overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГРЧКА И ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈЕ ВИШЕ ОД МИЛИОН СРБА У Хрватској и Црној Гори високе цене смањиле број туриста

29.07.2024. 21:30 21:53
Пише:
Извор: Pixabay.com

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић изјавио је данас да је и ове године Грчка први избор за путовање Срба и да се ове године очекује више од милион српских туриста у тој држави.

Он је за Танјуг рекао да и даље постоји проблем чекања на граници на путу за Грчку и да ни реновирани прелази са много више трака него што је то било пре десет година, опет нису довољни да приме толико велики број људи који жели да иде у Грчку, не само из Србије. "Чекања могу да буду и вишесатна, могу да буду између два и пет сати, када се долази", рекао је он.

Поред прелаза Евзони, који је најпопуларнији, као алтернативе Сеничић препоручује прелаз на Дојранском језеру, и мали прелаз поред Битоља где истиче да су најмање гужве. "Тамо су тренутно најмање гужве и чекање на граничном прелазу је негде између пола сата и 40 минута", наводи Сеничић.

Говорећи о сезонама у Црној Гори и Хрватској, Сеничић је рекао да се очекује да обе државе заврше сезону како су планирае, иако тренутно бележе мањи број туриста од очекиваног. Истакао је да је Црна Гора незадовољна са посећеношћу пре свега у хотелима а да су један од разлога за мање посете цене које су 20 до 25 одсто увећане. Као разлог мање посете Црној Гори Сеничић наводи и укидање неких редовних авиолинија, али и заузетост великог броја плажа. "Велики број плажа је заузет комплетно са лежаљкама. Цене лежаљке варирају, наравно, од места до места, али то је један трошак који туристи нерадо плаћају", истакао је Сеничић. Он наводи да Хрватска спада у најскупље дестинације у региону, а овогодишња поскупљења довела су до смањена интересовања туриста. "То је довело до смањења интереса, не само на нашем него и на неким европским тржиштима, упоређујући их са неким другим земљама које такође имају изузетно добар туристички производ као су Шпанија, Италија, Португал. Дакле, то су дестинације које су одвеле и један део гостију. Али, према неким најавама, очекује се да до краја сезоне Хрватска мање-више буде негде на приличном броју као што је то било прошле године", рекао је Сеничић. Упитан о дефициту у туристичком кадру, Сеничић је рекао да дефицит постоји од периода након пандемије корона вируса.

"И у туристичким агенцијама, и када је реч о сектору превоза, дакле, са возачима. Ту је велики дефицит и сналазимо се онако како можемо, али свакако да треба на то обратити пажњу, водити рачуна у наредним годинама које долазе, јер ово је грана привреде која доноси добре резултате", казао је Сеничић. Напоменуо је да у сектору туризма постоји проблем са неким дефицитарним језицима, међу којима су турски, кинески, хебрејски и језици националних мањина - мађарски, словачки, румунски. "Управо због тога се покушава да се људи на Филолошком факултету, који се управо налазе на тим групама језика, мотивишу да се пријаве и да полажу за туристичке водиче, јер за њих ће посла свакако бити", навео је Сеничић. 

Аутор:
Пошаљите коментар
ОВО ЈЕ ТАЧНА САТНИЦА ЗА ИЗБЕГАВАЊЕ ГУЖВИ НА ПУТУ ЗА ГРЧКУ Туристи деле своја искуства са граничних прелаза

ОВО ЈЕ ТАЧНА САТНИЦА ЗА ИЗБЕГАВАЊЕ ГУЖВИ НА ПУТУ ЗА ГРЧКУ Туристи деле своја искуства са граничних прелаза

29.07.2024. 21:21 21:45
(ФОТО) Овога до сада није било! У два ОМИЉЕНА ЛЕТОВАЛИШТА СРБА у плићаку примећене ОТРОВНИЦЕ Паника у Грчкој!

(ФОТО) Овога до сада није било! У два ОМИЉЕНА ЛЕТОВАЛИШТА СРБА у плићаку примећене ОТРОВНИЦЕ Паника у Грчкој!

28.07.2024. 22:33 22:38
СРПСКИ ПАР КУПИО КУЋУ У ГРЧКОЈ ЗА 20.000 ЕВРА Уложили у реновирање још 10.000 па добили парче раја од 140 квадрата

СРПСКИ ПАР КУПИО КУЋУ У ГРЧКОЈ ЗА 20.000 ЕВРА Уложили у реновирање још 10.000 па добили парче раја од 140 квадрата

26.07.2024. 19:13 19:21