Ваља ли ЈЕСТИ ШУНКУ и колико: Сазнајте да ли би ДВА ПАРЧЕТА овог деликатеса требало да вам БУДЕ ДОВОЉНО
Научници са Кембриџа тврде једење и 100 грама црвеног меса сваког дана повезано је са шећерном болешћу
Само два парчета шунке поједена дневно повећавају ризик за добијање дијабетеса типа 2 за 15 одсто. То је показала највећа студија ове врсте, коју су водили стручњаци са Универзитета у Кембриџу и у којој су коришћени подаци два милиона људи, пише Гардијан.
Међутим, поједини научници не сматрају да је доказана узрочно-последична веза између месних прерађевина и дијабетеса.
- Глобална производња меса драстично је скочила последњих деценија и коришћење меса у исхрани превазилази дијетарне препоруке у многим земљама. Раније истраживање показало је да повећан ниво уноса месних прерађевина и непрерађеног црвеног меса повезан са повећаним ризиком дијабетеса типа 2, али резултати нису били убедљиви. Живина попут пилетине, ћуретине и пачетине обично се сматра алтернативом месним прерађевинама и црвеном месу, али је мало студија испитивало везу живине у исхрани и дијабетеса типа 2 – наводи се у саопштењу Кембриџа и додаје:
- Да би утврдили везу између месних прерађевина, црвеног меса и живине у исхрани и дијабетеса типа 2, тим који су предводили истраживали са Кембриџа користили пројекат IntеrConnеct да анализирају податке 31 студијске кохорте из 20 земаља. Њихова детаљна анализа укључивала је факторе попут година, пола, здравих навика, уноса хране и индекса телесне масе.
- Истраживачи су утврдили да је редовни унос 50 грама месних прерађевина дневно, што је два парчета шунке, повезан са 15 одсто већим ризиком од добијања дијабетеса типа 2 у наредних 10 година. Унос 100 грама црвеног меса дневно, што је једна мала шницла, повезан је са 10 одсто повећаним ризиком од добијања дијабетеса типа 2 – наводи се у саопштењу.
The association оф меат цонсумптион анд Type 2 диабетес ин nearly 2 million пеопле анд овер 107,000 инцидент цасес оф Т2ДМ https://t.co/TDbVH0yEHO
Едиториал by @AuneDagfinnhttps://t.co/mUbYjCA2D3 pic.twitter.com/CS5LUYbIIP— Ериц Топол (@EricTopol) Аугуст 21, 2024
Редован унос 100 грама живинског меса, додају, повезан је са 8 одсто повећаним ризиком за добијање дијабетеса типа 2. Међутим, када се ураде додатне анализе за живину, ова бројка је мања, али остаје иста у случају прерађевина и црвеног меса.
- Ово је интересантна анализа, која користи податке из целог света. Коришћен је занимљив метод анализе података, који је уместо уобичајеног приступа комбинованих података, покушао да гледа податке сваког учесника одвојено. Откривено је да су месне прерађевине и црвено месо повезани са повећаним ризиком од дијабетеса типа 2. Иако студија није показала узрочно-последичну везу, већ само повезаност хране са повећаним ризиком, постоје могући биолошки механизми иза тога – рекао је др Двејн Мелор, нутрициониста и потпарол Британске асоцијације нутрициониста, за Сциенце Медиа Центре.
Проф. Навид Сатар са Универзитета у Глазгову рекао је да је ово важна студија и да је добро урађена иако је само опсервацијска.
- Подаци показују да би избацивање месних прерађевина и црвеног меса из исхране заштитило већину људи не само од срчаних болести, већ и од дијабетеса типа 2, болести која је све присутнија на свету – навео је он за Гардијан.
Др Хилда Малруни, нутрициониста Лондонског метрополитан унивезитета, рекла је да је ово веома велика студија да подацима 1,97 милиона одраслих.
- Упркос свему, ова студија није демонстрирала узрочно-последичне везе. Даља истраживања су потребна да се виде разлози за разлике између студијских кохорти – рекла је она.
Дневник/ Телеграф Наука