БЕЛИ ИЛИ ЦРВЕНИ КРОМПИР, КОЈИ ЈЕ ЗДРАВИЈИ? Један регулише шећер у крви и даје дужи осећај ситости
На први поглед изгледају слично, но постоје разлике које могу утицати на њихову хранљиву вредност и учинак на здравље
Сви их једемо, сви их волимо, али ретко размишљамо о томе коју врсту одабрати – црвени или бели кромпир?
На први поглед изгледају слично, но постоје разлике које могу утицати на њихову хранљиву вредност и учинак на здравље, пише Сити магазин.
Црвени кромпир препознатљив је по својој црвенкастој кожи, која садржи велику количину антиоксиданса, понајвише захваљујући пигментима званим антоцијанини. Ови антиоксиданси помажу телу у борби против слободних радикала и смањују оксидативни стрес, чиме доприносе смањењу ризика од хроничних болести.
Једна од његових предности је нижи гликемијски индекс, што значи да спорије подиже шећер у крви у поређењу с белим кромпиром. То га чини бољим избором за дијабетичаре и особе које желе да стабилизују енергију и избегну нагле скокове шећера у крви.
Бели кромпир има светлију кожу и мекшу текстуру, што га чини идеалним за пире кромпир. Садржи више скроба, што значи да има виши гликемијски индекс и брже отпушта енергију у крвоток.
Захваљујући већем уделу скроба, бели кромпир пружа дуготрајан осећај ситости. Такође је богат одређеним минералима, посебно гвожђем и калцијумом. Гвожђе игра кључну улогу у стварању црвених крвних зрнаца и преносу кисеоника кроз тело, док калцијум доприноси здрављу костију и зуба.
Утицај на варење
Црвени кромпир садржи више дијеталних влакана која подстичу варење, спречавају затвор и помажу у регулацији апетита. Захваљујући томе, дуже пружа осећај ситости, што може помоћи у контроли телесне тежине.
Бели кромпир има нешто мање влакана, али је богатији резистентним скробом, који делује слично влакнима и позитивно уточе на цревну микрофлору. Резистентни скроб служи као храна добрим бактеријама у цревима, што помаже одржавању здравог пробавног система. Који кромпир одабрати?
Црвени кромпир бољи је избор за:
Особе које желе уносити више антиоксиданса, оне који желе да стабилизују шећер у крви, оне који желе више влакана за здраво варење и дужи осећај ситости, оне који пазе на унос калорија
Бели кромпир погоднији је за:
особе којима је потребан већи унос гвожђа и калцијума, оне који желе брзи извор енергије, оне који преферирају мекшу, кремасту текстуру за пире
АЛО/ Дом и савети