broken clouds
18°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИД НАМ ДАЈЕ 80 ОДСТО ИНФОРМАЦИЈА ИЗ ОКОЛИНЕ Важно дозирање капи за очи ОВО ЧУЛО СЕ РАЗВИЈА ДО СЕДМЕ ГОДИНЕ

21.10.2024. 09:43 10:04
Пише:
око
Фото: Фармацеутска комора Србије

Чуло вида је важно за сваког човека и представља наше богатсво, јер чак 80 одсто информација из околине добијамо чулом вида.

Чуло вида се развија до седме године живота. Као и сви остали органи, очи трпе напрезање и старе заједно са нама, док способност очију да врше све неопходне функције почиње годинама да опада.

Неке од старосних промена у очима иритирају, али нису опасне, док друге промене могу бити озбиљни очни проблеми који угрожавају вид. Фармацеути се у свакодневном раду најчешће сусрећу са болестима ока као што су катаракта, глауком, страбизам, повреда ока страним телом, увеитис и друга стања.

Магистра фармације Фармацеутске коморе Србије Бојана Летић каже како је око веома осетљив орган и због тога изузетно заштићен од штетних утицаја. Међутим, висока заштита представља препреку за доспевање лека у око па тако око може да прими мање од једне капи течности. Након локалне примене офталмолошког лека мање од пет одсто лека продре у очну водицу, док остатак бива уклоњен сузама.

Како би се смањио губитак лека, препарате за очи треба нанети у спољашњи угао ока, потом треба затворити очи и држати прстима притиснут унутрашњи угао ока (магистар фармације Фармацеутске коморе Србије Бојана Летић)

- Како би се смањио губитак лека, препарате за очи треба нанети у спољашњи угао ока, потом треба затворити очи и држати прстима притиснут унутрашњи угао ока. С обзиром на то да око лако подлеже инфекцијама, из тог разлога препарати који се наносе у око и очни руб капака, морају да буду стерилни. Пре примене лека пацијенту је потребно нагласити да темељно опере руке, да води рачуна да врх апликатора не додирује око, да не користи туђе препарате за очи, да чува препарат по упутству произвођача и да га не користи након истека рока употребе – објашњава Бојана Летић.

Правилна примена лека

Предуслов за добру контролу болести ока јесте правилна примена офталмолошког лека. Зато фармацеут има обавезу да приликом издавања офталмолошких препарата за примену на површину ока назначи и објасни дозирање, правилно руковање препаратом и правилну технику примене лека у око, затим објасни правилно чување и нагласи рок употребе након отварања и на крају увери се да је пацијент разумео упутство.

 

Препарати за примену на површину ока израђују се у облику капи, гелова и масти. Колико офтамолошког препарата треба нанети зависи од облика. У око треба нанети само једну кап капи за очи, односно 0,5цм гела или масти за очи.

- Уколико особа носи контактна сочива, треба нагласити да се пре примене лека сочива изваде и најраније поново врате након 15 минута од примене лека. Само поједине вештачке сузе смеју да се користе без уклањања сочива. Често након интервенција на оку или у лечењу глаукома, пацијенти морају да примењују неколико различитих лекова у око. Тада треба поштовати одређени редослед и то капи типа раствора се укапавају прве, сачекати пет минута, па затим користити капи типа суспензије/емулзије. Након тога опет иде пауза од пет минута, па се ставља гел, онда поново иде пауза од 15 минута и на крају се примењује маст. Капи за влажење ока се користе одвојено од лекова, најмање 30 минута након примене офталмолошког лека – истиче Летић.

око
Фото: Pixabay.com

Рок употребе препарата за очи ако се чувају на начин наведен на упутству неотворених препарата је неколико година. Међутим након отварања је тешко чувати стерилност, па се рок употребе скраћује. У највећем броју случајева важе следећа правила: вишедозним препаратима који садрже конзерванс рок употребе је 28 дана од првог отварања, док они који не садрже конзерванс рок употребе је 5 дана од отварања. Изузетак су неке капи за влажење ока, које иако немају конзерванс, могу да се користе шест месеци од отварања, због сигурносног чепа унутар бочице, који их штити. Фармацеут треба да предложи пацијенту да напише на амбалажи датум отварања.

Љ. Петровић

Извор:
Дневник.рс / Љ. Петровић
Аутор:
Пошаљите коментар