light rain
11°C
06.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БЕЛИ ИЛИ ЦРВЕНИ КРОМПИР, КОЈИ ЈЕ ЗДРАВИЈИ? Један регулише шећер у крви и даје дужи осећај ситости

05.03.2025. 16:20 16:36
Пише:
Извор:
АЛО/ Дом и савети
кромпир
Фото: youtube prinstcrin/ Gurman TV

На први поглед изгледају слично, но постоје разлике које могу утицати на њихову хранљиву вредност и учинак на здравље

Сви их једемо, сви их волимо, али ретко размишљамо о томе коју врсту одабрати – црвени или бели кромпир?

На први поглед изгледају слично, но постоје разлике које могу утицати на њихову хранљиву вредност и учинак на здравље, пише Сити магазин. 

Црвени кромпир препознатљив је по својој црвенкастој кожи, која садржи велику количину антиоксиданса, понајвише захваљујући пигментима званим антоцијанини. Ови антиоксиданси помажу телу у борби против слободних радикала и смањују оксидативни стрес, чиме доприносе смањењу ризика од хроничних болести.

Једна од његових предности је нижи гликемијски индекс, што значи да спорије подиже шећер у крви у поређењу с белим кромпиром. То га чини бољим избором за дијабетичаре и особе које желе да стабилизују енергију и избегну нагле скокове шећера у крви.

Бели кромпир има светлију кожу и мекшу текстуру, што га чини идеалним за пире кромпир. Садржи више скроба, што значи да има виши гликемијски индекс и брже отпушта енергију у крвоток.

Захваљујући већем уделу скроба, бели кромпир пружа дуготрајан осећај ситости. Такође је богат одређеним минералима, посебно гвожђем и калцијумом. Гвожђе игра кључну улогу у стварању црвених крвних зрнаца и преносу кисеоника кроз тело, док калцијум доприноси здрављу костију и зуба.

Утицај на варење

Црвени кромпир садржи више дијеталних влакана која подстичу варење, спречавају затвор и помажу у регулацији апетита. Захваљујући томе, дуже пружа осећај ситости, што може помоћи у контроли телесне тежине.

Бели кромпир има нешто мање влакана, али је богатији резистентним скробом, који делује слично влакнима и позитивно уточе на цревну микрофлору. Резистентни скроб служи као храна добрим бактеријама у цревима, што помаже одржавању здравог пробавног система. Који кромпир одабрати?

Црвени кромпир бољи је избор за:

Особе које желе уносити више антиоксиданса,  оне који желе да стабилизују шећер у крви, оне који желе више влакана за здраво варење и дужи осећај ситости, оне који пазе на унос калорија

Бели кромпир погоднији је за:

особе којима је потребан већи унос гвожђа и калцијума, оне који желе брзи извор енергије, оне који преферирају мекшу, кремасту текстуру за пире

АЛО/ Дом и савети

Извор:
АЛО/ Дом и савети
Пише:
Пошаљите коментар
КАКО ДА ЈЕДЕТЕ КРОМПИР А НЕ ПОДИГНЕТЕ НИВО ИНСУЛИНА У КРВИ Златан трик за оне који имају инсулинску резистенцију
кромпир

КАКО ДА ЈЕДЕТЕ КРОМПИР А НЕ ПОДИГНЕТЕ НИВО ИНСУЛИНА У КРВИ Златан трик за оне који имају инсулинску резистенцију

20.02.2025. 12:11 12:18