light rain
16°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕТАЉАН СПИСАК ПРОВЕРА КРОЗ КОЈЕ ЋЕ ПРОЛАЗИТИ СРПСКИ РЕГРУТИ Ова четири критеријума су најважнија; За приговор савести ДУЖИ ВОЈНИ РОК

03.10.2024. 10:49 11:06
Пише:
1
Фото: министарство одбране

Обавезни војни рок враћа се, по свему судећи у септембру следеће године, а пре него што оду у војску, регрут ће проћи низ испитивања од лекарског прегледа преко психолошких и лабораторијских тестирања до специјалистичких прегледа на основу индикација лекара.

Како изгледа комплетна процедура пријема у касарну званично објаснили су у Министарству одбране.

Полако се слажу све коцкице у вези са враћањем обавезног служења војске, а најбитнији део те слагалице стиже, према најавама, у марту када би Влада требало да изађе пред парламент са предлогом закона на ту тему. Обавезни војни рок трајаће 75 дана, а док не обуче маслинасто-зелену униформу, регрут ће имати и низ обавезних прегледа.

У Министарству одбране истичу за "Блиц" да се целокупна процедура упута на служење војног рока, "од добијања позива за лекарски преглед до упућивања у касарну, регулише у складу са Законом о војној, радној и материјалној обавези".

- Пре упућивања на служење војног рока, регрут од центра Министарства одбране за локалну самоуправу код ког се води у евиденцији према месту пребивалишта добија позив за лекарски преглед у надлежним војноздравственим установама - објашњавају у Министарству одбране.

Низ прегледа и тестирања

Након тога регрут се сусреће са низом прегледа.

- Потом се упућују на психолошко тестирање и лекарске прегледе, попут лабораторијских испитивања, офталмолошког прегледа, ОРЛ прегледа, као и других специјалистичких прегледа на основу индикација лекара - наводе у Министарству одбране.

11
Фото: министарство одбране

На основу прегледа оцена способности

Сви ти прегледи и тестирања воде ка одговору на кључно питање које интересује све регруте пре одласка у војску: "У којем роду ћу служити?"

- Након извршених лекарских прегледа, регрутна комисија доноси оцену способности регрута за војну службу и одређује род односно службу и војноевиденциону специјалност (ВЕС) - поручују у Министарству одбране.

Четири критеријума за одређивање рода војске

Како кажу, та одлука се доноси на основу:

психофизичке способности регрута одређене на лекарским прегледима и психолошким испитивањима,
потреба Војске Србије за специјалностима
образовања и стручне способности регрута
жеље регрута да буде регрутован у одређени род односно службу

Свако пролази и безбедносну проверу

Иначе, како су до сада изгледали прегледи за пријем у војску испричао је за "Блиц" добровољац Вук Дамњановић (30) који се прошле године пријавио за маслинасто-зелену униформу.

Како је рекао, прошао је детаљне лекарске и психофизичке тестове, али и безбедносну проверу пошто су из војног одсека "питали чак и комшије" за њега.

1
Фото: министарство одбране

После обавезног војног рока - војне вежбе

Треба знати да регрути када заврше обавезни војни рок неће се у потпуности одужити државе пошто ће их, према најавама, Министарство одбране у наредних пет година звати на војне вежбе које ће трајати 15-16 дана годишње или укупно 90 дана.

Ко уложи приговор савести служиће најмање дупло дуже

Ко уложи приговор савести служиће цивилно војску која ће у том случају трајати најмање 155 дана, а можда и дуже како је најавио премијер Милош Вучевић.

- Нећемо дозволити неправедан однос с краја двехиљадитих када су они који цивилно служе ишли у обданишта и геронтолошке центре и тамо били по пола сата, сат времена, попију кафу и онда иду кући, иду лево-десно, а ови момци који су били у касарнама су заиста служили војни рок - поручио је Вучевић.

Извор:
Дневник, Информер
Аутор:
Пошаљите коментар