НЕКИ ГЛЕДАЈУ ПОМРАЧЕЊЕ МЕСЕЦА, НЕКИ ЧЕКАЈУ БИТКОИН ХАЛВИНГ Награда за рударење биће преполовљена

Велики дан у свету криптовалута је  највероватније сутра: десиће се биткоин халвинг, редак догађај у механизму биткоина, након ког обично уследе значајне промене.
а
Фото: AI Copilot

Халвинг је један од најбитнијих догађаја у дизајну најпознатије криптовалуте. Ово је догађај током којег се на сваке четири године награда за рударење преполови, чиме се смањује интензитет издавања нових биткоина све до максималне бројке од 21 милион, која ће бити изрударена око 2150. године. Ово је четврти по реду халвинг и прилика да се изнова процене утицаји на тржиште и стратегије које рудари и инвеститори могу применити. Многи сматрају да је ово најбитнији и најутицајнији халвинг до сада, али и очекују да ће много утицати на будућност каже Игор Мирковић из ЕТЦ-а који се бави берзом криптовалута.

Биткоин халвинг је механизам уграђен у протокол биткоина који преполовљава награду за изрударен блок на сваких 210.000 блокова. Овај догађај се дешава приближно сваке четири године и служи као контрола инфлације, али и као средство за дугорочно одржавање вредности биткоина.

Циљ халвинга је да створи оскудицу ресурса, слично злату, те да кроз контролисану стопу инфлације одржава вредност биткоина дуг временски период. Како се приближава лимит од 21 милион биткоина, халвинг помаже у одржавању тржишне вредности. Креатор биткоина Сатоши Накамото дефинисао је максималну залиху, временске дистанце између халвинга и то више никада не може бити промењено.

Како халвинг утиче на рударе

- С обзиром на то да се награда за блок смањује на пола, рудари су приморани да унапреде технологију и користе енергетски ефикасније методе за очување профитабилности. Због тога многи мали рудари напросто испадају из игре, а мрежа остаје у рукама јаких, сигурних и ажурних рудара. Очекујемо да ће ово такође довести до повећања цена на којима рудари продају свој биткоин, како би надокнадили смањење прихода од награда, истиче Мирковић.

Претходни и будући утицај на цену

Историјски, халвинг је довео до повећања цена биткоина, често неколико месеци након самог догађаја, као резултат смањене понуде нових коина. Док тржишни услови варирају, очекивања су да ће и овај халвинг имати сличне ефекте, узимајући у обзир све веће интересовање институционалних инвеститора за криптотржиште. Трећи халвинг се догодио у мају 2020. године и награда се смањила на 6,25 БТЦ по блоку. Халвинг из 2020. довео је до повећања цене биткоина са око 9.000 долара у мају 2020. на историјски максимум од око 69.000 долара у новембру 2021.

Након халвинга заказаног за април 2024. године, следећи биткоин халвинг се очекује 2028. године, када ће награда за блок бити смањена још једном, упућује нас Мирковић, истичући да се ове промене пажљиво прате, а корисници саветују на време.

И. Р.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести