broken clouds
17°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГАЛАКСИЈА КУП 2025 Млади иноватори својим решењима унапређују свакодневни живот

23.10.2024. 16:05 16:27
Пише:
промо
Фото: Промо

Национално такмичење електротехничких школа у Србији значајно је унапређено кроз спајање образовања и привреде за више знања и иновација. 

Пријаве за нови циклус трају до 31. октобра.
Заједница електротехничких школа Србије  (ЗЕТШС), у сарадњи са Нордеус фондацијом у име Групе за образовање, Школским центром „Никола Тесла“ из Вршца и партнерима из привреде, најављује девето издање Галаксија купа. Такмичење, захваљујући подршци привреде постаје свеобухватан едукативни програм са циљем да ученицима широм Србије пружи савремена знања и вештине која воде до технолошких иновација за унапређење различитих сфера живота.

promo
Фото: Галаксија куп


Галаксија куп, такмичење свих електротехничких школа у земљи, као епицентар средњ0школске иновативност и младих иноватора, будућих носилаца нашег технолошког развоја, од ове године захваљујући подршци привреде добија нову димензију. Кроз едукативне радионице, менторства стручњака, и свеобухватну подршку током целе школске године наставници и ученици ће добити савремена знања и вештине, унапредити учење кроз искуство и своје технолошке иновације. Пријаве за ову школску годину за Галаксија куп 2025, отворене су до 31. октобра и све заинтересоване школе могу се пријавити путем путем сајта ЗЕТШС или Нордеус фондације.
Тимови ученика са својим наставницима, из електротехничких школа из целе земље, сваке године имају задатак да осмисле и развију своје технолошке иновације које решавају проблеме или унапређују наш свакодневни живот. Рециклажа и очување животне средине, оптимизација искоришћења соларне енергије, унапређење узгоја виноградарских култура, продуктивност, здравствена нега старијих суграђана, подршка онима који имају потешкоћа са видом или кретањем, само су неке од тема које млади иноватори бирају. Најбољи тимови се на финалном догађају представљају публици и жирију, али много вредније од самих награда су знање и искуство које на овај начин стекну. С обзиром  на то да је такмичење и акредитовано, најбољи тимови добијају додатне бодове приликом уписа на жељени факултет.
Галаксија куп 2025 прелази на нови ниво повезивања образовања, знања из индустрије, и технолошких иновација, пружајући платформу која младима широм Србије омогућава да изађу изван оквира класичне учионице, уче од врхунских стручњака и уз методологије које користе највеће технолошке компаније на свету. Постављено на овај начин, ово национално акредитовано такмичење кроз трансфер знања и подршку ментора доприноси развоју такмичара, средњошколаца, и оснажује њихове наставнике да буду квалитетнија подршка, не само њима већ и наредним генерацијама.

промо
Фото: Галаксија куп

Ова транформација долази захваљујући већ постојећем партнерству са Нордеус фондацијом, као и новим партнерствима са компанијама које разумеју подршке образовању за будућност младих и нашег друштва. То су УниКредит Банка као главни покровитељ захваљујућим коме такмичење постаје овако значајан едукативни циклус, и компанијом Босћ Србија, кључном за трансфер глобалног технолошког знања и искуства. Кроз ову сарадњу, ученицима се отвара могућност да учествују у менторском програму и регионалним радионицама, где стичу практична знања, развијају вештине критичког мишљења, решавања проблема и усвајају савремене методологије рада.
УниКредит Банка образовање сматра суштинском полугом целокупног друштва и могућност да млади људи „откључавају свој потенцијал“ и да се развијају. Будућност се гради у учионицама, а наставници су они који тиме управљају. Стога, подршка УниКредит Банке образовном систему почиње управо оснаживањем наставника наоружавајуćи их свим алатима који су им потребни да буду најбољи могући едукатори, како би увек пружали додату вредност свом раду са ученицима. Кроз различите пројекте које подржава, банка настоји да осигура да ниједно дете не буде спутано својим социо-економским пореклом и да сви имају једнаке могућности за образовањем. Додатно, учешћем у Галаксија куп програму, банка покреће ученике средњих школа да на практичан начин примене образовање, користе своје таленте и вештине и континуирано раде на развоју иновација и дигитализације.
Програм омогућава ученицима да кроз тимски рад и креативне изазове примене своја теоријска знања у пракси, сарађујући са стручњацима из индустрије. Галаксија куп, на тај начин, оснажује младе да постану носиоци иновација и лидери технолошких промена у будућности, отварајући им нове могућности за даљи развој и напредак и припремајући их за тржиште рада. Посебан ниво подршке, обезбеђен је и за наставнике, који усвојена знања и методолодије, могу да шире и ван оквира самог такмичења у својим школама.

Промо
Фото: Галаксија куп


Едукативни програм и нове могућности за ученике
Пријаве за Галаксија куп 2025 отворене су до 31. октобра, а организатори позивају све електротехничке школе, чланице Заједнице електротехничких школа, да се пријаве и искористе прилику за унапређење образовног процеса и мотивације ученика. Свака школа може пријавити тимове који броје до три ученика, уз вођство наставника ментора. Ученици ће током такмичења развијати прототипове иновативних решења користећи технологије по избору, док ће уз подршку ментора из индустрије имати прилику да унапреде своје идеје и припреме их за финале. Пријаве се налазе на линку.
Регионалне радионице за наставнике и ученике, које ће се одржати у децембру у Научно-технолошким парковима у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Београду, представљају кључну компоненту овогодишњег програма. Циљ ових радионица је да наставници и ученици савладају десигн тхинкинг методологију, која је кључна за структурисан и креативан приступ развоју технолошких решења, па ће тако на овај начин тимови усавршити своја такмичарска  решења. Десигн тхинкинг је скуп процеса и метода који се користе за креативно решавања проблема и иновирање производа или услуга, па је као такав кључан за младе инжењере на њиховом образовном путу.

Учешће у радионицама је бесплатно, а свим тимовима биће  обезбеђен и превоз.
У каснијој фази програма, тимови ће имати прилику да кроз менторски програм сарађују са стручњацима из привреде. Директна сарадња са експертима, ће им пружити повратне информације и смернице за развој њихових идеја. Поред тога, учесници ће проћи обуку из презентационих вештина, припремајући их да своје пројекте ефикасно представе на финалном догађају.
Финале и награде за најбоље тимове
Финални догађај Галаксија купа биће одржан 28. и 29. марта 2025. године у Вршцу, уз подршку Школског центра „Никола Тесла“. Први дан биће посвећен Сајму финалних радова, где ће тимови имати прилику да уживо представе и демонстрирају своје прототипове пред публиком и стручним жиријем. Другог дана, финалисти ће одржати презентације својих пројеката, након чега ће уследити додела награда за најбоље тимове.
Награде укључују Мејкерс лаб за школу победничког тима или додатну опрему за постојећи Мејкерс лаб, као и вредне награде за чланове прва три тима. Такође, за три победничка тима и њихове наставнике-менторе биће организована дводневна студијска посета Београду, током које ће се повезати са стручњацима из привреде, науке и развоја иновација.
Галаксија куп  није само такмичење, већ прилика за школске заједнице да постану део свеобухватног образовног покрета који подржава иновативност и креативност код младих. Овај програм омогућава ученицима да се повежу са вршњацима, стручњацима и лидерима из индустрије, пружајући им непроцењиво искуство које ће их мотивисати да наставе свој професионални развој и допринесу друштву кроз иновације. На тај начин Нордеус фондација, као и цела Група за образовање коју чине Достигнућа младих у Србији, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија, заједно са својим партнерима остају посвећени мисији изградње генерације технолошких лидера спремних да обликују будучност нашег друштва.

промо
Фото: Галаксија куп


О партнерским организацијама
О УниКредит Банци
УниЦредит је паневропска комерцијална банка са јединственом понудом услуга у Италији, Немачкој, централној и источној Европи. Наша сврха је да оснажимо заједнице да напредују, пружајући најбоље у класи за све заинтересоване стране, откључавајући потенцијал наших клијената и наших људи широм Европе.
Опслужујемо више од 15 милиона клијената широм света. Они су срце свега што радимо на свим нашим тржиштима. УниКредит је организован кроз четири кључна региона и два центра за развој производа, корпоративних и индивидуалних решења. Ово нам омогућава да будемо блиски нашим клијентима и да искористимо искуство целе Групе за развој и понуду најбољих производа на свим нашим тржиштима. Дигитализација и наша посвећеност принципима ЕСГ-а су кључни покретачи наших услуга. Они нам помажу да пружимо изврсност нашим заинтересованим странама и креирамо одрживу будућност за наше клијенте, наше заједнице и наше људе.

промо
Фото: Галаксија куп

О компанији Bosch
Босћ је у Србији званично присутан од 1996. године и данас у нашој земљи послује на две локације – у централи на Новом Београду и фабрици у Пећинцима. Фокусиран на развој нових технологија, Bosch у Србији покрива различите области пословања -  од производње електричне и електронске опреме за моторна возила, преко дистрибуције широког асортимана Bosch производа, па све до пружања услуга, пре свега кроз иновативне пројекте у области информационо-комуникационих технологија и аутомотиве афтермаркет индустрије, за коју се у Београду налази глобални Bosch центар компетенција. У Београду се такође налази и Bosch инжењерски центар, у којем се развијају софтверска и сервисна решења за повезане технологије. Своју прву фабрику у Србији компанија отвара 2013. године и она је данас једна од највећих Босћ фабрика за производњу система брисача у Европи. Исте године Bosch у Србији је постао и пионир увођења програма дуалног образовања, који сваке године успешно похађа неколико десетина ученика. Водећи се слоганом ’’Технологија за живот’’, Bosch тежи да својим производима буди ентузијазам, побољшава квалитет живота и доприноси очувању природних ресурса.

промо
Фото: Галаксија куп


Организације које чине Групу за образовање
Група за образовање основана је у септембру 2022.  године са циљем заједничке подршке образовању, чине је:
Нордеус фондација основана је са циљем да се помогне деци и младима да стекну вештине, знања и компетенце потребне за успех у дигиталној економији кроз подршку образовању и развој подстицајног и креативног окружења. У области подршке образовању, фокус је на спровођењу иновативних програма заснованих на интердисциплинарном приступу, искуственом учењу и развоју компетенци за 21. век. Док у области развоја екосистема креативних индустрија, Нордеус фондација наставља са досадашњим напорима Нордеуса кроз сопствене програме и удруживањем са бројним компанијама кроз организације попут Иницијативе Дигитална Србија и Српске гејминг асоцијације чији је Нордеус и суоснивач.
Центар за промоцију науке (ЦПН) је јавна институција, коју је 2010. године основало Министарство науке Србије са задатком да промовише науку и технологију. ЦПН спроводи програме и активности радећи са истраживачким и образовним институцијама у Србији и широм света, а блиско сарађује и са републичким министарствима, медијима и приватним сектором. Мисија ЦПН-а је да премости јаз између науке и друштва окупљајући све релевантне актере и ширу јавност у процесу истраживања и иновација. ЦПН тежи да интегрише друштво у истраживачке процесе, како би се оно, уз увид у потребе грађана, што адекватније суочавало са друштвеним изазовима.

промо
Фото: Галаксија куп


Иницијатива „Дигитална Србија“ је невладина и непрофитна организација са стратешким циљем развоја јаке, глобално конкурентне дигиталне економије у Србији. Поред водећих дигиталних играча у земљи који су оснивачи Иницијативе „Дигитална Србија“, она данас окупља више од 30 организација и компанија чланова из различитих сектора релевантних за раст дигиталног екосистема, укључујући технологију, банкарство и финансије, телекомуникације, консалтинг, образовање и истраживање, затим адвокатске, медијске и фармацеутске куће, као и организације за подршку стартапима.
Циљ Иницијативе „Дигитална Србија“ је стварање пословног окружења које је у служби дигиталне економије. На путу ка том циљу улаже у стратешке програме у области формалног и неформалног образовања, развоја стартап екосистема, правно-регулаторног оквира, дигиталне инфраструктуре и јавног дијалога о дигиталној трансформацији.
Организација Достигнућа младих у Србији је део глобалне мреже Јуниор Аћиевемент Њорлдњиде, основане 1919. године, која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који годишње похађа више од 10 милиона ученика.
Мисија организације је припрема и оспособљавање ученика за успешан живот и рад у савременом свету у коме су највеће вредности иновативност и предузетничка иницијатива.
Уз подршку међународних донатора и партнера из пословног сектора у Србији, организација Достигнућа младих у Србији већ 17 година кроз имплементацију својих програма и активности на свим нивоима образовања указује на значај предузетничког образовања чији су директни исход већа запошљивост младих, боља конкурентност на тржишту рада, осамостаљивање и брже укључивање у друштво као и покретање сопственог посла, посебно у оквиру програма Ученичка компанија.
 

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар