light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИНИСТАРКА ЕКОЛОГИЈЕ ОГОРЧЕНА Вујовић: Драгана Ђорђевић обмањивала грађане на протестима ИЗМИШЉОТИНЕ О ОДЛАГАЊУ ОТПАДА

11.08.2024. 17:37 17:38
Пише:
Извор: Влада Србије/Ирена Вујовић

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је еколошка активисткиња Драгана Ђорђевић на протесту против ископавања литијума, у настојању да обмане грађане, прешла на лажи и измишљотине о одлагању отпада.

Како се наводи у саопштењу Министарства заштите животне средине, Вујовић је рекла да је изненађена необавештеношћу Ђорђевић, уколико заиста верује у то што говори,  као и количином незнања особе коју организатори протеста представљају као "најстручнију међу њима".

"Подсетићу овом приликом да је реч о особи која је и раније ширила дезинформације о сумпорној киселини, управо у циљу застрашивања грађана на чему интензивно ради, да би после одређеног времена демантовала саму себе и практично признала да је лагала. Када је схватила да не може да манипулише причом о сумпорној киселини, прешла је на одлагање отпада", рекла је Ђорђевић.

Вујовић је рекла да је њена обавеза да информише јавност и укаже на чињенице које се тичу вишедеценијског занемаривања и небриге око одлагања отпада од стране бивше власти. 

"Успостављањем нове одговорне власти у Србији ставља се акценат на заштиту животне средине, свакодневно се одговорно и посвећено ради, израђују се амбициозни планови и санирају наслеђени вишедеценијски горући проблеми. Министарство заштите животне средине уводи ред у управљање отпадом, у област у којој се, у време бивше власти није ни говорило нити се било шта радило", навела је Вујовић.

Како је рекла, Драгана Ђорђевић је спремна да износи неосноване и паушалне критике без икаквих аргумената, несвесна да тиме што критикује ову област, заправо говори о томе да бивша власт ништа није била у стању да уради у овој области, јер да јесте, како је навела Вујовић, онда данас не би имали разлога да нападају све успешне и капиталне пројекте који се тренутно реализују широм земље.

"Захваљујући посвећеном раду Министарства заштите животне средине које водим, успели смо да обезбедимо средства, започнемо и увелико радимо на изградњи модерних регионалних центара за управљање отпадом у којима ће се збрињавати отпад по најсавременијим стандардима", рекла је Вујовић.

Она је навела да се, у овом моменту, изводе радови на регионалном центру у Пироту, али и на највећем регионалном центру у Србији Уб-Каленић, ка којем ће гравитирати 15 градова и општина.

Такође, како је навела, у Србији ће, у склопу визије "Србија 2027" бити изграђено укупно седам регионалних центара, у којима ће се збрињавати отпад из 47 локалних самоуправа и који ће задовољити потребе готово 1,5 милиона становника.

"Центри су главни предуслов да наставимо да затварамо градске несанитарне депоније, да подигнемо проценат рециклаже како би се отпад користио као ресурс и како би се смањиле количине отпада које се одлажу на депонији", рекла је Вујовић.

Она је навела да је затворена стара депонија у Винчи, на којој се 40 година неправилно одлагао отпад са читаве територије Града Београда, а да се сада на том месту налази модеран комплекс, где се отпад третира по свим савременим стандардима.

"У овом комплексу ове године је пуштено у рад ново постројење, које ће обезбеђивати топлотну енергију за више од 25.000 становника и електричну енергију из отпада за око 35.000 Београђана, што је пример примене циркуларне економије, односно коришћења отпада као ресурса", навела је Вујовић.

Додала је да је, у протекле четири године, само кроз конкурсе Министарства заштите животне средине, уклоњено више од 1.000 дивљих депонија, на које су грађани указивали као на проблем који им највише смета.

"Данас се о заштити животне средине води рачуна више него икада пре. Дугачка је листа пројеката који су само у протекле четири године реализовани. Грађани су сведоци да данас готово да нема локалне самоуправе у Србији у којој се не реализује бар један еколошки пројекат. Зато, за разлику од самопрокламованих еколога који су без основа јаки на речима и веома предани у настојању да, под плаштом лажне бриге о животној средини узнемире и уплаше грађане, ова власт ће наставити да улаже и да бригу о екологији показује делима", поручила је министарка заштите животне средине.

Аутор:
Пошаљите коментар