few clouds
4°C
11.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) СРЕМИЦЕ ИЗДОМИНИРАЛЕ НА КОБАСИЦИЈАДИ У ШИДУ Александри на домаћем терену титула апсолутног шампиона!

10.02.2025. 17:04 17:23
Пише:
Извор:
Дневник/Танјуг
Instagram Opstina Sid
Фото: Instagram Opstina Sid

ШИД: Овогодишња 28. Сремска Кобасицијада одржана је у Шиду где су се окупили такмичари као и велики број посетилаца, саопштили су организатори манифестације.

Манифестација је надмашила сва очекивања, окупивши рекордних 140 узорака сувих ферментисаних кобасица и велики број посетилаца, заљубљеника у аутентичне укусе Срема и ширег региона.

Овогодишње такмичење које је одржано 8. Фебруара донело је и иновације, а то су електронски систем оцењивања, који потиче од Европског савеза саламара и кобасичара, као и проширени стручни жири са шест дегустатора и технолога.

За све посетиоце, ово је била прилика да уживају не само у такмичарским кобасицама, већ и у широкој понуди домаћих производа - сухомеснатих специјалитета, домаће масти, свеже топлих чварака и чувене кобасице у лепињи, која се пекла на лицу места, поручили су организатори догађаја.

Новина овогодишњег такмичења била је подела у три специфичне категорије, и то Сремска кобасица - традиционална сува ферментисана кобасица, препознатљива по богатој ароми и карактеристичним зачинима, Међународна кобасица - такмичење које окупља најбоље произвођаче из региона и Куленова сека - аутентични месарски специјалитет, чији се квалитет мерио по специфичним критеријумима, наводе организатори такмичења.

Како је наведено, одлуке жирија доносиле су се на основу укуса, текстуре, процента масноће и сушења, али и баланса зачина и општег гастрономског доживљаја.

Међу мноштвом врхунских мајстора кобасице, титулу апсолутног шампиона у категорији Сремска кобасица понела је Александра Славујевић из Шида, чија је кобасица бриљирала по свим критеријумима и однела победу међу јаком конкуренцијом.

Злато су освојили: Драгана Лужајић (Моровић) и Оља Чобановић (Шид).

Сребрне награде понели су: Милош Дражић (Шид), Дејана Чобановић (Шид), Ђорђе Евђенић (Шид), Славко Славујевић (Шид), Карол Хорват (Бачки Петровац), Василије Лазаров (Нови Сад), Душко Славујевић (Шид) и Иван Новак (Куцура).

Бронзане награде добили су: Дејан Кошутић (Шид), Огњен Попић (Турија), Душан Бура (Шид), Горан Хован (Шид), Ђорђе Лазаров (Нови Сад), Ненад Евђенић (Шид), Небојша Башић (Вашица), Срђан Сокол (Бикић До), Марија Миљевић (Сот), Дамјан Брестовачки (Бачка Паланка), Дејан Богаљевић (Ердевик), Драган Ћасић (Сремска Митровица).

У Такмичењу прављења куленове секе победу су однели: Урош Каленић (Адашевци), Стева Трлајић (Шид), Никола Смиљанић (Рума).

Такмичење у категорији Међународна кобасица окупило је најбоље произвођаче из региона, а престижна признања припала су: Зорану Каленићу (Шидски Бановци, ХР), Беље Плус д.о.о. (Дарда, ХР), Славку Васиљевићу (Рогољи, БИХ - РС).

Осим такмичарског дела, додељене су захвалнице свим појединцима и фирмама које су годинама уназад подржавале ову манифестацију и помогле да Сремска Кобасицијада постане једно од највећих гастрономских такмичења у Србији.

Извор:
Дневник/Танјуг
Пише:
Пошаљите коментар