broken clouds
11°C
28.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0653
usd
108.4741
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) Због снимка осмомесечне Беле на хиљаде људи је плакало ОВО СУ НАЈРАНИЈИ ЗНАЦИ АУТИЗМА КОД БЕБА Обратите пажњу, могу да буду веома суптилни и прикривени!

28.10.2024. 19:21 19:27
Пише:
Фото: pixabay.com

Бранди Хоган, мајка троје деце, недавно је на ТикТоку поделила видео своје тада осмомесечне ћерке Беле како би људима скренула пажњу на могуће ране знаке аутизма.

Тај емотивни клип брзо је постао веома гледан, а приказује Белу како не реагује на мајчине покушаје да је дозове, како не успоставља контакт очима и пузи на веома неуобичан начин. Због овог снимка је плакало на стотине људи. 
 

Како је Бранди објаснила за Њузвик, првобитно није имала намеру да снима видео због сумње на аутизам. Уместо тога, желела је да документује специфичан начин на који њена ћерка пузи, користећи једну ногу док другу савија, како би показала снимак физиотерапеуту. Бела је, према њеним речима, рођена са тортиколисом, што је утицало на њен моторички развој и већ у раној фази је била укључена у програм раних интервенција. Тортиколис је деформација са нагнутошћу главе и врата на једну страну и лицем окренутим на супротну страну.
 

Имали смо физиотерапију, радну терапију и логопеда код куће. Физиотерапеут је често сумњао на аутизам, али ја сам веровала да је прерано за такав закључак. Бела је већ прошла два теста слуха, оба са позитивним резултатима, али на трећем тесту, који је урађен док је спавала, потврђено је да њен слух није био узрок забринутости. Тек тада смо схватили да се дешава нешто друго - открила је Хоган.
 

Девојчици је у јуну ове године, према писању портала Срећна република, мало пре трећег рођендана, дијагностикован невербални аутизам спектра нивоа 3. Од тада, Бела је завршила физиотерапију, али наставља са недељним терапијама како би се побољшале њене комуникационе и моторичке вештине. 
 

Следеће недеље ћемо добити комуникациони уређај који ће јој помоћи да изрази своје потребе. Надамо се да ће је то подстаћи да почне да користи свој глас и изговара речи - истакла је њена мама.
 

 

@brandihogan2017 We had an AAC device for a month or so and Bella picked up on it so quick! When toddlers and kids can't communicate wants/needs they can become agitated. Can you imagine needing something and not being able to communicate that? Bella uses hand leading for some communication but this device will allow her to communicate much more efficiently. Studies show that it encourages them to start talking. Bella is 3 years old and starting to babble some so we are praying for words soon! #aacdevice #AAC #autismmom #autismawareness #autism #nonverbal #autismsigns #influencer #fyp #contentcreator #toddlersoftiktok #toddlermom #toddlertok #autismtiktok ♬ original sound - Brandi Hogan

 Џеси Голами, лиценцирана терапеуткиња која се бави аутизмом, и другим поремећајима понашања, рекла је да је подизање свести о аутизму кључно и да друштвене мреже могу играти важну улогу у томе. 
 

 

Рани симптоми могу бити суптилни, као што су ограничен контакт очима, кашњење у говору или репетитивни покрети. Родитељи често препознају ове симптоме након што виде слична понашања на друштвеним мрежама, али је важно консултовати стручњаке - истакла је Голами.
 

За Бранди, ово искуство није само прича о њеној ћерки Бели, већ и апел родитељима да на време реагују ако примете сличне симптоме код своје деце.
 

Извор:
Срећна Република
Аутор:
Пошаљите коментар
НЕВЕРОВАТАН ПОДВИГ МАЈКЕ И СИНА ИЗ НОВОГ САДА Вељко (17) има аутизам али заједно са мамом креће пешке, уходан, до манастира Острог због хуманог циља (ВИДЕО, ФОТО)

НЕВЕРОВАТАН ПОДВИГ МАЈКЕ И СИНА ИЗ НОВОГ САДА Вељко (17) има аутизам али заједно са мамом креће пешке, уходан, до манастира Острог због хуманог циља (ВИДЕО, ФОТО)

07.06.2024. 11:13 12:59