и да смо увек у нашем националном бићу једно.

Фото: FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/bs

Она је поручила да је Србија за поштовање Дејтоснког споразума.

- Данас су у Србији на власти људи који ће увек, увек бити уз Српску и уз наш народ. И што буде теже то ћемо ми бити ближи. Ако погледате у прошлост м исмо једини у региони који су преко наших највиших званичника исказали жаљење према жртвамо других народа на Балкану. Наш председник Србије тада као председник владе Александар Вучић отишао је у Сребреницу да положи цвет и да покаже пијетет а тамо је мучки нападнут . Нико ко је то организова није одговарао и нико из иностранства није пита како је то могуће да се то нешто деси - рекла је Брнабић.

Она једодала да су годинама стварани наративи да су Срби одговорни за све, али кад се Срби дрзну да изнесу своје мишлљење онда је то јерес.

- Боримо се против лажи да ова резолуцијеа није уперена против никога, али она јесте уперена против српског народа, а ова наша борба то је и борба за мир на Балкану - каже Брнабић.

Она је рекал да ћемо многе изненадити и да неће већина земаља УН подржати ову резолуцију и да неће имати експлицитну већину.Србија ће бити уз Српску док је света и века

Председник Народне скупштине Републике Српске и лидера Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да ми знамо да ценимо туђе сузе и да знамо колика је одговорност на нама она коју нам ви својом подршком и бројем дајете .

Фото: FOTO: SCREENSHOT RTS

- Сви који су за мир и сви који воле и цене туђу децу и желе да живимо у миру су добродошли и Република Српска им је врата отворила и они су са нама. Али нисте добродошли ако желите да Републику Српску зовете геноцидним народом и да је укидате а нацисте награђујете и треба да знате браћо и сестре исто што смо вам рекли када смо Републику Српску стварали у нашем срцу нема мржње ми никога не освајам и никоме непретимо али у нашем срцу нема ни страха ничега се и никога не бојимо -рекао је Стевандић.

Милица Ђурђевић Стаменковски обратила се присутнима на митингу.

- Овај трг Крајина није вечерас само главни градски трг, вечерас је овај трг централни трг целог српског народа јер смо се сабрали на овом месту из читаве Србије из читаве Републике Српске да пошаљемо поруку наше саборности

Дошли су грађани из свих крајева Републике Српске.

Фото: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

Раније данас, Народна скупштина Републике Српске усвојила је извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније данас позвао је грађане да дођу у што већем броју и поручио да ће митинг проћи мирно и са јасним порукама.

Скуп је отворио Бранимир Којић иницијатора председник одбора републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

- Слободарски спрски народ се данас окупио како би подига оглас против неправде, против притисака против наметања. Очигледно је да смо били у заблуди скоро три деценије да живимо у миру али схватили смо да рат није још увек завршен. Само што су пушке престале да пуцају али нас свакодневно већ 30 година убијају- рекао је Којић.

На митингу се обратио и Недељко Чубриловић.

- Ваше присуство на овом митингу говори о великој подршци руководству Републике Српске. Ми нисмо овде да подржавамо ни једног појединца ни једног посланика ни једну владу мисмо овде подршка Републици Српској. Оно што се припрема српском народу кропз некакву резолуцију нема неко правн о дејство али ће нам оставити све лоше. Живеће овај народ и посе ових тешких тренутака.

Фото: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

"Порука је, како мисите да живимо са вама, ако ви нас етикетирате. Шта хоћете? Да ми будемо криви, а ви сте као невине жртве. Наравно, да има невиних жртава код Бошњака, као што има и код Срба, али тиме су се требали бавити судови, а не политички форуми какав је Генерална скупштина УН-а", рекао је Додик за РТРС.

(РТС, РТРС, Пинк.рс)

 

 
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести