АМБАЛАЖА И ОПРЕМА ДЕО ПРОИЗВОДЊЕ ЗДРАВИХ НАМИРНИЦА За органску храну мора бити и органско паковање
О органској храни се све више прича и све се више користи, а наглашава се да би могла бити шанса развоја целе пољопривреде.
Било биљног или животињског порекла, из године у годину, све популарнија. Тренд органске производње је препознат на западу, а заживео је и у нашем региону. Имајући у виду важност правилне исхране и чињеницу да се већина штетних материја у организам уноси путем хране, не чуди све већа тежња освешћеног дела света да једе храну са органским сертификатом.
Питање које се намеће је и да ли се органска производња односи и на паковање.
Упаковани органски производи се складиште у посебним складиштима
Законима који уређују органску производњу дефинисане су методе паковања, складиштења и дистрибуције органских производа. Зависно од врсте органског производа (житарице, воћа или поврћа) бира се врста амбалаже у коју ће бити упакован. Паковање се врши уз помоћ машине за паковање, која се користи искључиво за паковање органске хране. Наизменично паковање органских и производа добијених стандардним методама производње није дозвољено, јер би на тај начин дошло до контаминације органских производа.
Упаковани органски производи се складиште у посебним складиштима, која су херметички затворена и имају контролисану атмосферу. Ако није могуће обезбедити посебна складишта органски и неоргански производи морају бити раздвојени, уз јасно декларисање једних и других и поштовање мера које ће спречити њихово мешање.
Велика пажња која се придаје свим етапама производње и дистрибуције органских производа за циљ има максималну заштиту производа и њихово пласирање без икаквих губитака на квалитету.
Е.Д.