ОТКРИВЕН ТОКСИЧАН МЕТАЛ КОЈИ ПОВЕЗУЈУ С ПОВЕЋАНИМ РИЗИКОМ ОД РАКА ПЛУЋА, ДОЈКЕ И ПРОСТАТЕ: Хитно повучене пошиљке лука, парадајза и паприке из БиХ
У пошиљци лука из БиХ утврђено је повећано присуство метала кадмијума, који може бити штетан за здравље, а ово је трећи пут у неколико месеци да је присуство наведеног метала изнад дозвољеног у пошиљци поврћа које је требало да буде извезено из ове земље.
Тако је пре неколико месеци евидентирано повећано присуство кадмијума у пошиљци парадајза и паприка, те је у складу с тим њихова испорука обустављена.
Због тога је реаговао Европски систем брзог узбуњивања за храну и животињску храну (ЕУ РАСФФ), одакле су навели да је узорковање обављено након граничне контроле 17. фебруара, а на основу пристиглих резултата, РАСФФ је 3. марта, обавестио о откривених 0,056 милиграма кадмијума по килограму, што представља потенцијалан ризик за здравље.
Иначе, реч је о токсичном тешком металу који се може накупљати у поврћу путем земљишта, воде и атмосферског загађења, а Светска здравствена организација га класификује као канцероген, повезујући га с повећаним ризиком од рака плућа, дојке и простате.
Према речима др Тихомира Предића из Пољопривредног институт Бањалука, произвођачи треба да анализирају земљиште, да раде контролу плодности, а поготово они који извозе.
- Произвођачи треба да утврде садржај опасних и штетних материја у земљишту, јер биљке то усвајају из земљишта. Иначе се кадмијум у земљишту налази у природном облику, али то може бити и контаминирано земљиште, тј. он може бити донесен у нечему са стране, у ђубривима или средствима за побољшање земљишта - појашњава Предић за "Независне новине.
Како је појаснио, увек је могуће да буде повећано присуство овог метала, као и да ово није ништа алармантно, јер све зависи од климатских фактора, али и бројних других разлога.
И Синиша Митрић, професор на Пољопривредном факултету у Бањалуци, за "Независне новине" каже да то може бити последица карактеристика земљишта у којем се налазио лук.
- Питање је колико га је нађено и где је узгајан. Можда га је на неким локацијама више у природи, а нарочито ако је узгајан око жељезара, рудника и сл. - рекао је Митрић, који додаје да се то дешава.
Он наводи да су могућ разлог повећаног присуства овог метала и минерална ђубрива, која се користе у пољопривреди.
- Али, можемо претпоставити да је то лук који је произведен око тих бивших жељезара, хемијских индустрија и сл., где је повећана концентрација тешких метала или неких других контаминаната - закључује Митрић.