light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Школе широм Србије у трци за будућност: Мејкерс лаб конкурс улази у финалну фазу

06.09.2024. 16:03 16:12
Пише:
а
Извор: Mejkers lab, foto: Miloš D. Živojinović

Више од 80 средњих школа из 50 места широм Србије већ је изразило интересовање за Мејкерс лабове.

Рок за пријаву на конкурс траје до 1. октобра, а у плану је и отварање нових лабова у 11 градова широм земље до краја године...Овај пројекат, који до сада броји 14 отворених лабова, наставља да трансформише образовни пејзаж Србије, пружајући ученицима и наставницима прилику да истражују савремене технологије,  иновативне методе учења.

Нови простори за нове генерације

Од свог покретања, Мејкерс лабови постају синоним за креативност, иновацију и учење кроз искуство. Први Мејкерс лаб отворен је у октобру 2022. године, а од тада ови простори за учење и стварање постају важна тачка у образовању младих широм земље. До сада су ове лабораторије, које пружају ученицима прилику да истражују, експериментишу и примењују своје знање на најмодернијој опреми, отворене у 14 средњих школа. Тренутно је отворен конкурс за нове школе различитих профила и траје до 1. октобра. 

„Изузетно смо задовољни великим интересовањем које су школе широм Србије показале. За сада, више од 80 школа из више од 50 различитих места жели  да добије свој Мејкерс лаб, што говори о томе колика је потреба и жеља за иновативним образовним просторима присутна у нашој земљи. Овај растући одзив нам даје додатну мотивацију да наставимо са ширењем мреже Мејкерс лабова, јер верујемо да ће ове учионице будућности значајно допринети развоју вештина  и знања потребних за успех у 21. веку,“ рекао је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

a
Извор: Mejkers lab

До краја октобра ове године, мрежа Мејкерс лабова ће се проширити отварањем нових простора у градовима као што су Пирот, Шабац, Крагујевац, Бајина Башта, Горњи Милановац, Нови Сад, Краљево, Бач, Свилајнац, Вршац и Житорађа. Ове школе ће се придружити мрежи која ће већ након октобра да броји 25 иновативних учионица.

Подршка и информисање наставника

Како би се школе што боље припремиле за укључивање у ову мрежу, биће организоване  онлине инфосесије за све заинтересоване школе. Позив на инфосесију добиће наставници или тимови који искажу интересовање за Мејкерс лаб попуњавањем пријаве на сајту: 

https://mejkerslab.rs/prijavite-vasu-skolu/.

Инфосесије ће се одржавати путем видео позива у два термина истог дана, омогућавајући наставницима из обе смене да учествују. Током сесије, наставници ће добити кратак увод у процес изградње и опремања Мејкерс лаба, као и одговоре на често постављана питања.

a
Извор: Mejkers lab

Овај пројекат Групе за образовање, коју чине Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија, подржан је  и од стране бројних партнера из привреде и образовања, попут компанија Хенкел, Таркетт, Рома и Босцх. Има за циљ да унапреди образовање у Србији кроз повезивање ученика са савременим технологијама и иновативним приступима учењу. Поред тога, Мејкерс лабови омогућавају наставницима да унапреде своје методе рада, стварајући окружење које подстиче креативност, критичко размишљање и тимски рад.

Будућност образовања у Србији

Мејкерс лабови су више од обичних учионица – то су простори где се рађају идеје, где ученици постају творци сопствене будућности. Како се ближи крај рока за пријаву, овај конкурс представља прилику да се школе укључе у ову иницијативу и постану део мреже која мења начин на који се учи и ствара у Србији.

Са отварањем нових лабова у октобру, Србија ће добити укупно 25 Мејкерс лабова, а резултати конкурса у новембру показаће које школе ће се придружити овој мрежи у наредним годинама. Кроз ову иницијативу, образовање се непрестано развија, омогућавајући младима да стекну знања и вештине потребне за успех у 21. веку.

Извор:
Промо
Аутор:
Пошаљите коментар