Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Реците НЕ хемији

ОПРАШТАМО СЕ ОД ЗАГОРЕЛИХ ТИГАЊА! Три домаћа трика за савршено чисто посуђе након славских гозби

18.12.2024. 17:12 17:32
Пише:
судови
Фото: pixabay/ilustracija

Заборавите на упорну масноћу, уз ову јефтину намирницу ваше посуђе ће блистати.

Могуће је чак и без хемије очистити посуђе од загореле масноће.

Свака домаћица при кувању најчешће користи управо тигањ. Он је незаменљив део кухињског посуђа. Користимо га врло често, и то понекад не само један, већ неколико.

Није ни чудо да се прилично брзо, на њиховом дну и са страна, нахвата дебљи слој масноће. Покушале смо све, уништиле нокте, потрошиле сво средство за прање судова, и чини нам се да баш ништа није дало резултате.

Наводно, могуће је чак и без хемије, очистити посуђе од загореле масноће, пише Крстарица. То нам звучи тотално нереално, и питамо се који чаробни штапић је овај пут коришћен, док је решење на дохват руке!

Хемијске методе за уклањање ових проблема често су мало ефикасне, а понекад нису ефикасне уопште. Хемијом морамо обавезно руковати у гуменим рукавицама, а мирис свих тих производа кућне хемије је неподношљив, док може чак неретко изазвати и алергију.

Ипак, постоји веома једноставни начини уклањања загореле масноће, и то брзо, и без употребе хемије.

1. Кромпир умочен у соду бикарбону

Очистите један кромпир средње величине. Исеците га напола и једну половину умочите у соду бикарбону. Трљајте овом половином, као сунђером, дно шерпе или тигања. Треба уложити мали напор, али резултат ће бити видљив моментално, што ће вас додатно инспирисати.

тигањ
Фото: pixabay/ilustracija

Ако желите на овај начин очистити од масноће више тигања или лонаца, неопходно је периодично обнављати колутове кромпира, односно, повремено одсецати запрљани део. Такође, чешће га треба умакати у соду бикарбону, јер масноћу чисти комбинација сока кромпира и соде бикарбоне, пише успешнажена.цом.

2. Кесице чаја

Узмите суву, некоришћену кесицу чаја, и једноставно пређите њоме по унутрашњем зиду шерпе или тигања, на којем је остала масноћа. Одмах ћете приметити како се масноћа раствара, као да се упија у чајну кесицу. Две до три кесица чаја и „довиђења масноћи“. За ову потребу купите најјефтинији чај у кесицама.

3. Прокувајте посуђе у раствору соде бикарбоне

Узмите већи суд у који може стати тигањ или шерпа, сипајте у њега четири до пет кашика соде бикарбоне и прелијте водом. Кувајте 30 до 50 минута. Након тога само пребришите своје судове.

За ову методу није потребан никакав физички напор, али њено извођење захтева једино време. Ако га имате, то је најефикаснији начин елиминисања старе масноће са свих судова. На овај начин можете искувавати цедиљке, виљушке, кашике, поклопце и друге предмете на „тешко доступним“ местима.

Извор:
Penzionisani
Пише:
Пошаљите коментар