clear sky
20°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МНОГИ СУ ПРОТИВ, АЛИ ДЕЦА И ПСИ ТРЕБА ДА ЖИВЕ ЗАЈЕДНО Ево којих пет изузетних предности носи одрастање са љубимцем

22.10.2024. 12:27 13:06
Пише:
pas
Фото: freepik.com

Свако ко је као дете имао кућног љубимца зна колико је јака љубав према животињи и разуме предности одрастања са псом или мачком. 

Пси су добродушни, пријатељски расположени, трпељиви и умиљати и имају још много особина које пријају одраслим члановима породице и деци. Пси треба да буду равноправни чланови породице јер деле наша искуства и нуде безусловну љубав и наклоност што је веома значајно за дете које расте и развија осећај сопствене вредности.

Било да дете другује са кућним љубимем у авантури коју приређује у дворишту или га нежно мази и храни посластицама, одрастање са псом утиче на физички и психички развој детета и животиње, пише Пурина.

Дете се искрено везује за животињу која живи сама, помаже јој тако што јој доноси храну и воду, пружајући заштиту и показујући одговорност.

pas
Фото: freepik.com

Трагом ове констатације дошли смо до видео записа о дечаку који је друговао са уличним псом, редовним посетиоцем у школском дворишту, кога су у једном тренутку одвели људи из азила. Да скратимо причу: у договору са родитељима, дечак је постао власник овог пса, а први кадрови видео записа њиховог поновног сусрета су више него дирљиви.

Предности одрастања детета и пса су вишеструке, поготово ако у дом доведете пса који је припадник расе познате по добродушности и љубави према деци.

1. Стално дружење

Детињство се не одвија увек глатко и лако. Уобичајени изазови као што су кошкање или туче са другарима, полазак у школу, премештај у нову школу, дистанца у одељењу... за дете су веома крупна дешавања, посебно док развија емоције. Поседовање кућног љубимца за интеракцију у овим ситуацијама може бити од велике помоћи. Стално дружење са љубимцем кроз успоне и падове у детињству и адолесценцији може бити извор велике утехе за малог човека.

Кад год се деца осећају тужно, љути су или уплашени, увек се могу обратити свом љубимцу, а показало се да мажење паса ублажава стрес и помаже људима да се опусте. Осим тога, ако је пас социјализован и воли активности, може бити одличан друг у игри типа хватања или скривања, или неки измишљени сценарио вашег детета.

pas
Фото: freepik.com

2. Активнији живот

Брига о псу подстиче дете на активнији начин живота. Вежбањем дете ојачава кости и мишиће, побољшава здравље кардиоваскуларног система и добија друге здравствене бенефите. Истраживања показују да деца са псима вежбају једанаест минута дневно више од својих вршњака који немају псе. То можда не звучи много, али кад се сабере на недељном или месечном нивоу, показује драстичну разлику.

Пси захтевају свакодневне шетње или трчање и доста времена за игру и мотивишу све власнике да константно излазе у природу. Ово је нарочито важно за децу која су апатична у вези са вежбањем, боре се са вишком килограма или би могла имати користи од тога да проведу више времена на отвореном.

pas
Фото: freepik.com

3. Одговорност и учење

Одрастање са псом је прилика за децу, посебно старију, да се науче одговорности. Обезбеђивање хране и воде љубимцу, као и редовне шетње дају деци први увид у одговорност и обавезу. Важно је да родитељи редовно проверавају однос детета према псу да би били сигурни да се потребе љубимца задовољене. Деца се на овај начин уче и емпатији и саосећању и развијају виши ниво самопоштовања извршавајући своје обавезе.

pas
Фото: freepik.com

4. Боље здравље

Студије показују да се бебе које су одгајане у блиском контакту са кућним љубимцем ређе разболе у ​​првој години живота што значи потенцијално мање посета лекарској ординацији. Нека истраживања кажу да излагање перути кућних љубимаца и микробима које они уносе у дом ојачава имуни систем беба у развоју, а деца која одрастају са псима имају смањен ризик од алергија.

pas
Фото: freepik.com

5. Више среће

Једна од највећих предности поседовања пса у раном детињству је то што усрећује дете. Доказано је да интеракција са животињама, посебно псима, утиче на хормоне повезане са благостањем и срећом (допамин, окситоцин и кортизол). Играње и интеракција са псима представља лепу забаву и увек може да улепша дан детету.

Одрастање уз пса обогаћује животе деце на много начина, па ако је породица спремна да набави кућног љубимца, долазак пса у дом може да буде један од највећих и најлепших поклона за малишане.

(Телеграф)

Извор:
Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
НИКОЛА СТОЈКОВИЋ ЗБРИНУО НА СТОТИНЕ ЖИВОТИЊА КОЈЕ НЕМАЈУ ШАНСУ ДА ПРЕЖИВЕ НА УЛИЦИ Жртвује се да помогне псима, коњима, овцама... СЕБЕ СТАВИО У ДРУГИ ПЛАН
Никола

НИКОЛА СТОЈКОВИЋ ЗБРИНУО НА СТОТИНЕ ЖИВОТИЊА КОЈЕ НЕМАЈУ ШАНСУ ДА ПРЕЖИВЕ НА УЛИЦИ Жртвује се да помогне псима, коњима, овцама... СЕБЕ СТАВИО У ДРУГИ ПЛАН

16.10.2024. 08:57 10:53
ДАНАС ЈЕ ЗВАНИЧНИ СИМБОЛ МАЛТЕ, ФАРАОНИ СУ ГА ОБОЖАВАЛИ Овог јединственог пса нећете лако набавити
а

ДАНАС ЈЕ ЗВАНИЧНИ СИМБОЛ МАЛТЕ, ФАРАОНИ СУ ГА ОБОЖАВАЛИ Овог јединственог пса нећете лако набавити

08.10.2024. 15:46 16:13
"БУДАЛЕТИНО... ВОДАЈ ДЕЦУ!" Бициклиста намерно повредио пса, Новосађанка с њим ушла у окршај
a

"БУДАЛЕТИНО... ВОДАЈ ДЕЦУ!" Бициклиста намерно повредио пса, Новосађанка с њим ушла у окршај

10.10.2024. 09:40 10:45
(ФОТО) НАКОН ЖДРЕБЕТА, ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА БОГАТИЈА ЗА ТРИ ПСА Футожани их усвојили из Зоохигијене
Пољопривредна

(ФОТО) НАКОН ЖДРЕБЕТА, ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА БОГАТИЈА ЗА ТРИ ПСА Футожани их усвојили из Зоохигијене

Пољопривредна школа у Футогу предњачи у свему. Ова школа увела је новине у свој рад.
07.10.2024. 11:47 12:46