Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) Уместо пршуте, сланине и ребараца Тасићи суше шарана ЈОВАН ЈЕ ВЕРАН ПОРОДИЧНОЈ ТРАДИЦИЈИ! Читаво насеље мирише на димљену рибу

29.11.2024. 15:00 15:07
Пише:
риба
Фото: РИНА

ЧАЧАК: С обзиром на то да је почео Божићни пост, сви знамо да је прави хит на посној славској трпези димљени шаран, па смо у Чачку пронашли породицу Тасић у чијој се сушари, уместо пршуте, ребараца и сланине суши шаран и још по неке врсте рибе.

Јован Тасић из Чачка, иако веома млад, он је прави мајстор за димљење шарана и осталих врста риба, и рекло би се да зна одличну рецептуру за димљење рибе.

- Мислим да је све у очувању традиције и вољи за рад. Првенствено,  од самог почетка потребно је одабрати квалитетну рибу, па до усољавања и процеса димљења. Трудимо се да очувамо онај стари систем димљења рибе и квалитета, у чему стварно предњачимо. Ми овде поред шарана сушимо филете, димимо пастрмку, скушу, роладу и лососа. Планирамо да у нашу сушару убацимо и дубокоморске рибе. Ми све ово пришпремамо за наше пријатеље, одређене манастире. Имамо неку сарадњу са великим рибарским Удружењем из Макарске, па смо успели да обезбедимо неке дубокоморске рибе, које ће се наћи у овој нашој сушари”, рекао је за РИНУ Јован који у својој породичној сушари дими шаран.

риба
Фото: РИНА

Поред саме сушаре ова породица узгаја рузмарин, чиме како каже доприноси квалитету, укусу и мирису димљеном шарану.

- Што се зачина тиче, не користимо зачине, јер се шаран искључиво соли, јер, као риба, он не захтева зачињавање и искључиво се само соли. Када су остале врсте риба у питању, оне пролазе кроз процес маринирања одређеним биљкама, свака неком посебном, а рузмарин је, иначе ту, због ароме коју ослобађа приликом сушења, као и заштите од инсеката приликом топлоте и дима. Вредно је помена да рузмарин да он ослобађа сшпецифичан мирис и додатно штити рибу, а са храном треба бити увек опрезан, па је наравно и предострожност на првом месту”, појаснио је овај млади домаћин.

Оно што је прасетина на мрсној, шаран, а посебно сушени је на посној славској трпези, а када је у питању временски период сушења омиљеног посног специјалитета, Јован каже да процес димљења захтева адекватна три дана са довољним мразем и ватром.

риба
Фото: РИНА

- Потребно је да се шаран сасвим осуши, не да прође кроз продимљену фазу. Што се тиче сушења, најбрже се суше филети, јер они захтевају мало више физичког рада у припреми, али што се тиче трпезе, најбрже се суше, најједноставнији су за примену, па се њима највише и прибегава. Шаран је, иначе код нас стандардно у Србији и највећи и најчешћи избор код нашег народа, и може се рећи да је хит на посној славској тршпези”, закључио је Јован.

Иначе, свака риба је здрава као намирница, што свакако увек треба имати на уму. У нашем народу се обично каже да оно што је прасеће печење на мрсној, шаран је на посној трпези, те да је одувек био популаран, па се сматра својеврсним деликатесом, посебно у дане поста.

Извор:
РИНА
Пише:
Пошаљите коментар