clear sky
3°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МОКРА ГОРА И ШАРГАНСКА ОСМИЦА ЈЕДИНСТВЕНА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА У ЕВРОПИ Податак да је краљ Александар давао један грам злата за један килограма ископаног камена у тунелу, доста говори

07.08.2024. 10:41 11:23
Пише:
Фото: RINA

УЖИЦЕ: Пружна траса је јединствена у Европи и у свету по томе што је изграђена у облику броја осам сплетом 22 тунела, више од десет мостова и вијадуката а савладана је висинска разлика од преко 300 метара

Пруга је завршена 1925. године.  Смештена у котлини кроз коју протичу Камешина, Бели и Црни Рзав а окружена опеваним планинама Шарганом, Златибором и Таром, Мокра Гора привлачи све више оних који желе да уживају у чарима нетакнуте природе али и да обиђу и друге лепоте и знаменитости овог дела Србије па и прекограничног подручја. У средишту је атрактивних туристичких локација - Вишеград је удаљен 25 километара, Златибор 40 километара, граница свега девет километара.

Шарганска осмица је најатрактивнија туристичко музејска железница у Европи и јединствено градитељско ремек дело у свету међу пругама узаног колосека. Некада жила куцавица и веза Европе са Јадранским морем, од Београда до Дубровника и Зеленике ускоколосечном пругом саобраћао је Ћира а данас клапарају осмицом вагони музејског воза Носталгија отимајући од заборава сећање на некада најмоћнију машину своје класе али и подсећајући како је изградња највеће осмице од челика на свету утицала и пребражавала судбину једног села.

- Пруга је започета 1916. године када је саграђено је првих 9 километара. Место до кога је дошао колосек и данас носи назив Девети километар. Тада се десила једна трагедија када је услед прокопавања једног од тунела затрпана цела смена радника. То су били италијански и руски заробљеници који су радили на овом делу трасе а према наводима мештана, та смена је бројала око 200 заробљеника. За Девети километар су се везивале разне приче међу којима и оне да су се на том месту чули разни гласови и привиђали духови. Да ли је то тачно или не, не знамо, али данас то препричавамо као анегдоту, јер су се чудне појаве престале дешавати када је 2011. године на том месту подигнута црква брвнара у руском стилу посвећена погинулим градитељима”, истиче за РИНУ Александра Милутиновић, управник Шарганске осмице.

У изградњи појединих деоница учествовало је од две до пет хиљада људи, а само Мокра Гора је дала преко 500 железничара, а морамо напоменути да је у то доба бити железничар представљало велику част и понос. Пруга је препородила село јер га је повезала са другим деловима тадашње Југославије. Зато и не чуди што су жене из Мокре Горе 1974. године ставиле црне мараме у знак жалости што Ћира одлази јер је укидањем пруге мокрогорски крај опет замро.

Требало је да прође четврт века да би се обистинило чувено пророчанство Митра Тарабића. 1. септембра 2003. године је обновљена траса у дужини од око 15,5 километара захваљујући групи ентузијаста који су покренули иницијативу за обнову. Огроман труд и рад је био потребан да се све ово подигне јер је све било потпуно девастирано, пруга је била предата општинама без икаквих надокнада а шине су претворене у старо гвожђе”, објашњава Александра.

Снимајући емисију ’Ипак се окреће’ Бранко Стефановић забележио је једну специфичну појаву у кориту реке Камешине. Реч је о извору лековите воде, Бела вода те је народ и из тог разлога похрлио у ове крајеве. Спада у ред високо алкалних вода, 11,5 пх вредности и погодна је за лечење запаљења очних капака, чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Поред извора је саграђена и црквица Светог Јована Крститеља која је некада и постојала на том месту, а у кориту реке Камешине је подигнуто и купалиште.

- Такође, на тој локацији је обновљена још једна пруга узаног колосека која је ширине свега 600 милиметара и дужине два километра. То је била некадашња шумска пруга којом се грађа довлачила у Мокру Гору. Идеја је била да деца управљају том машином али заиста је тешко добити безбедоносне дозволе. Понекад се том пругом покрене неки воз за Завичајне дане тако да је читава Шарганска осмица један Музеј техничких добара на отвореном”, каже Александра.

Негде око 80.000 туриста што домаћих што из Кине, Словеније, Немачке, Аустрије, љубитеља пруга узаног колосека из целог света годишње се превезе Носталгијом што је импозантна цифра ако се има у виду да је капацитет воза свега 150 путника. Од 30. марта, воз саобраћа три пута дневно. Дуж целе ове трасе изграђени су смештајни и угоститељски капацитети, саграђене су станице које су биле руиниране и девастиране и претворене у лепе станичне зграде и угоститељске објекте. Али, не привлачи туристе само Шарганска осмица, бројни видиковци уз пругу са којих се пружа невероватан поглед на прекрасну природу Кршање, Луди камен на који уколико станете ћете наћи мужа (или љубавника) и лековити извор Бела вода.

- Мокра Гора је била место које није имало довољно садржаја и гости су остајали краће јер просто нису имали шта да раде, тако да се трудимо да им допунским садржајима одмор учинимо садржајнијим. Са колегама из Парка природе радимо на томе да у будућности 19 километара пешачких стаза Европске руте прође кроз Мокру гору дуж границе. Реч је о пројекту који завршавамо 2027. године а покушавамо да изградимо и камп насеље”, истиче Ненад Младеновић, Саветник за туризам и угоститељство у Инфраструктури Железнице Србије.

РИНА

Аутор:
Пошаљите коментар
Најбоље туристичко село света, Мокра Гора

Најбоље туристичко село света, Мокра Гора

19.12.2021. 14:24 14:32
ЧУВЕНА ШАРГАНСКА ОСМИЦА: Носталгија вози и овог лета

ЧУВЕНА ШАРГАНСКА ОСМИЦА: Носталгија вози и овог лета

04.08.2023. 16:33 16:36