УПОЗОРЕЊЕ! БИВША СРПСКА РЕПРЕЗЕНТАТИВКА ПОБЕДИЛА РАК И ПОРУЧИЛА "Никако не купујте храну на којој ово пише"
Настасја Недимовић је успела да тешком борбом победи рак коштане сржи. Она је једна од ретких која је то успела
Сви ми волимо цитрусе, поготову их цедимо када смо на дијети или када смо болесни, због тога што су богати резним витаминима. Наше мајке и баке чак кору рендају у колаче, а девојке које воле детоx прави саси воду са њима или једноставно убаце кришке лимуна у воду како би се освежиле.
Испоставило се да то и није баш најсрећнији избор, а Настасја Недимовић, познатија као "Канцер инфлуенсер" је на свом Инстаграм профилу открила пар детаља вазаних за ово тропско воће.
- Ово желим да поделим са вама и да вам скренем пажњу на то, а то је да кора цитруса није за јело и није за људску употребу. То можете видети на декларацијама које наравно нису видљиве и тако пише најситнијим словима "НИЈЕ ЗА ЈЕЛО" - рекла је она у кратком видеу.
- У питању су имазалин и тиабендазол. То су фунгициди који се наносе на цитрусе након жетве да би штитили подове од плесни и гљивица и чиме се одлаже труљење. Имазалин је гематоксичан што значи да изазива оштећење на ДНК, а док тиабендазол утиче на хормоне - додала је она уз молбу да се никако кора цитруса не конзумира.
Настасја је додала да ово не значи да скроз избаците из исхране цитрусе, већ да више бирате органско воће које није прскано.
Настасја Недимовић је успела да тешком борбом победи рак коштане сржи. Она је једна од ретких која је то успела, а сада на свом Инстаграм профилу дели савете о здравој и избалансираној исхрани.
Шта значе бројеви на паковањима јаја?
Настасја је објаснила систем означавања јаја, који се темељи на бројчаним кодовима исписаним на паковањима. Сваки број означава специфичну методу узгоја кокоши:
Број 0: Органска јаја
Ова јаја долазе од кокоши које су храњене искључиво органском храном и имају слободан приступ спољним просторима. Иако су најскупља, представљају најздравији избор.
Број 1: Јаја из слободног узгоја
"Кокоши проводе време на отвореном, једу природну храну попут инсеката и траве те се слободно крећу", истакла је Настасја. Према њеним речима, ова јаја имају најбољи однос цене и квалитета.
Број 2: Јаја из подног узгоја
Ова јаја долазе од кокоши које нису у кавезима, али немају приступ спољним просторима. "Кокоши су збијене у малим просторима и не могу се слободно кретати", упозорила је Настасја.
Број 3: Јаја из кавезног узгоја
"То никако није добар избор", нагласила је. "Кокоши су цео живот збијене у кавезима, никада не излазе на сунце нити једу природну храну. Таква јаја требало би избегавати."
Настасја је упозорила и на трикове које произвођачи користе како би заварали потрошаче. Натписи попут "вегетаријанска исхрана за кокоши, 100% природно" могу звучати привлачно, али нису гаранција квалитета. Таква јаја често потичу из кавезног узгоја, што се лако може проверити према броју 3 на паковању.
Још један чест трик је коришћење речи "фарма" на паковањима. Иако ово може сугерисати традиционални, слободни узгој, Настасја је објаснила да често није реч о јајима високе квалитете. Такође, упозорила је на ознаку "омега" на мањим паковањима јаја, што је често само маркетиншка стратегија за продају јаја из кавезног узгоја.
Едукација за боље прехрамбене изборе
Као особа која је својим искуством инспирисала многе, Настасја Недимовић настоји подићи свест о важности здравих прехрамбених навика. Кроз едукацију о одабиру јаја, подстиче потрошаче да доносе информисане одлуке и избегну маркетиншке замке.
Овај приступ одражава њену посвећеност ширењу корисних савета и подршке свима који траже здравији начин живота. Њени савети нису само практични, већ и подсећај на важност пажње према ситницама које могу значајно утицати на квалитет наше исхране.
АЛО/ Здравље