clear sky
16°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КНЕСА У КЉУЧНОЈ УЛОЗИ ОЧУВАЊА СРПСКОГ И МАЂАРСКОГ ФОЛКЛОРА Добродошао свако, а на првом месту нове прилике за младе таленте

26.10.2024. 10:06 10:22
Пише:
установа
Фото: КНЕСА

КАЊИЖА: Образовно-културна установа КНЕСА (CNESA) игра кључну улогу у очувању српског и мађарског фолклора.
О томе како се ова институција труди да уједини прошлост и будућност, кроз ангажовање младих и промоцију традиције за „Дневник” говори директор Карољ Шарњаји.

- У нашој установи немамо секције које се баве извођењем фолклорног садржаја, али сви ансамбли мађарских и српских културно-уметничких друштава наступају на нашој бини - вели Шарњаји. 
Ентузијазам за очување традиције огледа се у пуној подршци коју пружају овим ансамблима, било да се ради о сценској техници, реализацији проба или финалним извођењима. Ове активности нису само техничке, оне су мост који повезује генерације и обогаћује културни живот Кањиже.

установа
Фото: КНЕСА


У жељи да прошири свој утицај КНЕСА  већ неколико година активно пише пројекте и организује курсеве за оживљавање старих домаћих радиности. У галерији „Добо Тихамер“ редовно се одржавају изложбе које тематизују очување српског и мађарског културно-историјског наслеђа. Ове изложбе нису само визуелни прикази, оне су позив на акцију, подстицај заједници да се укључи и учини нешто значајно за очување своје традиције. Ипак, као и многе друге институције, установа се суочава с изазовима, посебно када је реч о укључивању младих у културне активности.

установа
Фото: КНЕСА


- Једина наша делатност која се везује за рад са младима је драмско-сценска секција, која је почела са радом 2023. године - објашњава директор. - Окупља младе из виших разреда основне школе и представља покушај да се створе нове прилике за младе таленте. Међутим, многи напуштају Кањижу након завршетка основне школе, што отежава континуитет рада. Наше колеге усавршавају своје знање о регрутовању и раду са младима, пратећи искуства сличних институција. Њихова посвећеност раду с младима је охрабрујућа, они верују да ангажовање младих није само очување традиције, већ и стварање нових путева за креативни израз.
Општина Кањижа редовно учествује на конкурсима Министарства културе, као што је „Градови у фокусу”, па је КНЕСА тако успела да обнови инфраструктуру, замени фотеље у великој сали и климатизује галерију, потврђује директор Шарњаји. 
Удружење сарађује са цивилним друштвом у кањишкој општини и увек су отворени за нове идеје и пројекте којима пружају техничку подршку за њихове програме и изложбе. У свету дигитализације и брзих информација, видљивост активности постаје још важнија.

установа
Фото: КНЕСА


-Наша установа користи штампане и електронске медије како би ширење информација о нашим програмима било што ефикасније. Наше колеге траже начине како би у наредном периоду додатно унапредили културну партиципацију и развили креативне радионице за младе. Недавно смо учествовали на семинару о развоју омладинских клубова у јавним установама културе, који је  реализовао АСИТЕЖ Србије, удружење за позоришта за децу и младе. У плану имамо и учешће на семинару по сличној теми  у Мађарској. Скупљамо идеје и ослањамо се на искуства наших партнера, како би и сами покренули рад са младима - објашњава директор. 

установа
Фото: КНЕСА


Установа користи друштвене мреже као што су Фејсбук и Инстаграм, како би привукли младе и створили осећај заједништва. Њихова стратегија се темељи на идеји да сваки члан заједнице може бити део културног живота Кањиже. С обзиром на тренутне изазове и прилике, Шарњаји се нада будућим пројектима који ће додатно унапредити културну партиципацију младих. 
С. Иршевић
Пројекат „Развој културног и уметничког стваралаштва у Општини Кањижа” реализује Дневник Војводина прес, а суфинансира Општина Кањижа. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар