clear sky
3°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гласали грађани, а не туристи

Објављена ЛИСТА 10 НАЈГОРИХ ГРАДОВА ЗА ЖИВОТ у Европи! На шестом месту се нашао ОВАЈ ГРАД У СРБИЈИ, многи су ИЗНЕНАЂЕНИ

11.09.2024. 17:35 18:05
Пише:
grad
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Према недавној студији Европске комисије, која је анкетирала грађане широм Европе како би проценила квалитет живота у градовима на основу кључних фактора

Реч је о условима становања, колични зелених површина и доступности здравствене заштите. 

Оно што је занимљиво јесте податак да су се неке популарне туристичке дестинације показале као места са великим нивоом незадовољства међу својим становницима.

Ево шта су грађани великих европских градова рекли о разлозима свог незадовољства:

10. Подгорица, Црна Гора

Подгорица, главни град Црне Горе, заузима десету позицију на листи градова са најнезадовољнијим становницима. Иако привлачи многе туристе својом обалом, локални становници не деле исто одушевљење.

9. Мишколц, Мађарска

Мишколц, четврти по величини град у Мађарској, суочава се са значајним незадовољством међу својим грађанима. Скоро половина становника осећа се несигурно на улици ноћу, док само мањи део њих верује да је лако пронаћи добар посао у овом граду. Такође, локални здравствени систем не испуњава очекивања многих становника.

Фото: pixabay.com

8. Скопље, Северна Македонија

Скопље, главни град Северне Македоније, је међу градовима са најнижим нивоом задовољства. Само 13% становника верује да се квалитет живота побољшао у последњих пет година, док су остали изразили велико разочарање.

7. Рим, Италија

Иако је Рим популарна туристичка дестинација, он је слабије рангиран у погледу задовољства својих становника. Само три процента Римљана верује да се њихов квалитет живота побољшао у последњих пет година, а скоро половина њих сматра да град није повољан за старије особе.

 

 

6. Београд, Србија

 

У Београду, главном граду Србије, становници изражавају значајно незадовољство. Само 38% њих верује својим суграђанима, док 40% није задовољно својим послом. Такође, више од половине Београђана критикује организацију градског превоза.

Фото: Promo/BW

5. Напуљ, Италија

Напуљ, упркос својој туристичкој популарности, има ниску оцену задовољства међу становницима. Само 66% људи је задовољно животом у овом граду, а 42% сматра да Напуљ није идеалан за младе породице. Такође, скоро половина становника сматра да град није безбедан током ноћи.

4. Тирана, Албанија

Тирана, главни град Албаније, спада међу европске градове са ниским нивоом задовољства. Само 66% становника је задовољно животом у граду, док скоро 60% сматра да град не пружа адекватне зелене површине.

3. Истанбул, Турска

У Истанбулу, више од 60% становника не сматра град погодним за старије особе, а мање од половине се осећа сигурно током ноћи. Поверење међу грађанима је ниско, са само 27% који верују у поузданост других, док само 10% сматра да је лако пронаћи добар и приступачан смештај.

Фото: pixabay.com

2. Атина, Грчка

Атина, иако једна од главних туристичких дестинација, има лоше оцене када је у питању задовољство становника. Само нешто више од 20% грађана успева да пронађе добар посао, док скоро 60% није задовољно јавним просторима, а загађење ваздуха такође представља велики проблем.

1. Палермо, Сицилија

Палермо, главни град Сицилије, има најмање задовољних становника у Европи. Чак 38% становника изјављује да нису задовољни животом у овом граду, а само 4% верује да има добар посао. Град је такође оцењен као превише бучан, а само 6% људи га сматра чистим, упркос његовој популарности као дестинације за одмор.

Ови подаци указују на значајне разлике у задовољству живота између популарних туристичких дестинација и свакодневног живота њихових становника.

 

Извор:
Срећна република
Аутор:
Пошаљите коментар
ЗА 1 ЗНАК ХОРОСКОПА СЕПТЕМБАР ЋЕ БИТИ НАЈГОРИ МЕСЕЦ У ОВОЈ ГОДИНИ Чека вас прави “цунами”, НАОРУЖАЈТЕ СЕ посебном снагом

ЗА 1 ЗНАК ХОРОСКОПА СЕПТЕМБАР ЋЕ БИТИ НАЈГОРИ МЕСЕЦ У ОВОЈ ГОДИНИ Чека вас прави “цунами”, НАОРУЖАЈТЕ СЕ посебном снагом

30.08.2024. 11:27 11:30