clear sky
8°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИНЕРАЛ У БРАЗИЛСКОМ ОРАХУ КЉУЧАН У БОРБИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ Ево шта су открили шкотски научници!

22.10.2024. 19:34 19:55
Пише:
орах
Фото: Ilustracija pixabay

Есенцијални минерал у бразилским орасима може да помогне у проналажењу нових третмана за спречавање ширења рака дојке, и то најсмртоноснијег и најагресивнијег облика рака дојке, открили су шкотски научници.

Бразилски орах је хранљив орашасти плод, богат селеном - један бразилски орах садржи у просеку 90 микрограма селена, што је скоро двоструко више од препоручене дневне дозе.
 

Селен, који се налази у орашастим плодовима, месу и житарицама је есенцијални нутријент за људско здравље. Познато је да је селен неопходан за производњу тироидних хормона и рад штитне жлезде.

Селен брани тело од рака, али је потребан и за ћелије рака

Научници са Института за истраживање рака Уједињеног Краљевства у Шкотској открили су да је ћелијама рака за раст потребан селен, те када се ћелије рака прошире на друге делове тела - не могу да преживе без селена.

Истраживачки тим је открио да недостатак селена може да униште канцерогене ћелије, посебно оне у циркулацији крви које имају тенденцију да се прошире на плућа.

- Селен је минерал од виталног значаја за човека, тако да његово уклањање из наше исхране није опција. Међутим, ако можемо пронаћи третман који омета унос овог минерала од у случају троструко негативног рака дојке (ТНБЦ), потенцијално бисмо могли да спречимо ширење овог рака на друге делове тела - рекао је др Саверио Тардито, вођа истраживања, те објаснио:

орах
Фото: Ilustracija pixabay

- Обично, рак дојке није сам по себи фаталан, јер често може успешно да се лечи и оперише. Међутим, када се рак дојке прошири, онда га је теже држати под контролом. Са троструко негативним раком дојке који има мање третмана за контролу, проналажење новог начина да се спречи његово ширење може бити спасоносно.

Шта је троструко негативан рак дојке
Троструко негативан рак дојке (ТНБЦ) је најсмртоноснији и најагресивнији облика рака дојке. Чини до 15 процената свих карцинома дојке, а познат је по томе што расте и шири се релативно брзо, чак и међу младим пацијентима.

Ова врста рака дојке се чешће јавља код жена млађих од 40 година, које имају мутације у гену БРЦА1.


Термин троструко негативан рак дојке односи се на чињеницу да ћелије рака немају рецепторе за естроген или прогестерон (ЕР или ПР) и такође не производе никакав или превише протеина званог ХЕР2. Тест ћелија је "негативан" на сва три теста.

До данас, не постоје циљани третмани лековима за борбу против овог облика рака, остављајући пацијентима само неколико опција: интензивну хемотерапију или савременију имунотерапију. Чак и тада, шансе за рецидив (повратак болести) у року од пет година су велике.

орах
Фото: Ilustracija pixabay

Ако се рак прошири на удаљена места изван локализованог ткива дојке, петогодишња стопа преживљавања може пасти са 91 одсто на 12 одсто, пише Здравље.Блиц.рс.

Мутације у генима БРЦА1 и БРЦА2 значајно повећавају ризик од рака
Мутација у БРЦА генима повећава шансе за развој одређених врста рака, укључујући рак дојке. Процењује се да ће око 70 одсто жена са мутириним генима БРЦА1 или БРЦА2 развити рак дојке до 80. године.

Познат је случај америчке глумице Анђелине Џоли, која има мутирани ген БРЦА1, те је 2013. године подвргнута двострукој мастектомији (операцији одстрањивања обе дојке), како би се код ње смањио ризик од развоја рака дојке.

- Исходи за пацијенте са троструко негативним раком дојке могу бити гори него за друге врсте рака. Оваква истраживања могу бити кључна за спречавање ширења ове врсте рака, а нове терапије би направиле заокрет у лечењу троструко негативног рака дојке - поручио је др Сем Годфри, вођа британског истраживачког тима за истраживање рака.

Извор:
Здравље.Блиц.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
РАК ДОЈКЕ СВЕ ЧЕШЋИ Стручњаци откривају ДОЈЕЊЕ СМАЊУЈЕ РИЗИК ОД ПОЈАВЕ БОЛЕСТИ

РАК ДОЈКЕ СВЕ ЧЕШЋИ Стручњаци откривају ДОЈЕЊЕ СМАЊУЈЕ РИЗИК ОД ПОЈАВЕ БОЛЕСТИ

23.03.2024. 12:29 12:59
ОВО СУ СКРИВЕНИ ЗНАЦИ РАКА ДОЈКЕ Ако их приметите то је знак за узбуну, одмах посетите лекара

ОВО СУ СКРИВЕНИ ЗНАЦИ РАКА ДОЈКЕ Ако их приметите то је знак за узбуну, одмах посетите лекара

19.10.2024. 15:38 15:44