clear sky
18°C
21.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОИЗВОДЊА ЗДРАВЕ ХРАНЕ У ВОЈВОДИНИ Органско месо и млеко заостају за житом

20.03.2025. 10:45 10:50
Пише:
Извор:
Дневник
органско
Фото: Дневник

Органска производња у Војводини последњих година бележи велики раст, захваљујући повећаној потражњи за здравом храном, подршци државе и ЕУ фондовима.

Ова регија, позната по плодном земљишту и развијеној пољопривреди, постаје све важнији центар органске производње у Србији.

Органски произвођачи у Војводини најчешће узгајају житарице (пшеницу, кукуруз, јечам), воће (јабуке, јагоде, малине), поврће (парадајз, паприка, кромпир), као и лековито биље. Органска производња меса и млечних производа је у порасту, али је и даље мање развијена од биљне производње.

Држава нуди субвенције за органску производњу, а доступни су и фондови ЕУ, попут ИПАРД програма.

Органски производи из Војводине, нарочито житарице и воће, често се извозе на тржишта ЕУ.

Произвођачи морају проћи строге контроле и добити сертификате од акредитованих организација попут „Ecocert” или „Serbia Organica”.

Ограничавајући фактори развоја су високи трошкови сертификације и преласка на органску производњу. Недостатак стручне радне снаге и едукације. Такође, проблем представља и чињеница да су мањи приноси у односу на конвенционалну пољопривреду, а да је ограничена домаћа потрошња органске хране због више цене.

Упркос изазовима, органска производња у Војводини има велики потенцијал, посебно уз подршку државе и међународних инвестиција. 

Е. Д.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар