ЗАШТО ЈЕ У РЕСТОРАНИМА МЕСО УВЕК ТАКО МЕКАНО Кувар открио: Тајна је у ЈЕДНОМ састојку
У кулинарству се често суочавамо са изазовом припреме меса. Понекад, чак и уз најпажљивије планирање и маринирање, резултат може бити мало мањи него што смо очекивали.
Суво, тврдо месо може покварити задовољство јела. Међутим, постоји један трик који може преокренути ситуацију и дати месу невероватну мекоћу – киви.
Ако желите да ваша свињетина или говедина буду невероватно мекани, киви је тајни састојак који ће вам помоћи. Само неколико кришки овог воћа, прекривених преко меса и кратко одстојање пре печења, могу да трансформишу структуру меса у нешто невероватно мекано.
Као нека врста природне маринаде, киви игра кључну улогу. Разлог за то лежи у присуству протеолитичких ензима у кивију, који имају моћ да разграђују везивно ткиво у месу. Ово омогућава да месо постане мекше, скоро да се топи у устима. Ако више волите да маринирате месо, све што треба да урадите је да пратите свој уобичајени процес маринирања, али додајте нарезани киви сат или два пре самог процеса припреме меса.
Међутим, важно је водити рачуна да месо не буде предуго изложено кивију, јер превелика мекоћа може довести до распадања меса током припреме. Поред кивија, сличан ефекат на мекоћу меса може имати и ананас, тропско воће које такође садржи сличне ензиме који помажу у мекшању меса.
Дакле, ако киви није доступан, ананас може бити одлична замена за постизање истог резултата. Овај једноставан трик је користан додатак класичном начину припреме меса и може направити значајну разлику у текстури, пружајући вам незаборавно искуство уживања у сочном, невероватно меком комаду меса.
Крстарица