broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК У ПОСЕТИ ШАМПИОНИМА ТРЕЋЕГ ДОБА Новосадски пензионери освојили четири пехара!

20.08.2024. 12:20 12:45
Пише:
Извор: Дневник (С. Аничић Илић)

Петочлана екипа новосадског Удружења пензионера града на Олимпијади спорта у Зрењанину, освојила је четири пехара: прво место у брзом ходању, друго место у шутирању пенала на мале голове, треће место у пикаду и групном пласману.

Трећа Олимпијада спорта пензионера Војводине је одржана у спортској хали „Звонимир Звонко Вујин” у Зрењанину. Домаћин Олимпијаде, ове године, је било Градско удружење пензионера Зрењанин и град Зрењанин, а надметале су се екипе из 45 градова и општина у Војводини.

Такмичење се одржава у склопу републичке манифестације Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба Србије и то је традиционална манифестација која траје већ пуних 17 година.

Председница Удружења пензионера града Новог Сада Милена Жарковић је казала за „Дневник” да је мала, али одабрана екипа од пет чланова, боравила у Зрењанину да се такмичи у неколико дисциплина примерених животном добу и здравственом стању корисника пензија.

- Такмичили смо се у пикаду, штафети у брзом ходању, кошарци – извођењу слободних бацања и фудбалу - шутирању пенала на мале голове. Акценат стављамо на дружење и одржавање физичке активности. Прошле године смо освојили прво место, а и ове године смо добро прошли -  казала је Жарковић.

Како каже циљ оснивања Спортске секције је да пензионери одрже своје здравље, кондицију и да могу што дуже да буду самостални и да обављају свакодневне послове у кући и да не буду на терет друштва.

- Мислимо да је то једна лепа и значајна прилика да се дружимо и упознајемо нове људе, размењујемо искуства и слично - казала је Жарковић.


Прошле године Новосађани апсолутни шампиони

Подсећамо чланови спортског тима Удружења пензионера Новог Сада су на прошлогодишњој Олимпијади Војводине били апослутни шампиони, док су на државном такмичењу били трећи у пикаду, а пети у укупном пласману. И прошле године на државном такмичењу у Врњачкој Бањи у октобру, учествовало је 120 екипа из читаве Србије. Од осталих резултата треба истаћи висок пласман, 4. место у брзом ходању, фудбал-пенали осмо место и кошарка - слободна бацања 19. место. Манифестација, која је окупила више од 10.000 пензионера, организована је под покровитељством председника Србије Александра Вучића.


У Врбасу ће како је појаснила 3. септембра бити квалификационо такмичење, где одређен број екипа може да се пласира за одлазак на Олимпујаду спорта здравља и културе у Врњачку Бању која ће се ове године одржати од 19. до 22 септембра. На том такмичењу ће присиствовати више од 140 екипа из целе Србије. Ове године се очекује долазак пензионера из дијаспоре из Швајцарске и Финске који су већ изразили жељу да учествују на Олимпијади.

Спортска секција Удружења пензионера Новог Сада сваке године пуни витрине пехарима и дипломама, а чини је 30 чланова, док тренинге имају сваког понедељка од 9 сати.

Пред такмичење како сазнајемо у Поштанској 3 састају се и чешће. Иако је такмичење завршено екипе не одмарају, и већ су у Дневном центру где се увелико припремају за нова надметања како у пикаду тако и у другим дисциплинама.

Пикадо, шутирање у гол, бацање плочица, брзо ходање су дисциплине којима се баве новосадски пензионери. Шутирање у гол дисциплина је у оквиру које постоји гол, а такмичари шутирају са 20 метара удаљености. Победник је онај ко да више голова.

Код бацања плочица које су пречника шест сантиметара, битно је да се оне баце са удаљености од четири метра у круг, више поена добија онај ко баци ближе центру.

Ту је и брзо ходање, пикадо, као и кошарка. Добар део чланова секције планинари, што им помаже у освајању поена, док пикадо тренирају понедељком, па прикупљају бодове. Онај ко је најбољи у Дневном центру иде на такмичења. За кошарку су се новосадски пензионери сналазили сами јер у Дневном центру немају кош, па су тренирали на игралиштима на Лиману. Надају се веле, да ће ускоро и кош добити, а до тада деси се да „укрсте” кошаркашке лопте на неким од новосадксих терена како би се спремили за олимпијаду трећег доба.

Слађана Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар
УПУТСТВА И САВЕТИ ИЗ ПИО ФОНДА Ево како остварити права на српски пензију у иностранству

УПУТСТВА И САВЕТИ ИЗ ПИО ФОНДА Ево како остварити права на српски пензију у иностранству

20.08.2024. 09:28 09:43
РЕКОНСТРУИСАНЕ ПРОСТОРИЈЕ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА У СТАПАРУ И БАЧКОМ МОНОШТОРУ Радови финансирани новцем из градског буџета

РЕКОНСТРУИСАНЕ ПРОСТОРИЈЕ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА У СТАПАРУ И БАЧКОМ МОНОШТОРУ Радови финансирани новцем из градског буџета

17.08.2024. 14:05 16:44