Цене пшенице и брашна ниске, ВЕКНА СВЕ СКУПЉА Шта јој диже цену и који су то ТРОШКОВИ ПЕКАРА скочили?
Цене хране задржале су се у новембру на највишем нивоу од прошлог пролећа.
Из региона стижу вести да је притисак на цене посебно велики у пекарској индустрији.
Иако су цене пшенице и брашна релативно ниске и стабилне, све друго од сировина које се користе за производњу пекарских производа је поскупело у протеклим месецима.
У Удружењу пекара Србије, упркос недавном продужењу владине уредбе, наводе да би цена беле векне могла у првом тромесечју да порасте за неколико динара због раста трошкова у пекарству. Да ли ће и други производи из пекара поскупети, још је неизвесно.
Цене меса константно се увећавају већ две године, на годишњем нивоу путер је скупљи за 80 процената, а какао обично 20 до 30 одсто него годину дана раније. Шећер, још један важан производ за пекаре, у фебруару и марту поскупео је за 61 проценат, а према незваничним информацијама добијеним од представника овог сектора, очекује се још један раст цене од око 20 одсто, и то до краја године.
Тренд поскупљења инпута потврђују и последњи подаци с глобалних тржишта. Цене хране задржале су се у новембру на највишем нивоу од прошлог пролећа. Појефтињење житарица и шећера анулирано је вишим ценама биљних уља, известила је почетком децембра Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
Dnevnik.rs/Espreso/Politika