ЈАК ИМУНИТЕТ ТОКОМ ЛЕДЕНИХ ДАНА Ових 10 намирница ће вам помоћи у томе; Лако доступне, а непроцењиво важне
Када температуре падну, а вируси и прехладе постану свакодневица, правилна исхрана игра кључну улогу у јачању имунитета.
Срећом, многе намирнице које свакодневно користимо садрже природне састојке који помажу нашем организму да се брани од болести. Ево које су то намирнице које могу постати ваш савезник током зиме.
1. Лимун и цитрусно воће – Прва линија одбране
Цитрусно воће попут лимуна, наранџи и грејпфрута богато је витамином Ц, који подстиче производњу белих крвних зрнаца, кључних за борбу против инфекција. Додајте пар капи лимуна у чај или га цедите у воду за освежавајући напитак.
2. Бели лук – Природни антибиотик
Бели лук је познат по својим антибиотским и антивирусним својствима. Алицин, активна супстанца у белом луку, помаже у борби против бактерија и вируса. Најбоље га је конзумирати сировог, али је користан и као додатак куваним јелима.
3. Мед – Златни еликсир
Мед је богат антиоксидансима и има антимикробна својства. Кашика меда дневно не само да чува грло, већ и помаже у опоравку организма. Комбинујте га са чајем од ђумбира за додатни ефекат.
4. Ђумбир – Топлина из природе
Ђумбир делује противупално и помаже у смањењу симптома прехладе и грипа. Свеж ђумбир можете нарендати у чај, користити га у супама или правити напитке са лимуном и медом.
5. Кисели купус – Пробиотичка бомба
Кисели купус је богат витамином Ц и пробиотицима који јачају цревну флору, кључну за здрав имунолошки систем. Додајте га као прилог уз ручак или га једите самостално.
6. Овсене пахуљице – Енергија и отпорност
Овас садржи бета-глукан, влакно које подстиче активацију имунолошких ћелија. Припремите кашу са додатком меда, ораха и сушеног воћа за здрав доручак.
7. Јабуке – Домаћа класика
Јабуке су богате влакнима и витаминима који помажу у одржавању здравог организма. Највише хранљивих материја налази се у кори, зато их немојте љуштити.
8. Ораси – Моћни орашасти плодови
Ораси су пуни здравих масти и цинка, минерала који је есенцијалан за имунолошку функцију. Довољно је да поједете шаку ораха дневно.
9. Цвекла – Природни детоксикатор
Цвекла је богата гвожђем и антиоксидансима који побољшавају циркулацију и јачају отпорност организма. Додајте је у салате или правите свеже цеђене сокове.
10. Лук – Тајни савезник
Црни и црвени лук садрже супстанце које помажу у борби против бактерија и вируса. Додајте га у супе, варива или га конзумирајте свежег.
Увођењем ових намирница у свакодневну исхрану не само да ћете ојачати свој имунитет, већ ћете и уживати у укусним оброцима. Посебно обратите пажњу на бели лук, јер је његов утицај на здравље изузетан и лако га је уклопити у готово свако јело. Останите здрави и уживајте у зими!