overcast clouds
15°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ПОТРАГА ЗА НЕСТАЛИМА У ЈАБЛАНИЦИ И ДАЉЕ ТРАЈЕ Најмање 18 погинулих; Полиција не допушта пролазак до клизишта; Ево од чега се највише страхује

06.10.2024. 09:44 10:00
Пише:
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Шеф Одељења за односе с јавношћу Владе ХНК-а Дарко Јука, за Фену је потврдио да се још увек трага за између 10-15 особа. До сада је погинуло најмање 18 особа, а због броја несталих страхује се да ће се број жртава дуплирати.

Истакао је да је путна комуникација између Мостара и Јабланице успостављена, али само за возила спасилачких служби и журне случајеве.

"Све службе су на теренима, нон-стоп без прекида", рекао је Јука, додавши да је, уз њих, на терену и 300-ак волонтера, највише у Јабланици.

Апеловао је и да се не иде самоиницијативно на погођена подручја.

"Ко год жели на било који начин помоћи, треба контактирати Оперативне центре цивилне заштите", додао је Јука.

Особе које су остале без домова смештене су у месним хотелима и Старачкому дому Јабланица, док је већина пронашла смештај код пријатеља и родбине у становима и породичним кућама Јабланице и Коњица.

Спасилачке екипе настављају потрагу за несталима и рад на отклањању штете које су причиниле катастрофалне поплаве у Босни и Херцеговини.

На подручју Јабланице потпуно је уништено више десетина домаћинстава, а на подручју Коњица двадесетак.

На терену је више од 300 волонтера који помажу становништву.

Између Мостара и Јабланице јутрос је успостављена путна комуникација само за спасилачке службе и хитне случајеве, а на подручју Дрежнице успостављена је путна комуникација Горња Дрежница-Доња Дрежница.

Села Перутац и Рогобрдо су одсечена, али нема животно угрожених мештана.

Из Цивилне заштите Јабланица апелују да се сви који нуде помоћ најпре обрате Оперативном центру цивилне заштите Јабланица ради даље координације.

Број погинулих у поплавама и одронима порастао је на 18

Број погинулих у поплавама у БиХ попео се на 18 након што су током дана у суботу пронађена тела још две жртве, а трага се за још осморо несталих у северном делу Херцеговине која је најтеже погођена у поплавама и одронима камења.

Породица из Доње Јабланице остала без 9 чланова, преживео само дечак

"Људи су помогли, али комшилука више немам. Немам никог свог", овим речима Џенан Имамовић из Доње Јабланице описује трагедију која се десила у његовој земљи, у Босни и Херцеговини, а која му је однела чак девет чланова породице. У поплавама остали су без својх најближих, само пуком срећом преживео је један шестогодишњи дечак.

У БиХ се данас одржавају локални избори: У пет општина погођеним поплавама се не гласа

У Босни и Херцеговини данас се одржавају локални избори, осми од проглашења независности 1992. године, на којима се бирају начелници општина и градоначелници градова, као и општинска и градска већа и скупштине у 143 локалне заједнице - 111 општина, 32 града и Брчко Дистрикт, који је посебна административна јединица.

Велика помоћ стиже из Србије

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испратио је јутрос из Управе за ванредне ситуације у Београду ватрогасце-спасиоце из Београда, Новог Сада и Крагујевца, који ће се спојити на граничном прелазу Мали Зворник са остатком Специјалистичког тима МУП-а, а затим упутити у поплавом и клизиштима погођена подручја Босне и Херцеговине.

Српска Православна Црква донирала је 100.000 евра погођеним подручјима у БиХ.

Извор:
Дневник, Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
СРБИЈА ШАЉЕ СПАСИОЦЕ У ЈАБЛАНИЦУ Понуђени и хеликоптери и потребне машине
Jablanica

СРБИЈА ШАЉЕ СПАСИОЦЕ У ЈАБЛАНИЦУ Понуђени и хеликоптери и потребне машине

05.10.2024. 23:20 23:25
СПАСИОЦИ И ДАЉЕ ТРАГАЈУ ЗА СТРАДАЛИМА "У Доњој Јабланици не би било жртава да није каменолома"
1

СПАСИОЦИ И ДАЉЕ ТРАГАЈУ ЗА СТРАДАЛИМА "У Доњој Јабланици не би било жртава да није каменолома"

05.10.2024. 15:31 15:52
(ВИДЕО) КАМЕЊЕ ЗАТРПАЛО ЈАБЛАНИЦУ, У ТРАГАЊУ ЗА СТРАДАЛИМА АНГАЖОВАНИ И БАГЕРИ "Вода је дошла до тавана, скочила сам и пливала са дететом"; Ово су СНИМЦИ КОЈИ ПОКАЗУЈУ РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ
1

(ВИДЕО) КАМЕЊЕ ЗАТРПАЛО ЈАБЛАНИЦУ, У ТРАГАЊУ ЗА СТРАДАЛИМА АНГАЖОВАНИ И БАГЕРИ "Вода је дошла до тавана, скочила сам и пливала са дететом"; Ово су СНИМЦИ КОЈИ ПОКАЗУЈУ РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ

05.10.2024. 10:16 10:35