ПАЗИТЕ ДА ВАМ НЕ "УВАЛЕ" ЛАЖЊАК УМЕСТО МЕДА Ово су ЧЕТИРИ начина како да препознате да ли је производ природан
Осим по цени, како одабрати здрав мед када купујете, објаснио је искусан пчелар
Пчелар са вишегодишњим искуством и председник београдског Удружења пчелара, Станко Рајић је у Јутарњем програму објаснио какву грешку правимо при куповини меда.
Пчелар свишегодишњим искуством открио је неколико трикова које можемо при следећем одабиру меда да употребимо, како бисмо избегли мед који није природни и нема додатог шећера у себи.
- Мед се не користи као лек, већ се узима и кад сте здрави, он побољшава имунолошки одговор организма – навео је Станко Рајић и открио да ће први знак да са самим медом нешто није у реду бити цена, јер тегла правог меда не може да кошта неколико стотина динара.
Он сматра да квалитетан мед мора и добро да се плати.
- Ако је цена испод хиљаду динара, не прилазите том меду, чак ни на пијаци. У продавници ће бити још скупљи. Кажу људи, нисам довољно богат да купујем јефтине ствари, али ми као потрошачи тешко можемо да препознамо прави и лажни мед на први поглед. Ипак, постоји неколико показатеља - наглашава Станко.
Лажни мед ћете препознати, осим по цени, ако се не кристалише и ако је провидан. Екстремнији начин тестирања је да га ставите у кашичицу и запалите шибицом, ако се карамелизује, "увалили" су вам шећер.
- Обично људи кажу, ушећерио се мед, природно му је својство да се кристалише. У зависности од тога каква је структура, колико има полена, ако је кристализован, то је сто одсто прави мед - додао је он. Међутим, мед се често кристализује тек када нам дуго стоји, а не буде такав већ у продавници, па ћемо тешко препознати који је какав. Иако, подвлачи Рајић, фалсификатори још увек нису успели да направе лажни мед који ће се кристализовати.
- Прекидање нити, односно вискозитет, није баш јасан индикатор. Ако се јасно провиди кроз мед, то је фалсификат, мора бити мало замућен. Погледајте некога кроз теглу, ако га јасно видите, то је шећерни мед. У кашичицу ако ставите мед и запалите га шибицом, и крене да се карамелизује, па то је сам шећер. Најбоље решење је да купујете мед од пчелара којег познајете. Као што купујете кајмак на пијаци од особе коју знате и верујете јој - рекао је он.
АЛО/ Дом и савети