clear sky
8°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) У АМЕРИЦИ СЕ ПРЕДСТАВЉАО И КАО СРБИН Суд осудио мучитеља Срба из логора "Челебићи": На превару добио папире САД, мирно живео 25 година, али сада је ухапшен

22.10.2024. 20:58 21:19
Пише:
челебић
Фото: printscreen Youtube/IRMCT

Амерички суд у Бостону прогласио је кривим Кемала Кему Мрнџића (51), бившег шефа обезбеђења у злогласном ратном логору Челебићи у централној Босни, где су српски затвореници убијани, систематски изгладњивани, мучени и злостављани.

Ради се о човеку који је живео анонимним животом у предграђу Бостона више од 25 година, који се лажно представљао, и који је на превару успео да постане избеглица у Америци, а касније добије и држављанство. То му је успевало све до маја прошле године, када је ухапшен у рацији у мирном стамбеном комплексу.

Њему ће наредних дана бити изречена затворска казна, пише "Сербиан Тимес" позивајући се на изворе у канцеларији америчког тужилаштва.

Мрнџић, који има пребивалиште у месту Свомпскот недалеко од Бостона, осуђен је након убрзаног двонедељног суђења за 25-годишњу шему којом је прикривао своје учешће у прогону етничких Срба током рата у Босни. Такође је осуђен за лажне тврдње на основу којих је постао избеглица у САД и коначно њен држављанин.

Он је пре 17 месеци хапшен у својој кући током акције специјалних снага полиције. Осуђен је по следећим тачкама оптужнице:

Давање лажне изјаве агентима Државне безбедности о његовој улози у логору

Поседовање потврде о натурализацији картице социјалног осигурања добијене на превару

Коришћење на превару стеченог пасоша и уверења о натурализацији

Порота га је ослободила по две тачке оптужнице за давање лажних изјава специјалним агентима Државне безбедности.

Представљао се као Србин?!

Савезна, Велика порота је подигла оптужницу против Мрнџића у јуну 2023. На суђењу су откривени шокантни детаљи који откривају да се Мрнџић, наводно, годинама у САД представљао као Србин и вешто крио своје право име и презиме. Чак је одлазио и на нека дружења са Србима.

- Срцепарајуће сведочење преживелих српских логораша из Челебића подсетило нас је да их физички бол и душевни бол које су Кемал Мрнџић и његове колеге стражари нанели у том злогласном логору и даље прогоне, 30 година касније - рекао је в.д. тужиоца САД Џошуа С. Леви, преноси "Serbian Times".

Мајкл Џ. Крол, специјални агент задужен за истраге о домовинској сигурности, казао је да је "порота прогласила Мрнџића кривим да је лагао о својој прошлости да би дошао у САД под лажним изговором, прикривајући свој рад као чувар у озлоглашеном логору Челебићи, затвору са добро документованим случајевима насиља, злостављања, па чак и убистава затвореника током рата БиХ“.

- Желимо да изразимо дубоку захвалност на храбрости преживелих који су се појавили да сведоче током овог суђења - рекао је он.

Држали их у шахту, палили им језике

Кемал Мрнџић је био надзорник стражара у злогласном заробљеничком логору у БиХ током рата деведесетих година прошлог века. Пет преживелих логораша сведочило је на суђењу, препричавајући ужасне услове у логору Челебићи 1992. године.

Преживели су сведочили о томе да су месецима били заточени у тунелу без светлости, без ваздуха, о њиховом скоро гушењу након што су сатима били затворени у шахтовима, и о дневним и ноћним премлаћивањима које су стражари у логору чинили бејзбол палицама, дрвеним моткама и кундацима пушака.

Такође, сведочили су о убиствима, паљењу језика једном заточенику загрејаном оштрицом ножа, умотавању другог затвореника дугим фитиљем, а затим паљењу ватре, сексуалном злостављању и другим мучним радњама почињеним током више месеци.

Један преживели је испричао како је претучен 70-годишњи затвореник коме су стражари закачили војну значку на чело док је умирао, пише Блиц.рс.

Преживели су такође сведочили о томе да су били изгладњивани и лишени најосновнијих потреба, укључујући спавање на бетонском поду, док су храњени кришком хлеба дневно.

- Док смо сведочили, Мрнџић је био хладан као лед. Ни да се помери. Одмах смо га препознали кад смо ушли у судницу. Сад има више килограма него кад је био у Челебићима, али то лице никада нећу заборавити. Ни ја, ни други логораши који су дошли са мном у Бостон - рекао је за „Новости“ Слободан Мркајић, један од сведока против Мрнџића.

Мрнџић је 25 година живео мирно, лагао да је избеглица да би добио држављанство САД

Мрнџић је 25 година живео мирно, лагао да је избеглица да би добио држављанство САД

Како је испричао, њему је избио вилицу, сломио седам ребара, терао га да пије мокраћу, ципеларио га...

- Тукао ме док једем, па терао и мене и друге логораше да повраћамо шта смо појели. Везао нас бодљикавом жицом. Мрнџићу није била потребна наредба да нас туче, то је радио из личне потребе - испричао је Мркајић, додавши да очекује да добије казну какву заслужује.- Само сам чекао да видим Кемала. Да видим колико је сад храбар. Да ли је храбар кад људи нису везани и кад им пушка или нож нису под грлом - рекао је он.

Лагао да су га Срби протерали

Мрнџић је 1996. године испитиван у вези са логором Челебићи, али тада није оптужен. Међутим, он тада смишља план како да напусти Босну, и то тако што прелази границу са Хрватском и пријављује се као избеглица у САД користећи измишљену причу.

У свом захтеву за избеглице и интервјуу, лажно тврди да је побегао из свог дома након што су га српске снаге ухватиле, испитивале и злостављале, и да није могао да се врати кући из страха од будућег прогона.

Како су америчке власти тврдиле на суђењу, Мрнџић је искористио своје искуство као прогонитељ да би објавио лажну причу да је био прогањан. Примљен је у САД као избеглица 1999. године, а на крају је постао натурализовани амерички држављанин 2009. године.

Казне од 5 до 10 година затвора

Оптужбе за коришћење лажно добијеног пасоша и потврде о натурализацији предвиђају казну до 10 година затвора, три године условног пуштања на слободу под надзором и новчану казну од 250.000 долара.

За три преостале оптужбе предвиђена је казна до пет година затвора, три године условног пуштања на слободу под надзором и новчана казна од 250.000 долара.

Казну ће изрећи судија савезног окружног суда на основу смерница и статута Сједињених Држава који регулишу одређивање казне у кривичном предмету.

Хашки трибунал је због злочина у Челебићима осудио управника логора Здравка Муцића (9 година), његовог заменика Хазима Делића (18 година) и стражара Есада Ланџу (15 година).

(Serbian Times)

Извор:
Блиц.рс/
Аутор:
Пошаљите коментар
БиХ: Парастос у Челебићима за 400 Срба које су убиле усташе

БиХ: Парастос у Челебићима за 400 Срба које су убиле усташе

01.08.2020. 14:12 14:15