clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СА НИШКОГ АЕРОДРОМА: Улагања ће се наставити; Да сачувамо мир, да пробамо да остваримо 4 одсто раста ове године

23.07.2024. 12:44 12:54
Пише:
Извор: ТВ Пинк принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује церемонији отварања нове зграде терминала на аеродрому "Константин Велики" у Нишу.

- Срећан сам што сам данас у Нишу и два су повода, једнако важна. Један је камен темељац за фабрику која ће да запошљава, а други је што држава додатно улаже у Ниш, после путева и ауто-путева, уложили смо з зграду новог терминала. Наставићемо да улажемо. Има још просотра за ширење, мораћемо да повећамо број путника и увећамо број low цост компанија које су пословале са нишког аеродрома. Те 2012. из Ниша се летело само до Подгорице, тада је било 27.500 путника на аеродрому. Прошле 448.000 путника, само погледајте каква промена за кратко време. У развој ваздушног саобраћаја смо уложили 2,7 милијарде динара, пројекат зграде терминала ствара капаците за 1,5 милиона путника годишње и опслугу шест ваздухоплова истовремено. Планирамо да утростручимо број путника. Планирали смо и рушење старе зграде и добићемо модеран аеродром.

- У оквиру иницијативе Србија 2027 предвиђено је доатних 60 милиона евра улагања у аеродром у Нишу. Све је то потребно због већих авиона, а посебно да се припремимо за EXPO јер ће Ниш уз Београд бити главни за пријем путника и Ниш ће имати корист од EXPO.

- За нас је важно да је Ниш добио овакву аеродромску зграду, улагање ће се наставити и биће још веће. Желим да се захвалим Нишу на поверењу упркос нефер кампањама о томе како није довољно урађено. Ниш је једно од два или три места где је највише урађено. Председник сам који је највише пута био у Нишу до данас, више него сви остали заједно. Што се Србије тиче, имам само једну жељу, каснили смо 23 дана, то је скоро ништа за овако капитални објекат.Честитам на брзини, ефикасности, послу који сте обавили. Ми морамо брзо да надокнадимо време у којем смо заостајали. Кина је до почетка 19. века била сила у свету, претекли су их многи у свету јер су пропустили једну резолуцију. Нису схватили да треба да прихвате неке ствари да би напредовали и сада иду силовито ка врху, враћају се на место одакле су дошли. Заостајали смо ми вековима, имали фрустрације јер заостајемо за западом и многима у окружењу а сада брже напредујемо и од једних и од других. Имали су 300, 400 година предности, али се та разлика смањује из дана у дан. Верујте да тешким и напорним радом можемо да смањујемо ту разлику убрзано. Да поновимо тако 10 година и вратили смо се у игру после година лошег система. Себе морамо да натерамо да радиом више, зато пропадају системи. Не може четири дана да се ради, три дана да се ради, мора више да се ради да би више производио. Ово говорим као председник јер знам да ће неко ово можда да цитира. Ми смо у замаху, остали стоје или минимално напредују. На истоку напредују у Африци напредују, стизаће нас и престизати ако не радимо више. Морамо да ухватимо прикључак.

-Аргентина је била развијенија, Венецуела, немојте да кажем колико је Либија била богатија од Емирата, све се мења. Важно је да имамо паметно и озбиљон руководство. Да имамо мир, да гурамо земљу напред, да радимо и да се боримо.

Нови терминал опслуживаће 1,5 милиона путника и 6 вазудхоплова истовремено.

- Тешко је да градите карго кад немате индустрију, сада можемо о томе да размишљамо, када буде 20 фабрика тад карго има смисла, то ће да буде за две три године. Морају још економски капацитети да расту - рекао је председник Вучић.

Србија преговора са low цост компанијама

- Морамо да радимо више да би правили резултате. За 15, 20 година можемо да надокнадимо то што заостајемо за Европом. Важно је да гледамо да ми растемо. EXPO ће бити значајан за Ниш, много авиона ће да користи овај аеродром али морамо да га обезбедимо у потпуности. Ер Србија има пет линија уз Ниша и две сезонске. Траже посао који је исплатив, не тражимо од њих да додатно овде улажу ако немају рачуницу. Они свој профит могу даље да повећају, а да Нишлијама буде боље. Молим вас, да ме понекад, неше компаније морају да послују тржнишно, Ер Србија прави профит, није губиташ као ЈАТ, они раде како морају да раде и како је у њиховом интересу. У ово је држава уложила, Ниш не би могао. Имали сте од 2012. 27.000 путника, до рекорних 448.000 прошле године. Следеће године можемо да идемо на више од 500.000 путника. То нам говори колико морамо да радимо и повећавамо стаднард, 795 просечна плата, морамо да водимо рачуна о томе. Морамо да разумемо да и даље имамо највећи део групе људи средње класе. Морамо кроз повећање минималца, запошљавање људи да смањујемо стопу сиромаштва која је све мања и све нижа у Србији. Да покушамо да из ниже средње класе пребацимо у средњу класу, када будемо имали средњу и вишу средњу класу моћи ћемо да рачунамо на више путника одавде.

- Данас имате 22.000 људи више запослених него пре 10 година у Нишу. Ниш, Нови Сад, Крушевац, Чачак, сад Крагујевац, све јужно од Саве из Дунава мораћемо да преливамо из богатијих крајева на југ Србије. Пре 8,9 година овде су биле демонстрације како ћу ја да им затворим аеродром. Видите како сам га затворио, са 33 хиљаде на 500 хиљада путника. Једна лаж сустиже другу. Ти који су лагали тада, лажу и данас, ти који су до јуче спречавали изградњу Београда на води причаће да сам их ја спречавао, никад принципа нису имали, само кукају и буне се. Мени мандат траје још непуне три године и хоћу да завршимо велике ствари. Да људи живе у уређеној и богатој земљи. Не морате да будете сувише мудри да знате да сваки податак имам. Знам колико је људи више данас отишло на море него пре 10 година. Видите све податке и јасно вам је колико људи живи боље. Да ли сте чули да неко то каже? Нисте и нећете никад. Важан је резултат и оно што свако може да види и оно што може да буде измерено.

Долазак у Ниш би се замаскирала конститутивна седница општине Медијана?

- Нисам ни чуо, ни знао да је седница. Што да замаскирам? Ми смо ово планирали два масеца. Једва чекам да видим фантастичне резултате које ће да направе. Само народ нек ми каже за шест месеци који су то фасцинантни резултати на општини медијана. Ја нисам кукао, ја сам довео фабрике у Ниш, видећемо шта ће они да ураде. Ово је велики дан за Србију. Ми смо само нормални људи који прихватају вољу народа.

О шпијунажи у наменској индсутрији председеник је рекао:

- Дуго смо то пратили. Они су само проточни бојлер, али знамо ко је крајњи наручилац - каже председник.

О односима са Путином

- Имамо веома добре односе са Русијом и наставићемо да их имамо, упркос свима који би ћелели да их немамо. Као што ћемо да наставимо свој европски пут упркос свима који би да се зауставимо. Морам да одговорим свима без превише принципа и политике. Србија води добру политику и не брините за мој однос са Русијом, они су веома добри.

Тешка јесен

- Очекујем ужасно тешку јесен и очекујем са правом, треба да будете "слепи" да не видите шта је то што се у свету дешава. Ми ћемо да гурамо своје, да сачувамо мир, да пробамо да остваримо 4 одсто раста ове године. То је мера по којој убрзано пристижемо. На рачуну имамо више од 6,5 милијарди евра, морамо да почнемо да трошимо паре, да контролишемо дефицит. Новац ћемо да трошимо на инфраструктурне радове.

О изјави Јуратовића о литијуму

- Сваки аутомеханичар је паметнији од Јуратовића. Њега ништа не може да одржи на власти, прсли су ко звечка и тек ће. Толико мрзи Србију, разумем њега. Увек је мрзео Србију, не говори против мене, говори против Србије. Мислим да је људима више него довољно то што је Јуратовић против литијума да све разумеју. Подржао је резолуцију о Сребреници, подржао санкције, против је свега што је српско. По највишим стадардима уз њихово учешће, а не контролу. Суштина је да се направи план, можемо ли да гарантујемо чисту животну средину? Без тога пројекта неће бити, то сам рекао пред Шолцом. Ти људи не могу да разумеју да неко има поврење народа. Никада чешће нисмо имали изборе и увек је поверење народа ту. Људи виде да се неко бори за њих. Они у томе виде шансу да злоупотребе нешто, као што су децу, страшну трагедију употребили за политички обрачун. Што у Хрватској нема борбе против насиља кад је неко убио шесторо, седморо што нема против Пленковића? Јер није крив. Живели су од дана до дана без жеље да нешто промене, осим жеље да они буду богатији.

Prеthodno је, подсетимо, председник Вучић присуствовао полагању камена темељца за изградњу нове фабрике компаније "Аристон" у Нишу.

- Велика и важна компанија за Ниш. Отворили смо осам фабрика и треба још две да отворимо. Аристон има приходе од 3 милиона евра на годишњем нивоу, њихових производа имате на тржишту 30 земаља. Аристон је посебно питање, то је велика италијанска компанија, срећан сам и захвалан свима који су донели ту одлуку. У Нишу данас имате 21.670 људи више запослено него 2012. године. То вам је јасно колико су се ствари промениле и колико су ствари другачије. Ова зона супер изгледа и у свакој зони смо учествовали новцем.

Kurir.rs

 

Аутор:
Пошаљите коментар