ХРАНА ИЛИ ЛУКСУЗ За килограм ораха и кајмака као за пуну корпу намирница!
Кајмак и ораси били су најскупљи производ који се могао купити широм земље током треће недеље фебруара ове године, показују подаци Републичког завода за статистику Србије (РЗС).
Ораси су се продавали и за по 1.700 динара по килограму, док је цена кајмака варирала од 1.100 па све до 1.600 динара за килограм.
Када је у питању поврће, према подацима РЗС-а килограм кромпира се кретао око 150 динара у Београду, док је у другим градовима кромпир био и дупло јефтинији, преноси Нова економија.
У продавницама најчешћа цена кромпира те недеље била је 80 динара, међутим у продавницама у Панчеву, Зајечару и Ужицу кромпир је коштао најчешће 119 динара.
Црни лук се у градовима широм Србије могао наћи најчешће по цени од 60 динара за килограм, док се на пијацама ценио више. У Београду на пример, лук се могао наћи и за 150 динара по килограму, у Ваљеву за 120 динара, Зајечару за 100, а у другим градовима по 80 динара.
Шаргарепа је била најскупља у Панчеву и продавала се по цени од 150 динара, у Новом Саду 130 динара, у Сремској Митровици шаргарепа је коштала 120 динара, а испод 100 динара могла се купити у Београду, Зајечару, Смедереву, Зрењанину (70 динара), Врању и Ваљеву (60 динара), Лесковцу (80 динара) и Новом Пазару (90 динара).
Неочишћени спанаћ могао се наћи по цени од 100 динара у Лесковцу, 150 динара у Зајечару, 200 динара у Крагујевцу, 250 динара у Краљеву, Смедереву и Панчеву, 280 динара у Ужицу, 300 динара у Београду, Ваљеву, Врању, Новом Пазару, Шапцу, Зрењанину и Суботици, док је у Сремској Митровици и Новом Саду спанаћ коштао чак 400 динара.
Цена слатког купуса се у трећој недељи фебруара кретао од 50 динара у Врању па све до 150 динара по килограму колико је износила у Београду, Зрењанину, Нишу и Панчеву. Најчешћа цена слатког купуса у продавници била је 109 динара.
Цвекла је коштала у распону од 70 динара у Зајечару, па све до 150 динара у Београду, док се празилук могао купити по цени од 120 динара у Лесковцу па све до 250 динара у Београду и Сремској Митровици.
Пасуљ и до 800 динара по килограму, ораси држе цену
Подаци РЗС-а показују да се цена пасуља широм тржница у Србији кретала од 260 динара у Ужицу па све до 800 динара за килограм у Новом Пазару. Пасуљ се најчешће могао наћи у градовима широм Србије по ценама од 400 и 450 динара, док се у продавницама широм земље могао наћи најчешће по цени од 370 динара. На пијаци пасуљ је коштао у просеку око 400 динара.
Од орашастог воћа, према подацима Републичког завода за статистику, цена ораха варирала је од 900 динара за килограм у Врању, па све до 1.720 у Крагујевцу и Смедереву.
У продавницама цена ораха је била нижа него на пијацама, јер се могао наћи и нешто испод 1.000 динара, док је на пијацама доминирала цена од 1.200 динара за килограм.
Од воћа, јабуке су биле најскупље у Панчеву и коштале су 179 динара по килограму док су у најјефтиније биле у Крагујевцу где су се продавале за 70 динара по килограму.
Најчешћа цена јабука у продавницама била је око 120 динара, док је на пијацама најчешћа цена била 100 динара.
Лимун се могао наћи у Врању за 120 динара по килограму, што је била и најнижа цена, док се у Београду могао наћи и за 300 динара, што је била уједно у највиша цена.
Килограм банана је био најскупљи такође у Београду (250 динара), док се килограм банана могао наћи и за 139 динара у Лесковцу.
У готово свим радњама широм земље цена банана била је 189 динара по килограму, док су се на пијацама цене кретале од 140 преко 180, 200 и 220 динара.
Мандарине су се могле наћи по цени од 150 динара па све до 220, поморанџе од 120 до 180 динара, а киви од 199 до 350 динара за килограм.
Млечни производи скупи, кајмак 1.600 динара
Од млечних производа кајмак је био најскупљи јер се могао наћи и по цени од 1.600 динара, док је цена домаћег сира варирала од 450 до 1.100 динара за килограм.
Од 129 до 180 динара могло се платити стерилисано млеко, док је кајмак коштао од 1.100 динара па све до 1.600 динара.
Домаћи сир могао се наћи широм земље по ценама од 450 динара до чак 1.100 динара за килограм.
Цена јаја по комаду кретала су се од 17 динара у Краљеву, па све до 25 у Новом Пазару и Ваљеву.
Најчешћа цена јаја у продавницама била је 24 динара по комаду, док су на пијацама била око 20 динара.