overcast clouds
23°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0749
usd
105.3116
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАСПРАВА У СКУПШТИНИ МИНИСТРА СИНИШЕ МАЛОГ И ЂИЛАСОВОГ ДУШАНА НИКЕЗИЋА „Оставили сте пустош, Србија сада друга најбрже растућа економија”

24.09.2024. 15:11 15:22
Пише:
синиша мали
Извор: TANJUG / RADE PRELIĆ

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали  истакао је данас да је Србија у овом тренутку друга најбрже растућа економија у Европи, а посланика Странке слободе и правде Душана Никезића упитао како га није срамота да говори о економији, када је он као "алфа и омега" српске економије до 2012. године оставио пустош и пола милиона људи без посла.

У полемици са Никезићем, на седници Скупштине Србије на којој се расправља о ребалансу буџета, Мали је рекао да је невероватно шта је Никезић изрекао, а био је креатор економске политике у Србији до 2012. године, а потом упоредио Србију данас са Србијом од пре 12 година.

"Србија је у овом тренутку друга најбрже растућа економија у Европи, то се од 2008. године до 2012. године ниједанпут није десило, а уважени посланик је био 'алфа и омега' када је економска политика у питању. Успео је да затвори и закатанчи фабрике, и да пола милиона људи у том тренутку остави без посла, прецизне цифре са 2.081.000 запослених 2008. године, Србија је 2012. имала 1.860.000 запослених", рекао је Мали.

Упитао је Никезића како га није срамота да говори о бризи за људе, додајући да је стопа незапослености 2012. године била 25,9 одсто и да је сваки четврти становник био без посла.

"Сећате ли се неке велике стране директне инвестиције? Наравно да не, није је ни било, сећате ли се неке отворене фабрике, а сећате се сигурно курса који је плутао и лутао. Оставили сте пустош 2012. године у јуну, нисте имали да исплатите пензије, и ви говорите о пензијама и платама", рекао је Мали.

Мали је обраћање Никезића оценио као лицемерно, а потом упоредио плате просветних радника данас и пре 12 година.

"У његово време 2012. године просечна зарада код наставног особља била је 44.238 динара, са увећањем од 1. јануара биће 97.087 динара", рекао је Мали.

На критике да је гувернер НБС повећала плату, Мали је упитао какве то везе има са буџетом, те да би Никезић требало да зна да Народна банка плате исплаћује из сопствених прихода.

"Каже енергетски систем у колапсу и да смо највредније ресурсе продали. Мислите, ви сте продали НИС", рекао је Мали и додао да су последње рестрикције струје биле 2012. године док је "уважени посланик водио рачуна о ЕПС и осталим предузећима".

Наводећи да у време бивше власти није било новца за исплату пензија, Мали је казао да се данас пензија повећава, односно од 1. децембтра и да ће бити просечна пензија 435 евра.

скупштина србије
Извор: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Смејали сте се и ви и остали када је председник Вучић рекао да ће просечна плата у Србији бити 500 евра 2019. године,  па сад маца појела језик, пошто не само да смо и тај циљ испунили, него је сада просечна зарада 818 евра, биће преко 900 евра у децембру ове године, идемо на преко 1.000 евра у децембру наредне године  и да, ми ћемо доћи до тог циља од 1.400 евра 2027. године", истакао је Мали.

Што се тиче камата на кредите, 2012. године просечна камата на динарске кредите која узимала тадашња власт била је 13,68 одсто, а данас је 5,1 одсто.

Посланик Странке слободе и правде Душан Никезић рекао је да нико од овог ребаланса буџета неће живети боље, наводећи да је Мали говорио о платама и пензијама у 2027. годину којих нема у овом ребалансу. 

"Зато говори да нам је економија никад јача, али нема пара да се просветним радницима повећају плате ни до нивоа просечних плата у Србији", рекао је Никезић, док, како је рекао, има пара да се повећа плата Табаковић за 103.000 динара.

Према тврдњама Никезића, Србија је у последњих 12 година изгубила прехрамбени и енергетски суверенитет, а ЕПС је "пред потпуним распадом", као и да је рупа у буџету све већа, јер се све скупљи пројекти финансирају из нових задужења.

Извор:
Tanjug
Аутор:
Пошаљите коментар