clear sky
28°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПОДСЕТИО ПАРАНДИЛОВИЋА НА ЊЕГОВЕ ПОЛИТИЧКЕ ТРАНСФЕРЕ: Ви покушавате да будете неки нови Веља Илић, то не можете да поновите, не стоји вам

27.09.2024. 17:05 17:20
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Screenshot RTS2

Премијер Милош Вучевић нагласио је у Скупштини Србије да је коришћење било какве трагедије у контексту политизације мучно, осврћући се на говор Растислава Динића из опозиције.

Премијер Милош Вучевић говорио је у Скупштини Србије у вези са амандманом који тражи измену позиција за улагање у Војску Србије у контексту враћања војног рока.

-Мислим да је важна одлука, дуго година смо то чекали. Рађено је на томе, то су озбиљне анализе. Након детаљних анализа имамо амбијент и политичку вољу да у периоду који је пред нама вратимо војни рок, у трајању од 75 дана, свесни да не треба да враћамо време од пре 10, 20 или 30 година и исто тако свесни да 14 година губимо 14 генерација које нису служиле војни рок, осим оних који су се јављали да служе добровољни војни рок- рекао је премијер и истакао да нешто више од 1.000 годишње иде на добровољни рок.

-Ту је и професионални састав, а сваке године одређен број људи напушта због година војску. То је такав дефицит и деструкција одбрамебног потенцијала једне државе да је неодрживо. И са свим улагањима, са бољим платама и униформама, наоружањем, можете у једном делу да то надоместите, али не може да само из професионалног састава да попуните војску. А то не може ниједна држава на свету, па ни САД, јер није питање пара. Верујем да ћемо имати озбиљну анализу и расправу када изађемо са тим предлогом закона. 

Он се дотакао и реченице опозиционог посланика Растислава Динића, који је истакао да Србија спроводи ратоборну реторику.

-Ратоборна реторика не знам чија је, из Србије иду стално помирујући тонови, Приштина и Албанци на Косову не желе дијалог већ агенду чишћења Срба са КиМ. Ратоборна реторика од оних који нам замерају што смо војно неутрално, од оних који нам траже да се определимо, то бих могао да разумем, али да ви кажете да ми имамо ратоборну реторику, немамо према ником претензију осим према нашој држави. Безбедносна и демографска ситуација у Србији тражи враћање обавезног војног рока. Споменуто је присуство војске на КиМ. Рекао бих да када су на Косову били наши војници и полицајци терористи су били протерани, ухапшени или ликвидирани. Даће Бог да се поштује Резолуција 1244 и споразум из Куманова и да се врати до 1.000 припадника безбедносних структура Србије на КиМ. То би била гаранција српском народу на КиМ да може да остане, опстане. И на крају, оно што је најмучније, јесте коришћење било какве трагедије у контексту политизације. Ужасна ствар је ово што се десило са погибијом петоро људи на путу Рашка- Нови Пазар. Ко год да је то учинио био војник, цивил, космонаут, није ослобођен одговорности. Ми не можемо да вратимо људске животе. Али, то не значи да због трагедије треба да нападнемо војску и систем војске и да кажемо да нам то не треба. Деси се ужасна трагедија, некада ђак настрадала или човек на путу до посла. Да ли то значи да нам не требају школе или фабрике? 

Требају нам регрути да би одвраћали оне који нам не желе добро

Вучевић је оценио да се не може бацити мрља на целу војску, јер је неко учинио кривично дело те да нико нема право то да ради.

-Ви као опозиција треба да будете одговорнији, јер представљате не мали број грађана. А кажете да нам треба војска кад имамо поплаве, сметове. Кад дође стани-пани онда нам треба војска. Требају нам регрути да би одвраћали оне који нам не желе добро, да би нове генерације биле сигурније и дај Боже да наша војска никада не треба да интервенише. Али, то нико не може да потпише да се неће десити. Да не будем адвокат Александра Вучића, човек обавља посао који обавља и спрам тога је у уставно- правном положају да може да прича о војном року. Знам да је служио војни рок у Сарајеву, знам да је био ратни репортер током ратних година, био је министар када је био напад агресије на нашу државу, мајка је могла да му настрада у бомбардовању РТС. Немојте да се играмо емоцијама да због несреће у којој је учествовао и војник, кажемо да нам не треба војни рок.

Били сте дуго на том казану, а кад је нестало чорбе, рекли сте идемо даље

Премијер је одговорио и на непримерено обраћање опозиционог посланика Милоша Парандиловића, подсећају

-Не треба службе, сами сте рекли да је ваша биографија јавно доступна. Какве службе да би се видели сви ваши политички трансфери. Пошто сам ја био у коалицији кад сте били у СПО и ПОКС, сећам се како су вас промовисали Вук Драшковић и Жика Гојковић, онда је у вама Влада Јелић видео таленат, а онда сте се отцепили. Ја сам само указао да сте издали и краља и Вука, Жику, а онда сте најавили да ћете променити и веру, само не политику. Природно је да и веру промените. Кад већ хоћете да будете експерт за војску што нисте рекли неку цифру, било би фер да сте рекли нешто око КиМ. Ви покушавате да будете неки нови Веља Илић, то не можете да поновите, не стоји вам то што покушавате да радите. Увек ћу с вама да разговарам, били сте на добром путу с нама, па сте мало залутали. Неће нам се путеви више срести. А рекао је Александар Мирковић око казана, били сте ви на том казану јако дуго, а кад је нестало чорбе и нисте били задовољни колико има меса, рекли сте идемо даље негде. Тако сте рекли и краљу и Вуку, вери. 
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар