light rain
17°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

До 5. новембра је отворен

У четири траке, 130 на сат до румунске границе РАСПИСАН НОВИ ТЕНДЕР ЗА АУТО-ПУТ КРОЗ БАНАТ

02.10.2024. 17:08 18:20
Пише:
аутопут
Фото: printscreen eVršac

Јавно предузеће Путеви Србије расписало је нови тендер за идејни пројекат са Студијом оправданости аутопута Е-70, деоница Панчево-Вршац-граница са Румунијом, а вредност тендера је 600 милиона динара, објавио је портал eкапија.цом.

У оквиру програма за унапређење саобраћајне инфраструктуре, Србија је, како се наводи у тендерској документацији, покренула иницијативу за израду идејног пројекта аутопута Е-70, деоница Панчево – Вршац – граница са Румунијом. Овај пројекат има за циљ да побољша саобраћајну повезаност и створи повољније услове за транспорт људи и добара између Србије и суседних земаља.

Предложени путни правац Београд – Панчево – Вршац – Ватин повезује европске коридоре ИВ и X, чиме се, додаје се, оснажује међународна транспортна мрежа. Дужина планиране трасе од Панчева до границе са Румунијом је око 65 км.

Аутопут кроз Јужни Банат имаће четири траке од по 3,75 метара, зауставне од по 2,5м, ивичне траке од укупно 3м и разделну траку од 3м, као и банкине од по 1,5 метара. Рачунска брзина, у равничарском терену је 130 км на сат.

Рок за пријаву на тендер је 5. новембар.

Подсетимо, Скупштина АП Војводине усвојила је у априлу прошле године Одлуку о изради просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора аутопута Е-70, деоница Панчево-Вршац-гранични прелаз са Румунијом (Ватин).

Када је у септембру 2021. године Јавно предузеће Путеви Србије расписало тендер за израду Претходне студије оправданости са Генералним пројектом аутопута Е70 Панчево-Вршац-граница са Румунијом, наведено је да будућа траса пута представља наставак будуће обилазнице око Београда (Добановци – Остружница – Бубањ Поток – Винча – Панчево) и представљаће најкраћу друмску везу Румуније, преко Србије и Црне Горе са коридором X и са јужном Италијом и Албанијом, односно са Средоземним басеном.

Иначе, споразум о изградњи аутопута Београд-Темишвар потписали су средином 2022. тадашњи министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић и министар транспорта и инфраструктуре Румуније Сорин Михаил Гриндеану.

И Румунија корак ближе аутопуту од Темишвара до српске границе – Најављен и заједнички гранични прелаз
Румунска влада је недавно одобрила техничке и економске показатеље за изградњу аутопута Темишвар-Моравица. Аутопут, који ће се протезати на 72,93 километра и повезивати Темишвар са Моравицом на румунско-српској граници, треба да буде завршен у року од 48 месеци након потписивања уговора, пише Румунски инсајдер.

Министар саобраћаја Сорин Гриндеану је нагласио значај инфраструктурног пројекта у западном делу Румуније.

„Банат ће добити нови аутопут! Данас је направљен још један важан корак са одобрењем техничких и економских показатеља за аутопут Темишвар-Моравица. Овај аутопут од 72,93 км имаће значајан утицај на јачање економије западне Румуније“, поручио је министар на Фејсбуку.

Вредност пројекта је 14,59 млрд РОН (2,93 млрд ЕУР), укључујући ПДВ, а финансираће се кроз Транспортни програм.

По завршетку, аутопут ће бити потпуно интегрисан у ТЕН-Т мрежу, напомиње румунски медиј.

Гриндеану је раније, у фебруару ове године најавио и да је договорена градња заједничког граничног прелаза, који ће се налазити на око 1,55 км од постојећег граничног прелаза Моравица, а чију ће градњу финансирати Румунија.

Извор:
Војводина уживо
Аутор:
Пошаљите коментар
СРБИЈА ГРАДИ ЈОШ ЈЕДАН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ У ВОЈВОДИНИ Биће део будућег ауто пута Београд-Темишвар; Ево о ком месту је реч

СРБИЈА ГРАДИ ЈОШ ЈЕДАН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ У ВОЈВОДИНИ Биће део будућег ауто пута Београд-Темишвар; Ево о ком месту је реч

11.06.2024. 11:21 11:32
ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА АУТОПУТ КРОЗ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ У Истанбулу договоренО ФИНАНСИРАЊЕ деонице Београд - Сарајево, Србија изградила свој део

ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА АУТОПУТ КРОЗ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ У Истанбулу договоренО ФИНАНСИРАЊЕ деонице Београд - Сарајево, Србија изградила свој део

15.08.2024. 16:52 16:56