САКРИВЕНИ НЕПРИЈАТЕЉ У КУХИЊИ Како да природно очистите каменац из кувала без хемикалија
Ако често користите кувало за воду, с временом долази до стварања каменца и појаве буђи, због чега га је неопходно повремено темељито очистити.
Вода богата минералима попут калцијума и магнезијума, оставља за собом наслаге које се с временом претварају у тврдокорни каменац.
Иако многи посежу за снажним хемијским средствима за уклањање каменца, она су често скупа, а након употребе их је тешко испрати. Ипак, природни начини попут комбинације сирћета и соде бикарбоне су ефикасни, али могу оставити јак и неугодан мирис, што захтева додатно испирање.
За оне који траже блажу алтернативу без непријатних мириса, стручњак препоручује једноставну и природну методу - коришћење обичног пиринча.
Довољно је да у кувало ставите кашику пиринча и мало воде, а затим лагано протресете. Захваљујући абразивној структури пиринча, каменац се може нежно уклонити без гребања унутрашњости. Након чишћења, кувало је потребно темељно испрати како би се спречило да остаци утичу на укус напитака.
Пиринач се показао као одличан избор за уклањање наслага с дна кувала, док се за чишћење осталих делова препоручује употреба лимунске киселине. Поступак је једноставан: прокувајте воду у кувалу, додајте кашику лимунске киселине и оставите да делује неколико минута. Након тога све добро исперите.
На овај начин можете очистити кувало за воду без употребе штетних хемикалија, сачувати његов век трајања и осигурати да ваши напици задрже свој природан укус.