clear sky
19°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ОБЕЛЕЖЕНО 308 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ БИТКЕ КОД ПЕТРОВАРАДИНА Са Везирца послата порука заједништва

05.08.2024. 15:40 17:01
Пише:
Извор: Ф. Бакић

Поводом обележавања 308 година од Велике битке код Петроварадина, која се одиграла 5. августа 1716. године између Аустрије и Отоманског царства, код споменика на брду Везирац у Петровардину уприличена је данас свечана церемонија полагања венаца и одавања поште свим палим војницима, а као симбол мира пуштени су  голубови.

Крај споменика посвећеном жртвама, венце су положили представници земаља учесника битке, амбасадори  Аустрије, Турске и Мађарске у Србији, потом чланови делегације Европске уније и Мисије ОЕБС у Србији, као и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

Тог 5. августа на бојном пољу се нашло више од 120.000 османских војника под вођством великог везира Дамад Али-паше и више од 75.000 аустријских војника којима је командовао хабзбуршки војсковођа Еуген Савојски. Две армије сукобиле су се изјутра и по легенди, јака снежна олуја у сред лета изненадила је Османлије.

Иванишевић је казао да је идеја да годишњицу битке државе које су учествовале обележе заједно  како би послали поруку заједништва.

- Посебно је значајно што је из сукоба и непријатељства рођено партнерство и зајединчка иницијатива. Данас у Србији можемо да кажемо како смо из свих битака извукли поуке и да успешно градимо пријатељства по читавом свету - истакао је Иванишевић. - Жеља нам је да се од следеће године прикључимо огранизацији и да ово место уврствимо у туристичку понуду, као посебну атракцију, и да га представимо већ на следећем Сајму туризма.

Крај споменика посвећеном жртвама, венце су положили представници земаља учесника битке, амбасадори  Аустрије, Турске и Мађарске у Србији, потом чланови делегације Европске уније и Мисије ОЕБС у Србији, као и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић

Петровић је подсетио да је значај битке код Петроварадина толики да Османлије више нису имале походе северно од Саве и Дунава. Она представља једну од највећих  на тлу Европе између Отоманског царства и хришћанских народа.

- Већ је постала традиција да се сваке године окупимо на овом месту, где је страдао велики број војника, како би им одали почаст и да заједно шаљемо поруку мира Европи и свету, која је у ово бурно време преко потребна -поручио је Петровић додавши да је споменик нажалост био девастиран до 2006. године када је обновљен.


Богомоља у част снежне госпе

На месту где се одиграла битка изграђена је Римокатоличка црква посвећена Снежној Госпи. Некада, на овом месту налазила се средњевековна хришћанска богомоља посвећена Девици Марији, коју су Турци срушили 1526. године.На врху цркве, налази се полумесец, а изнад њега крст- знак победе хришћана над муслиманима. У њој налази се и икона Девице Марије са Исусом, коју је принц Еуген носио са собом током битке. За њу се верује да је чудотворна. Сама црква у народу је позната под именом Текије.


Амбасадор Мађарске у Србији Јожеф Мађар нагласио је да је битка у суштини била сарадња и настојање да поново буде мир у овом делу Европе. Како је казао, главна порука битке код Петроварадина, је да се међусобне разлике могу решавати на миран начин, путем дијалога, како се овако жестоки и крвави сукоби више не догађају на тлу Европе.

Амбасадор Турске у Србији Хами Аској рекао је да су односи Турске и Србије најбољи у историји, посебно када је реч о трговинској размени и економији, те да је част заједно обележавати датеуме које су битне за све три државе.

Истовремено у Цркви Снежне Госпе на Текијама, у близини споника на Везирцу, јуче су одржана богослужења поводом празника.

С. Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар