broken clouds
27°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ОБЈАВИЛО СЈАЈНЕ ВЕСТИ Нема више листе чекања за Це-Те скенер!

23.09.2024. 10:58 11:33
Пише:
Це-Те скенер
Извор: Dnevnik/arhiva/Slobodan Nikolić/CT skener

Листе чекања за Це-Те прегледе у Србији више не постоје, јер је током викенда ту дијагностичку процедуру обавило 2.806 грађана, односно сви који су били на листи чекања, саопштило је данас Министарство здравља.

Како су навели, у свим домовима здравља, болницама, клиничко-болничким и клиничким центрима организовани су и превентивни прегледи, седми по реду, у оквиру којих је 26.157 грађана обавило преглед.

“Од почетка ове акције, за седам дана, укупно је прегледано близу 200.000 хиљада грађана, и обављено преко милион појединачних прегледа, односно анализа”, рекли су из ресорног министарства.

Оценили су да су успех акције решавања листе чекања за Це-Те и изузетан одзив на превентивне прегледе, најбоља потврда великих могућности српског здравственог система и стручности лекара у Србији, као и изузетног труда и залагања медицинских сестара и техничара и поновног успостављања поверења грађана у здравство.

Министар здравља Златибор Лончар захвалио је свим здравственим радницима који су и овог викенда марљиво радили, бринући о здрављу грађана.

“Ово јесте велики дан за здравство наше земље. Од вечерас више нема листе чекања на преглед скенером. Показали смо да у нашем здравственом систему имамо знање, имамо ресурсе, имамо стручне људе, одговорне и предане здравствене раднике, који могу и који искрено желе да унапреде здравље свих грађана”, рекао је Лончар.

Извор: Савремени ЦТ апарат/Р. Хаџић

Он је захвалио свима на великом труду.

“Ово је тек почетак, имамо још много посла, али уз подршку председника Републике и Владе Србије, сигуран сам да ћемо и у наредном периоду оправдати поверење грађана које су нам пружили и овога викенда, као и током свих претходних дана акције бесплатних превентивних прегледа, својим доласком у великом броју у здравствене установе. Здрава Србија наш је заједнички циљ, и идемо још одлучније ка томе”, рекао је Лончар.

У саопштењу министарства се наводи да се акција превентивних прегледа у појединим здравственим установама наставила и након 17 часова, због великог интересовања грађана а Це-Те прегледи се обављају до 19 часова.

До 11 часова прегледано 12.500 грађана, највише до сада

У здравственим установама у Србији данас до 11 часова прегледано је укупно 12.500 грађана, од којих је 650 урадило Це-Те преглед у оквиру акције решавања листе чекања за скенер, саопштило је данас Министарство здравља.

О томе колико је велико интересовање већ од осам часова, када је акција и почела, сведочи и податак да је у првих сат времена од почетка акције бесплатних превентивних прегледа у Клиничко болничком центру Земун прегледано више од 50 пацијената, рекао је данас за Танјуг кардиолог из КБЦ Земун, др Милоје Марјановић.

Он је подсетио да се данас раде хематолошке и гастроентеролошке прегледи, општи преглед са мерењем крвног притиска. 

“Након тога се узимају лабораторијске анализе крви, неке опште за крвну слику. Такође, и специјални тумор маркери се раде, а резултати ће бити накнадно достављени у наредних дан – два и грађани ће моћи да дођу да их подигну и да се консултују са лекарима да ли је потребно даље лечење или испитивање”, рекао је он.

Извор: Ilustracija/pixabay.com

Указао је на то да се током претходних превентивних прегледа код одређеног броја пацијената пронашао здравствени проблем, за који они нису знали да постоји и да је управо то сврха превенције.

“Превентивни прегледи су заправо скратили време које би било потребно док они оду код специјалисте и док им се дијагностикује проблем и да терапија. На овај начин, ми смо то убрзали и дали им шансу за што брже излечење”, поручио је Марјановић.

Када је реч о скенеру, прегледи се већ други дан раде широм Србије, а у КБЦ Земун на листи чекања је било око 90 пацијената, што ће се, према речима овог кардиолога данас решити.

“Јуче смо урадили трећину, данас радимо на два скенера, што значи да после данашњег дана више неће бити листе чекања код нас. Скенери нису део бесплатних превентивних прегледа, односно, тај преглед се ради пацијентима који су на листи чекања и који су за то претходно прегледани и упућени и заказани за скенер. Апелујем на грађане да не долазе да траже преглед на скенеру што се од јутрос дешава”, нагласио је он.

Од вечерас од 19 часова, Србија ће бити земља у којој се неће заказивати скенер и неће бити листе чекања, порука је министра здравља Златибора Лончара.

“У наредних пар дана, најкасније до четвртка, биће описани сви скенери, пошто имамо базу података”, рекао је Лончар.

Министар је истакао да сви који имају проблем који се види на скенеру, здравствени систем преузима бригу о њима и ради даљу дијагностику и даље лечење.

“Када уђу у тај систем, ми ћемо се даље бринути о њима. Мислим да је то изузетно битна ствар, да они неће бити препуштени сами себи, бринемо се њима у максимално кратком року да им помогнемо, да им решимо проблеме”, поручио је Лончар.

Танјуг

Извор:
Дневник/Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
ЗБОГОМ ЛИСТАМА ЧЕКАЊА ЗА СКЕНЕР Лончар: Од понедељка пацијенти у Србији више неће чекати! Ево шта је министар рекао у вези с БЕСПЛАТНИМ ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДИМА
loncar

ЗБОГОМ ЛИСТАМА ЧЕКАЊА ЗА СКЕНЕР Лончар: Од понедељка пацијенти у Србији више неће чекати! Ево шта је министар рекао у вези с БЕСПЛАТНИМ ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДИМА

21.09.2024. 14:22 14:27
Министар здравља Златибор Лончар ВИШЕ ОД 2.300 ГРАЂАНА ОТКРИЛО НЕКУ ВРСТУ ТУМОРА Велики успех превентивних прегледа

Министар здравља Златибор Лончар ВИШЕ ОД 2.300 ГРАЂАНА ОТКРИЛО НЕКУ ВРСТУ ТУМОРА Велики успех превентивних прегледа

26.06.2024. 10:10 10:18
НАВАЛА НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ ОД РАНОГ ЈУТРА До 11 сати већ ОБОРЕН РЕКОРД, прегледано 12.500 грађана

НАЈВИШЕ ДО САДА

прегледи

НАВАЛА НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ ОД РАНОГ ЈУТРА До 11 сати већ ОБОРЕН РЕКОРД, прегледано 12.500 грађана

22.09.2024. 13:10 13:15
ВИШЕ ОД 2.000 ГРАЂАНА УПУЋЕНО ЈЕ НА ДАЉУ ДИЈАГНОСТИКУ У здравственим установама данас обављено 152.120 прегледа, прегледан 27.441 грађанин
Превентивни преглед

ВИШЕ ОД 2.000 ГРАЂАНА УПУЋЕНО ЈЕ НА ДАЉУ ДИЈАГНОСТИКУ У здравственим установама данас обављено 152.120 прегледа, прегледан 27.441 грађанин

БЕОГРАД: Превентивне прегледе у здравственим установама широм Србије данас је обавио 27.441 грађанин, од тога 1.364 деце, саопштило је Министарство здравља.
15.09.2024. 19:31 19:34