ЗАБОРАВИЛИ СМО ЈЕ, А ПРАВО ЈЕ ЧУДО ЗА ЗДРАВЉЕ Сиротињска храна, ал´ чува срце и ОДЛИЧНА ЈЕ за све ОВО
Беспотребна тежња да се одрекнемо јела која важе за „сиротињска“, а присвојимо неке модерније намирнице, довела је до тога да престанемо да једемо просо.
То је велика штета, с обзиром на многобројне предности које нам ова лако сварљива житарица нуди.
Просо је врста житарице која је округласта, веома ситна и понегде мало спљоштена. Жуто-беле боје је и има слаткаст укус. Зрно проса је обавијено љуском, која мора да се одстрани пре конзумирања.
Једна је од ретких житарица која у себи не садржи глутен, што је од великог значаја, јер много људи има алергију на глутен, а добро је позната и чињеница да глутен утиче и на гојење и гојазност уопштено. Садржи много витамина и минерала као што су калцијум, калијум, јод, магнезијум, витамине А, Е и Б али садржи и гвожђе и влакна.
Изразито је алкална (базна) житарица, а знамо да се вируси, бактерије и остала зла која прате њих тешко стварају у алкализованим, односно базним организмима.
Просо садржи кључне амино киселине које помажу изградњи ii обнови мишића и ћелија коже. Такође, богато је угљеним хидратима који се полако варе, па нам брзо даје осећај ситости и помаже процесу мршављења.
Ова житарица садржи и природне масноће, које су кључне за апсорпцију витамина, укључујући каротен и витамин Д.
Ова житарица у себи садржи карбохидрате, па је зато добар избор хране за дијабетичаре.
Кардиолози га препоручују као намирницу коју треба јести што чешће, јер је пуно калијума који помаже у борби против срчаних болести, нормализује крвни притисак и јача крвне судове.
Једна је од најбољих намирница за чишћење бубрега али и за појаву камена или песка у бубрезима. Код уринарних инфекција има позитивно дејство и поспешује избацивање мокраће.
Рађена су разна истраживања у вези исхране, и доказано је да они који конзумирају просо, у већини случајева немају симптоме астме нити било каквих назнака у вези ње.
Крстарица