(фото, видео) ЗАВРШЕНА ВЕЖБА, ГРМЕЛО НА ПЕШТЕРУ, ТЕНКОВИ, НОРЕ, ФК-3, ДРОНОВИ Вежба Вихор 2024, учествовало више хиљада припадника Војске Србије, ПРИСУСТВОВАО ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ

СЈЕНИЦА: На Привременом полигону "Пештер" одржава се здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Вихор 2024", на којој је ангажовано више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме, а вежби присуствује председник Србије Александар Вучић, највиши званичници Владе и Војске Србије.
Министарство одбране Републике Србије
Фото: Министарство одбране Републике Србије

Генерал Синиша Сташевић је обавестио председника Србије Александра Вучића да је вежба Вихор 2024. завршена.

Транспортни авион извршио је снабдевање једница.

Наступила је колона резерве и тенковски вод који су гађали по циљевима непријатеља. Ради спречавања довођења непријатеља ангажован је специјални вод са оклопним снагама 4x4 „милош”. 

Самоходна батерија „куб” врши противваздухопловну заштиту снага. Топови 125мм и митреаљези 12,7мм дејствовали су по непријатељској одбрани.

У исто време тенковски вод извршио је гађање и погодио циљеве. Потом је изввршено дејствовање пешадије десантом и борбених возила митраљезима.

У току наступања јединица дејствовали су митраљези 14,5мм као топови 125мм са возила „лазар 3” по циљевима.

Фото: Instagram @milosvucevic

Јединице почињу наступање, а на основу процене бојишта дејствује вод „пасарса” по непријатељским циљевима. Такође, два тенковска вода М-72 и тенкова М-80 укључена су у напад. На великим даљинама дејствује се противоклопним ракетама по кружним метама. „Маљутка” је погодила циљ. Вишецевни ракетни бацач „огањ” дејствовао је по непријатељским циљевима.  

Борбени хеликоптери КА145М извршили су борбено дејсво по непријатељу на малим висинама невођеним зрнима Ф8. 

Фото: Танјуг/видео


 Хеликоптери МИ-17 врше дејства по пешадијским непријатељским снагама навођеним ракетама. Такође, борбени хеликоптери „гама” ниским летом извршили су задатак по оклопним транспортерима. Прва „гама” испалила је „маљутку” и погодила циљ. Такође друга, трећа, четврта и пета ракета погодиле су циљ и уништиле непријатељска возила. 

Борбени хеликоптери МИ-35 узвршили су непосредну подршку ласерским ракетама Ф8 по непријатељу. Два поготка првог и два поготка другог хеликоптера право у мету.  


У току је дејство артиљерије, батерије „нора” и хаубица дејствовале су по простору где се налазилазе непријаељски положаји и вода минобацача 120мм. Потом је дејствовала батерија „гвоздика”, артиљеријска припрема и дејство извршено је „тамнавом 128мм”.

Два поготка ракета у возило непријатеља против оклопним системом.

Хеликоптер КА-145М дејствује за ваздушни подршку копнених снага. Возила 6x6 дејствују са митраљезима 12,7мм дејствују по непријатељу заједно са пешадијским снагама.


„Орао” бомбардер дејствује по циљевима на земљи. Ваздухопловна подршка је обавила задатак, али је авион погођен од непријатељских снага. У току је спасавање пилота који се катапултирао, два хеликоптера МИ-8. Након извршене идентификације специјални тим спашава пилота.   

Пар мигова 29 надлеће бојиште и осигурава ваздушни простор Републике Србије.

Ловачки авиони миг-29 чисте ваздушни простор у циљу обезбеђења превласти у ваздуху.


Фото: Instagram @milosvucevic

Након уништења отпорних тачака врши се удаљавање са бојишта специјалних тимова помоћу хеликоптера МИ-17.

У току је хеликоптерски десант, тимови специјалних снага дејствују заједно са хеликоптерима МИ-35.

Непријатељ је запосео неколико објеката инфраструктуре, а спрецијалне снаге постављају експлозивна пуњења док се транспортни хеликоптери повлаче са бојишта.

“Огањ“ погодио циљ

Модуларни лансер ракета “огањ м-18“ погодио је свој циљ.

Након погодака уследило је извлачење извиђачке чете са бојишта.

Хаубица „перун” дејствовала по непријатељском комуникационом центру

Три поготка хаубице „перун” 155мм по непријатљеском

Снајперски тимови и систем за управљање ватром

Дејствују снајперски тимови, уз употребу система за управљање ватром.

“Комарац“ самоубица погодио циљ

Беспилотна летелица “комарац“ самоубица је погодила циљ.

Ракете “корнет“ уништиле циљеве

Лансер противоклопних ракета “корнет“ дејствује по циљевима и уништава их.

“Врабац“ бомбардер и самоубица “оса“ нападају ватрене положаје

Даљински пилотиран дрон “врабац“ бомбардер и самоубица “оса“, ангажовани на дејству по непријатељским ватреним положајима, на основу претходно прикупљених података са извиђачке беспилотне летелице.

Дејство ПВО по непријатељским дроновима

У вежбу укључени и системи ПВО, укључујући ФК-3, као и модернизовани радар “жирафа“.

Систем “пасарс“ дејствује по непријатељским дроновима.

"Врапци" прикупљају податке

Дејство ПВО по непријатељским дроновима

У вежбу укључени и системи ПВО, укључујући ФК-3, као и модернизовани радар “жирафа“.

Систем “пасарс“ дејствује по непријатељским дроновима.


На почетку вежбе, извиђачки дронови "врабац" прикупљају податке.

Ангажоване су и четири плаформе "мали милош".

Подаци се прослеђују на командно место бригаде.

12.10, Почела вежба – тема извођење нападне операције

Дат је знак за почетак вежбе на Пештери.

Бригадни генерал Синиша Сташевић, командант Друге бригаде Копнене војске, рекао је да се вежба изводи по теми извођења нападне операције. 

Вежбу изводи је Друга бригада копнене војске, ојачана делом јединица Војске Србије.

Извиђачки дронови "врабац", на почетку војне вежбе, прикупљају податке.

Ангажоване су и четири плаформе "мали милош". Подаци се прослеђују на командно место бригаде.

Фото: Танјуг/Раде Прелић


На полигон су стигли и министри Милош Вучевић, Даница Грујичић, Томислав Момировић, Зоран Гајић, Никола Селаковић, Горан Весић, а очекује се и долазак председника Вучића. Стигли су и Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Милорад Додик.

Најављено је и присуство команданта Кфора Озкан Улуташа, који ће доћи на позив начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.

То ће бити први пут да један командат Кфора, међународних мировних снаге под вођством НАТО, заснованих на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, присуствује приказу способности Војске Србије.

Фото: РТС принтскрин

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је уочи вежбе да ће током "Вихора 2024" бити приказани по први пут многи системи наоружања, међу којима, како је рекао, има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих и најубојитијих.

На вежби ће учествати копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вежба је једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Фото: Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Ангажовано је неколико хиљада припадника Војске Србије из Генералштаба, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде и специјалних јединица - 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре", које су у оквиру здружене вежбе "Вихор 2024" ангажоване на извођењу противтерористичке операције.

На привременом полигону Пештер Војска Србије ангажовала је више од 500 средстава наоружања и војне опреме, од којих више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју, попут извиђачке беспилотне летелице "пегаз", дрона малог домета "врабац", наоружане беспилотне летелице кратког домета "сенка", килер дрона "осица", наоружаног дрона "обад", као и наоружаног мини квадрикоптера "комарац".

Фото: Танјуг/Раде Прелић

У реализацији тактичких и ватрених задатака биће употребљени тенкови М-84 и  Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "Милош", "Лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "Нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".

Када реч о летелицама Ратног ваздухопловства, током "Вихора" ће бити ангажовани авиони "МиГ-29", модернизовани "Орао", "Супер Галеб Г-4", хеликоптери "Ми-35М", "Ми-17", "Х-145М", "Гама" и транспортни авиони CASA C-295 и Ан-26, као и даљински пилотирани ваздухоплов CH-95.

Планирано је да се током увежбавања прикажу и противваздухопловни системи "ФК-3", "ПАСАРС" и "ПАНЦИР-С1", као и систем за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "Репелент".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести