ДА СЕ ТЕСТЕНИНА НЕ ЛЕПИ ТОКОМ КУВАЊА Кувар открива цаку помоћу које ће паста бити савршена, као из ресторана!
Џаба добар сос ако ...Припремите тестенину по савету професионалног кувара и добићете пасту да се прсти полижу
Кувар једног београдског ресторана тврди да паста не може да буде укусна без обзира на сос који користите, ако нисте добро скували тестенину. Уколико се тестенина распада, није довољно скувана, или се слепила, паста коју направите неће бити лепа на око, а ни укусна. Али то можете да спречите. Прво правило је да тестенину кувате у довољно великој шерпи.
Поред тога, обратите пажњу на следеће:
1. Тестенину ставите у шерпу тек када вода проври.
2. Посолите воду пре стављања тестенине, јер ако то не урадите, јело неће бити укусно, касније је то тешко надокнадити.
3. Кад тестенину убаците у воду, често мешајте. Почетак кувања је критично време у којем се тестенина најчешће залепи.
4. Потрудите се да сос буде спреман кад је тестенина скувана, да можете одмах да их измешате. Стајање тестенине на ваздуху учиниће да се она слепи и после кувања.
5. Уколико схватите да сос за тестенину неће бити готов на време, тада тестенину немојте процедити у потпуности - убаците је у цедиљку, пустите да исцури већина воде, али оставите мању количину течности па све заједно вратите у шерпу у којој се кувала и поклопите. Тако се неће осушити док је не спојите с умаком.
АЛО/ Дом и савети