clear sky
24°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) "ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА" Премијер Вучевић: Србија ће увек рећи како ствари стоје, без додворавања

27.09.2024. 11:33 12:01
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Премијер Србије Милош Вучевић био је гост "Јутарњих новости" - првог јутарњег програма на овом порталу. Премијер је говорио о свим актуелним и важним темама за нашу земљу.

Говорећи о говору председника Вучића у УН, премијер је рекао:

- Вучић нас је навикао да ће да оде корак испред уобичајених, технократских говора. Србија ће увек рећи како ствари стоје, без додворавања једној, другој, трећој, петој страни, без намере да наступа као неслободна држава. Овај наступ председника Вучића је доказ да Србија јесте слободна и независна држава. То највише прија грађанима Србије.  Истина је само једна, покушавају да нам наметну различите истине - рекао је премијер.

- Није могуће да причамо само о Украјини или Израелу и Палестини, а да не разумемо шта се дешавало 1998. године, 1999, шта се дешавало почетком овог века. Све је стварало услове за оно што нам се данас дешава. Рекао бих да је од 1990. почело рушење међународног јавног система. Дошли смо до тога да свака сила даје себи за право да тумачи међународно право како јој се свиђа. Србија на жалост је била та пандорина кутија, односно пример шта ће се све дешавати. На жалост ми смо били неко огледно поље великих играча. И данас на жалост то осећамо, нису престали да дувају ти ветрови који су снажних удара, и данас траје притисак на Србију, пре свега по питању КиМ - казао је Вучевић.

- Ми мали морамо да гледамо како да преживимо и да претекнемо, није лако. Још је Свети Сава рекао да је Србија за запад на истоку, а за исток на западу. Србија је негде на средини, ми то често доживљавамо као недостатак или нам се намеће. То је на жалост постала сад већ једна матрица. Често чујемо - морамо се определити. Не могу да разумеју да Србија када се год опредељивала није добро пролазила. Не морамо ми да се сврставамо. Ако се туку комшије, не морамо ми да се придружимо неком из кошилука да би тукли оног другог. Ове мање државе и толико негде иритирају када као папагаји понављају идентичне наративе. Шта ће вам држава ако не можете ништа да кажете, немате свој став? Добијете припремни текст само мењате заглавље. Нит се питате, нити одлучујете. Србија је показала да сме да каже то шта јесте, шта се заиста дешава. При томе, они који од нас траже да се определимо итекако сарађују са овима за које траже да се ми одредимо у негативном контексту. Продаја руског гаса је порасла у Европи за 30 посто у односу на прошлу годину, тако да питање је ко са ким тргује. Вечити је притисак на малима. Ми смо народ који може све да прихвати, али не можемо да будемо слуге, не волимо - истакао је премијер.

О војном року

Одлуку о увођењу војног рока у Србији, Вучевић сматра добром.

- Прошло је више од 30 година када сам ја био у Војсци, увек филтрирате и оставите само лепе приче. Наравно, било је и тешких дана, када се одвојите од породице. Ми смо годину дана били удаљени од куће, пет и по месеци нисам дошао кући. Војску сам служио на Косову, у Гњилану. Питање враћања војног рока повезано је не само са геополитиком већ и са нашим безбедносним одбрамбеним докринама, са чињеницом да ми, због одлуке о суспензији 2011. године, имамо озбиљан дефицит у резервном саставу војске. Имамо 14, 15 генерација које нису служиле војску. Истовремено је 14, 15 генерација излазило из војне евиденције јер су напунили 60 - 65 година. Држава практично губи један озбиљан ресурс, а онда на то надовежете оно што се дешава у свету, па онда у региону. Можемо се правити наивни и рећи да нас се то не тиче, да ће у свету да влада мир, да нам војска не треба. Те приче смо слушали. Убеђивали су нас да је војска трошак, да у то не треба улагати, да су решени сви сукоби. Ја мислим да је та одлука добра, да је овај предлог фер и усклађен са околностима савременог живота. Овај предлог од 75 дана је довољан да војска изврши основну обуку за регрута, да он доживи војску и државу, добије додатни осећај поноса, а да му се не ремети животни токови око школовања, радног односа. Слушао сам изјаве послодаваца, сад не може нико да идржи одсуство од 75 дана. А шта ћете ако, не дај боже буде рата, како ћете онда да издржите? Као да су сви запослени регрути. Неће пропасти ништа што ће толико неко бити одсутан из фирме, један или два одустна из фирме. Мислим да треба размишљати да момци који одслуже војни рок, имају предности у неким другим сегментина живота, код запошљавања у јавном сектору, уписа деце у вртићима, да за време служења војног рока могу да положе за Б, Ц, Е категорију. То нису мале уштеде. Ти људи морају бити стимулисани. Након детаљне анализе дошло се до закључка да је оптимални рок 75 дана, не можемо да вратимо оно што је било пре 20 година, нити треба - рекао је премијер и додао да следе припреме касарни, за шта је рекао да ће бити велики изазов.

- Сад треба вратити довољан број лекара и медицинског особља, да се ти регрути прегледају. Сад кроз ребаланс буџета су прва издвајања. Од јесени 2025. можемо очекивати прву партију, класу, младих регрута. Циљ је да, када то подигнемо у пуном капацитету, имамо годишње 20.000 регрута. Радиће са њима професионални састави. Верујемо да ћемо од ових момака барем неког мотивисати да остане у професионалном саставу војске. Пробани су различити облици мотивације, у савременим околностима ви не можете да дођете до оптималног броја ни са платама. Људи тај новац зараде на многим другим псоловима, мање опасним и одговорним, имају слободне викенде... Ви када сте део војске ви сте увек у ризику да први идете где је најгоре и најтеже. Ја подржавам ту одлуку, пре свега као отац двојице синова, један је служио добровољно, млађи ће ићи сигурно. Биће ту много изазова. Добра одлука, није исхитрена, дуго се о томе разговарало, годинама смо буквално спремали ову одлуку, радили истраживања, анализирали, процењивали. Ово је нешто што је оптимално за данашње оквире. Маме и тате да се не секирају, биће у добрим касарнама, радиће са најбољим официрима и подофицирима - истакао је Вучевић.

О ситуацији на КиМ

- Следећи албански циљ је сигурно укидање Универзитета у Приштини, који је измештен у Митровицу. Они сматрају да универзитет суштински прави додатну снагу српском народу. Они неће одустати, ићи ће до вртића и обданишта, неће стати. Курти за изборе у фебруару нема шта да понуди својим гласачима, осим овога. Он има мету на север Косова. Нема Олује и Бљеска. Не можемо да им на жалост гарантујемо безбедност у сваком тренутку, али нема погрома и протеривања Срба са КиМ. Ми идемо на формирање посебног одељења Тужилаштва задуженог за кривична дела почињена на територији КиМ. Први пут идемо на потпуну идентификацију починиоца, ко је упао у школу, ко нам хапси поштаре... Мало ми њих да идентификујемо. Овде често овлада жеља за лепшим животом, мало људи се свакодневно бави КиМ, мало људи се разуме. То је озбиљан проблем. Ми се уопште нисмо бавили тиме, све нам се негде са стране дешава. Обије нам се о главу често када потценимо нешто. Тужилаштво ће бити формирано, чека нас још један закон, о проглашењу КиМ као подручја посебне социјалне заштите. Да Срби знају да ће имати подршку од своје државе, да знају да ће им примања бити редовна. Верујем да ћемо бити посвећенији овом питању, нема одустајања. Не треба занемарити, на КиМ се налазе припадници Кфора, сваки сукоб значи да ми имамо потенцијални сукоб са Алијансом. Те околности нису једноставне, зато нам је потребан рационалан и мудар приступ. Важно је да не клонете духом. Нама је наметнуто да је то неки тег, ког треба да се ослободимо како бисмо "продисали". Та прича о сталном повлачењу - предај, попусти, дај - па ће те оставити на миру. Ово је неки период њиховог албанског роматизма. Њих не интересује ни ко је на власти, јесте да више воле неког као што је Тадић, Понош, а не Вучић, али их не интересује ко је на власти - рекао је Вучевић.

- Они не желе да постигну до говор са нама, ми морамо да будемо мудри и стрпљиви. Нема малодушности. Издржали смо и много теже околности, па смо опстали као народ и држава. Не значи да треба да се обесхрабримо. Ми ове починиоце кривичних дела да идентификујемо, па да видимо - казао је премијер.

novosti.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) НАКОН ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ У СРПЦУ ИЗГРАЂЕН НОВИ ВРТИЋ Премијер Вучевић: Пренећу председнику Вучићу да смо завршили пројекат као потврду да смо једно тело и народ
Милош Вучевић

(ФОТО) НАКОН ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ У СРПЦУ ИЗГРАЂЕН НОВИ ВРТИЋ Премијер Вучевић: Пренећу председнику Вучићу да смо завршили пројекат као потврду да смо једно тело и народ

26.09.2024. 14:34 16:02