clear sky
3°C
11.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1238
usd
113.834
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВРЋЕ КОЈЕ ПОБОЉШАВА ЗДРАВЉЕ СРЦА Добро за жене у постменопаузи ЛАКО ЗА ПРИПРЕМУ, А ЦЕНА МУ ЈЕ ВЕОМА ПРИСТУПАЧНА

11.01.2025. 10:32 10:40
Извор:
Дневник
цвекла
Фото: Pixabay.com

Према недавном истраживању објављеном у часопису Frontiers in Nutrition, чаша сока од цвекле дневно, може помоћи женама у постменопаузи, тако што ће смањити подложност болестима кардиоваскуларног система.

Сок од цвекле помаже у стимулисању производње азотног оксида, хемијског једињења од виталне важности који је важан за здраву циркулацију и проток крви, пише РТС. Ово је посебно важно за жене у постменопаузи с обзиром на то да се управо оне често суочавају са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести и повећаног крвног притиска.

Тим истраживача са Државног универзитета Пенсилваније, Универзитета Едит Кован, Универзитета Западне Аустралије, Универзитета Вејк Форест и Универзитета у Лидсу покушао је да утврди да ли додатак нитрата у облику сока од цвекле може помоћи у смањењу фактора ризика од срчаних обољења код жена у постменопаузи.

Аутори студије су приметили да су кардиоваскуларне болести (КВБ) водећи узрок смрти код жена, и то са повећаним ризиком након менопаузе. Унос сока од цвекле и друге биљне хране богате нитратима је обећавајућа нефармаколошка стратегија за повећање концентрације системског азотног оксида и побољшање функције ендотела код старије популације. Да би видели да ли то функционише у пракси, спровели су, плацебом контролисано, двоструко слепо, унакрсно клиничко испитивање. Истраживање је обављено на женама у постменопаузи како би видели ефекте суплементације нитратима уз испијање сока у две различите фазе менопаузе.

Жене су подељене у групу у раној постменопаузи (последња менструација пре једне до шест година) и групу у касној постменопаузи (више од шест година од последње менструације).

Обе групе жена су конзумиралe сок од цвекле богат нитратима, и сок од цвекле осиромашен нитратима сваког дана током једне недеље.

цвекла
Фото: Pixabay.com

Азот-оксид

Азот-оксид важна регенеративна супстанца коју производи људски организам, и његов мањак се повезује са низом здравствених поремећаја, као што су губитак коштане масе, дијабетес и рак. Азот-оксид шири и опушта крвне судове, што повећава прилив крви у све органе и ћелије, и омогућава регенерацију, здравље и снагу ткива кардиоваскуларног система. Природно, око 40. године живота, производња азот-оксида у телу почиње да опада. Мањак азот-оксида узрокује да људи у педесетим и шездесетим годинама скоро за половину имају мањи потенцијал циркулације крви у односу на период живота када су били у двадесетим.

Учеснице студије су сваког јутра седам дана пили сок од цвекле богат нитратима, а затим су после неколико недеља пиле сок од цвекле без нитрата.

Истраживачи су открили да сок од цвекле богат нитратима појачава проток крви у поређењу са плацебом без нитрата. Међутим, истраживачи су приметили да су користи за крвне судове нестале након 24 сата пијења сока од цвекле. На крају, закључили су да свакодневно испијање сока од цвекле може помоћи у заштити здравља срца код жена у постменопаузи, али и да то зависи од времена конзумирања, јер ефекти нестају након 24 сата.

Стога, да би заиста имале константне користи за здравље срца од пијења сока од цвекле богатог нитратима, жене у постменопаузи би требало да то учине делом своје свакодневне рутине.

Осим што помаже проток крви и здравље срца, сок од цвекле такође може помоћи код побољшања атлетских перформанси, код смањења крвног притиска, у јачању имунитета, онда када је потребна детоксикација организма, затим код очувања когнитивних функција, али и у борби против дијабетеса.

Многе од наведених предности цвекле за здравље постоје јер стимулишу продукцију азот-оксида. Друге намирнице које могу да имају исту фунцију су, између осталих, банане, рукола, блитва, спанаћ, зелена салата, поморанџе, празилук, першун, ротквице, карфиол, целер, шаргарепа, броколи краставци, купус...

 

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар