НОВА ДРАМСКА ПРЕДСТАВА ПОЗОРИШТА МЛАДИХ ИНТРИГАНТНОГ НАЗИВА „Секс за почетнике“ за младе који улазе у свет одраслих

У Позоришту младих приводе се крају пробе нове представе намењене вечерњој сцени - „Секса за почетнике”. Истоимену књигу Јасминке Петровић  „за оне младе који више нису деца, али још увек нису ни одрасли” драматизовала је Јелена Мијовић, а инсценацију потписује Јана Маричић. Како је јуче најављено на конференцији за новинаре, премијера је планирана  за 27. април у 19 сати на Великој сцени театра.
1
Фото: промо

– Имам утисак да у све конзервативнијем друштву тинејџери имају све мање прилика да од одраслих, стручних, пажљивих и искусних људи сазнају важне информације о сексу. Углавном су препуштени сами себи, вршњачком окружењу и нефилтрираним садржајима са интернета. Без обзира на то што је у њиховом узрасту вршњачко окружење најважније, потребно је да се о сексу говори слободно, али и стручно, како би се они на најздравији могући начин увели у тај део одрастања – речи су редитељке Јане Маричић.

Глумачку екипу „Секса за почетнике” чине Марија Радованов, Александар Милковић, Ксенија Митровић,  Вучен Вук Пећанац и Ђорђе Митровић. Сценографкиња је Милица Сурутка, костиме је дизајнирала Биљана Гргур, а композитор је Божа Обрадиновић. Сценски покрет осмислио је Игор Грекса, а за сценски говор био је задужен Саша Латиновић.

– Дивна књига Јасминке Петровић са стандардно блесавим илустрацијама Добросава Боба Живковића била је јако популарна у мом друштву, “у моје време”. Чини ми се због свог потпуно другачијег приступа тако озбиљној теми као што су секс и сексуално васпитање. А ако ћемо искрено, вероватно због било каквог приступа уопште! Данас су, ето, као, информације надохват руке. Али и даље је некако баш битно имати неког опуштеног, кул одраслог поред себе. Да се ствари преиспитају, провере, прокоментаришу, да се разбију табуи, али и да се мало насмејемо свом стиду и страховима – рећи ће Марија Радованов.

Фото: Са конференције за новинаре

И њен колега глумац Ђорђе Митровић истиче важност ове представе, поготово за тинејџере који почињу да откривају неке промене у себи, свом окружењу „и када почињу сексуално да се освешћују”.

– Ово је врло битан период у одрастању сваког тинејџера и важно је да се према њима приступи с великом дозом разумевања. Стога ћемо се трудити да их охрабримо да разговарају са својим родитељима и блиским особама - о свом изгледу, осећањима, било којим променама које примете. Надам се да ћемо успети да их уверимо да су промене кроз које пролазе сасвим нормалне и нешто чега се не треба стидети, јер је ово само један мали део у великом процесу одрастања.

Редитељка Јана Маричић истиче и да је намера целе екипе представе била да слободно, топло и подржавајуће утешимо и охрабримо све тинејџере који су збуњени пред рађањем сопствене сексуалности, ма каква она била:

– Желели бисмо да наша представа подстакне слободнију заинтересованост за сексуално образовање код тинејџера, као и да њихове родитеље и наставнике охрабри за отворенију комуникацију. Што више деца питају и истражују, то ће више знати. Знање ће им пружити слободу, слобода љубав, а онда нек уживају у безбедном сексу...

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести