НА ВЕЛИКИ ПЕТАК НЕ СОЛИТЕ ХРАНУ Етнолог открива обичаје које мало ко зна! ОВО НИКАКО НЕ УЗИМАЈТЕ У РУКЕ
Хришћани Велики петак сматрају најтужнијим даном јер је на тај дан разапет Исус Христ, па је због тога важно и да знамо обичаје које треба да испоштујемо.
Велики петак је дан када сви православни верници посте али важно је да знамо и на који начин треба то да радимо, али и које ствари никако не треба да користимо тог дана, што ретко ко зна. Међутим, етнолог Саша Срећковић, музејски саветник из Етнографског музеја, који је стручњак за традицију и обичаје, објаснио је важна стара правила.
Хришћани Велики петак сматрају најтужнијим даном јер је на тај дан разапет Исус Христ, па је због тога важно и да знамо обичаје које треба да испоштујемо.
"По строжем правилу на Велики Петак се једе само посна храна на води и/или се једноничи (узима се само један оброк за 24 сата). Поштовање строгог поста на Велики Петак би рецимо значило да се конзумирају само суви хлеб и вода. Или се, пак, као што је то био случај у ресавском крају, кувала коприва. По хришћанском канону, на води се тог дана могу спремати барено поврће, свеже или суво воће и поврће, као и хлеб, мед и барени пиринач", рекао је Саша.
Он нам је затим открио и обичај који многи људи не знају, тачније шта је то што не треба да користимо на Велики петак.
"Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно 'сипа со на Исусове ране`. Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож", објаснио је Саша за Лепа и срећна.