few clouds
9°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАТАСТРОФИЧНЕ АНАЛИЗЕ АНАЛИТИЧАРА: Ситуација на Блиском Истоку ће се тек компликовати

06.10.2024. 19:56 20:09
Пише:
slika
Фото: Tanjug (AP Photo/Fareed Khan)

Ситација на Блиском Истоку ће се компликовати и неће бити брзог разрешавања, а односе моћи на том простору треба посматрати кроз низ савезништва које постоје тамо, сматрају политички аналитичари.

Политиколог Зоран Милосављевић оценио је да не постоје нека већа размимоилажења у ставовима САД и Израела и навео да те две државе не могу једна без друге.
    "Не каже се, сасвим случајно, да је једини прави савезник САД-а Израел", рекао је Милосављевић за Тан‌југ.
    Додао је да се суштина односа између њих неће мењати, али да би неке тензије могле да постоје због америчких унутарполитичких несугласица, између републиканаца и демократа, као и других центара моћи.
    Оценио је да се недовољно говори о томе да је Израел, поред Либана и Ирана, напао и руску војну базу у Сирији.
    "Израел итекако има дугорочне планове, а с друге стране, погледајте у каквом проблему се Русија налази сада. Русију ударају и из тог дела. Турска итекако гледа развој ситуације. Ситуација ће се компликовати и не видим да ће то брзо да се завршава", закључио је Милосављевић.
    Дарко Трифуновић са Института за националну и међународну безбедност истиче да није Хамас самостално донео одлуку да нападне 7. октобра Израел, наводећи да се ситуција на Блиском Истоку треба посматрати шире, кроз низ савезништва која постоје на том простору.

    

"Видели сте да Израел бране чак и јордански авиони, пазите, сунитска земља. Са друге стране имате Иран и његове проксије, то су Хамас, Хезболах, Хути, али не заборавите иранску мрежу у Сирији, у Ираку, у Бахреину, у Босни. И Хамас је једина терористичка организација сунита која је у мрежи шитског Ирана, а Иран је најближи партнер Русији. Русија је у Гази имала свој центар. Тај центар је водио унук Примакова. Тренирали су, одводили су палестинце-хамасовце", рекао је Трифуновић за Тан‌југ.
    Додао је да је Израел 7. октобра нападнут са два фронта, укључујући и напад Хезболаха са севера и оценио да би се могло говорити и о пучу унутар Израела у тим данима.
    "Велике службе греше, али су у могућности да своје грешке на неки начин исправе", оценио је Трифуновић.
    Он је рекао да ће и премијер Израела Бењамин Нетањаху морати једног дана да објасни како је дошло до напада седмог октобра и упитао ко су људи који су годинама улазили у Израел, а наводно су Јевреји из бившег Совјетског савеза.
    Према његовим речима, Иран је, по налогу Русије, увукао Хезболах и Либан у ненормално страдање.
    Трифуновић је додао да су припадници Хамаса жртвовали палестински народ у име својих ментора, објашњавајући да је сунитски свет зато остао пасиван.
    Када је ситација у Ирану у питању, оценио је да тамо постоји расцеп, односно да постоји више фракција у владајућој партији.
    "Нови председник очигледно разуме да је Иран себе ставио високо на лествицу мета САД-а, својим испорукама дронова, ракета Русима, против Украјине. Зато су високи званичници Америке тренутно у Израелу, разматра се шта ће гађати у Ирану и... и када ће га гађати. Оно што нас треба да забрине, то је да је због иранско-руске структуре Хезболаха, читав Либан увучен у рат са Израелом", закључио је Трифуновић.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
ИЗРАЕЛЦИ ЛИКВИДИРАЛИ И ЗЕТА УБИЈЕНОГ ВОЂЕ ХЕЗБОЛАХА Гађали резиденцију коју је посећивао Насралах
Sirija

ИЗРАЕЛЦИ ЛИКВИДИРАЛИ И ЗЕТА УБИЈЕНОГ ВОЂЕ ХЕЗБОЛАХА Гађали резиденцију коју је посећивао Насралах

03.10.2024. 09:59 10:29
УБИЈЕН ВОЂА ХАМАСА У ЛИБАНУ Пезешкијан: Иран ће се снажно супротставити суровости и злочину! ИЗРАЕЛЦИ ПОРУЧИЛИ ЛИБАНСКИМ ЦИВИЛИМА: Удаљите се од упоришта Хезболаха у Бејруту
рат

УБИЈЕН ВОЂА ХАМАСА У ЛИБАНУ Пезешкијан: Иран ће се снажно супротставити суровости и злочину! ИЗРАЕЛЦИ ПОРУЧИЛИ ЛИБАНСКИМ ЦИВИЛИМА: Удаљите се од упоришта Хезболаха у Бејруту

30.09.2024. 22:50 22:55
НOВЕ ТЕНЗИЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ Иран упозорава Израел, енергетске инсталације на удару ако буде напада!
демонстрације

НOВЕ ТЕНЗИЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ Иран упозорава Израел, енергетске инсталације на удару ако буде напада!

04.10.2024. 15:16 15:22