light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС НА 31. ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Кад се затворска чуварка суочи са дилемом свог живота

24.07.2024. 09:47 09:56
Пише:
Извор: промо

У селекцији “Ецо Dox” у Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици, од 17 часова на програму је филм “Планета Шљивова” Владимира Перовића – над истинским рајем надвила се фатална претња.

Данас, петог дана Фестивала европског филма Палић на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму, у 21 сат, биће приказано остварење “Андреина љубав” Мануела Мартина Куенке, а од 23 филм “Синови” Густава Мелера.

У филму “Андреина љубав” главна јунакиња, петнаестогодишња девојчица, очајнички жели да поврати љубав свог оца, који је нестао из њеног живота након што се пре неколико година развео од њене мајке. Андреа памти оца као човека пуног љубави и нежности и не може да разуме зашто он сада не жели да види своју децу...

Радња филма “Синови” прати Еву, идеалисткињу која ради као затворска чуварка и суочава се са дилемом свог живота, када младића из њене прошлости пребаце у затвор у којем она ради. Не откривајући своју тајну, Ева тражи да је преместе у затворско крило где се налази младић – најгоре и најнасилније у затвору. Ту počiwe психолошки трилер, где Евин осећај за правду ставља на испит и њен морал и будућност.

У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу „Абазија“ на Палићу данас су на програму филмови “Рана оклевања” Селмана Наџара (18х) и “8 призора на језеру Бива” редитеља Марка Рата (20 часова).

У средишту радње остварења “Рана оклевања” је адвокат за кривично право Џанан, који дели своје време на суд ујутру и болнички кревет своје мајке ноћу. На дан рочишта за изрицање пресуде осумњиченом за убиство којег Џанан брани, она мора направити морални избор који ће утицати на животе њене мајке, судије и оптуженог.

Филм “8 призора на језеру Бива” назив је добио по источњачкој уметничкој традицији “осам призора” која описује стање ума човека кроз осам песничких мотива, као што су вечерњи сјај, први снег, једра која се враћају увече, ноћна киша, јесењи месец, звоно у храму, свеж поветарац, лет дивљих гусака. Ови мотиви пружају оквир за осам испреплетених трагичних љубавних прича смештених у модерна староверска рибарска села близу Чудског језера, која стоје на ободима естонско-руских насеља и културе.

У селекцији “Галиција у фокусу”, у Малој сали “Мира Бањац” биоскопа „Абазија“, од 19 часова на програму је блок кратких филмова: “Лом таласа” (Eloy Домíнгуез Серéн), “Не видим те” (Xacio Baño), “Ниједна ме река не штити од мене саме” (Царла Андраде) и “Алиција ради ствари” (Áнгел Сантос).

У селекцији “Нови мађарски филм”, у Биоскопу Еуроцинема у Суботици ће данас у 19 часова бити приказан документарац “Смрт голмана” у режији Золтана Шифлиша. Овај филм бави се животом Гезе Шифлиша, који је рођен 1907. године у Суботици, у Аустроугарској монархији. Између 1927. и 1928. бранио је у екипи суботичког ФК САНД, након чега прелази у будимпештански ФК Ференцварош. Као Фрадијев голман, био је члан тима који је на турнеји по Јужној Америци 1929. године победио тадашњег светског шампиона, екипу Уругваја.

У селекцији “Ецо Dox” у Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици, од 17 часова на програму је филм “Планета Шљивова” Владимира Перовића. Људи из села Шљивова као да живе на некој другој планети. У истинској бајци. У рају који и сами стварају. Чистота, поштење, вредноћа, сложност, побожност, традиције, веровања, неуморни рад. Ипак, чини се да ни они не могу да буду спокојни, јер ту је Рио Тинто.

У селекцији “Нови европски документарни филм”, у истом биоскопу, такође данас, од 19 часова биће приказано остварење “Ујед попут пчеле”редитеља ЛЕОНЕ-а, у чијем средишту су пријатељство, љубав, и велика страст према Апе Пиађу у малим италијанским градовима долине Тригно.

У оквиру селекције ЕФА Схортс, од 17 часова у Малој сали “Мира Бањац” биоскопа „Абазија“ на Палићу биће приказани кратки филмови: “Живописни сан о шпанском одмору” (Christian Авилéс), “Астерион” (Францесцо Монтагнер), “Стање ума” (Аислинг Byrne), “Мислим на тишине кад мислим на тебе” (Jonelle Twum), и “Тата – белешке о животу и смрти” (Андреас Bøggild Мониес).

У селекции “Млади дух Европе” у биоскопу „Абазија“, од 22 часа на програму су филмови “Још један дан” Радивоја Буквића са Миром Бањац у главној улози, “Породични портрет” Лее Видаковић, “Слуга љубави” (Емануела Muzzupappa), “Манија!” (Лена Jaworska), и овогодишњи кански победник у категорији краткометражних филмова, “Човек који није могао да ћути” Небојше Слијепчевића.

У пратећем фестивалском програму, на Великој тераси на Палићу у 10х ће бити одржана еколошка панел-дискусија „Климатске промене – мењају еколошку свест јавности“.

В. Ц.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

24.07.2024. 08:13 08:20
ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На програму “Прослава” овогодишњи победник Пуле

ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На програму “Прослава” овогодишњи победник Пуле

23.07.2024. 10:11 10:29
ПОЧИЊЕ 31. ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На отварању „Сва лица доброте” и уручење награда лауреатима

ПОЧИЊЕ 31. ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ На отварању „Сва лица доброте” и уручење награда лауреатима

20.07.2024. 10:22 10:26