overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СНАЖНЕ ПОРУКЕ СА САМИТА; ВУЧИЋ: Уверен сам да шансу НЕЋЕМО ПРОПУСТИТИ; ШОЛЦ: Србија сада игра КЉУЧНУ УЛОГУ

19.07.2024. 09:59 10:29
Пише:
Извор: РТС/принтскрин

У Палати Србија у току је Самит о критичним сировинама Србије, на којем учествују председник Србије Александар Вучић, немачки канцелар Олаф Шолц, премијер Србије Милош Вучевић, српски министри и привредници, као и представници страних компанија које потписују Меморандум.

На Самиту је први говорио министар Синиша Мали, који је рекао да смо успели да сачувамо макроекономнску стабилност.

- Већ смо имали разговоре и могу да кажем да сам задовољан. За нас као Србију представља велику наду, уверен сам да ту шансу нећемо пропустити. Постоји код нас неподношљива лакоћа пропуштања добрих прилика и овога пута то не смемо да дозволимо - рекао је, обраћајући се јавности, председник Србије Александар Вучић.

- Много је теже мењати ствари, себе, земљу, прихватати изазове и доносити храбре одлуке. Неретко сам се осећао усамљено у борби за овај велики пројекат. Видео сам како се сви склањају гледајући како да себе сачувају.

Био сам упоран као и када сам предлагао најтеже мере за Србију, од смањења плата и пензија, а данас смо најуспешњији на Балкану. Када нешто морате да урадите и гледате у будућност онда доносите одлуке у складу са тим. Одоговрност, озбиљност и посвећеност будућности, то је оно што сви желе. На овом смо дуго радили, хвала свима из кабинета Шолца, из мог кабинета.

- Канцелар Шолц је рекао јутрос исто оно што и у Чилеу "зар се прерада ових материјала којих ствара хиљаде радник места не може преместити у земље одакле потичу ти материјали", желећи да покаже подршку. Истовремено желим да кажем да имамо три велике и важне ствари, број један је нешто са чим су сагласни и наши партнери из ЕУ и Немачке, а то је пуна заштита животне средине и ту су највећи експерти. Без пуне заштите живота људи и природе неће бити пројекта, а знамо да ће га бити управо јер најбоље из Европе и света доводимо у Србију да нам по том питању помогну. И ми ћемо заједно са њима да обезбедимо то за наше људе који живе на западу Србије.


Стандарди морају да се поштују

- Сигуран сам да ће 19. јул ући у књиге историје као датум битан за развој Србије. Данас Србија постаје земља која прави кораке напред да заузме централну улогу у економији. Заузеће централно место у ланцу стратешких вредности. – поручио је Марош Шефчович, потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање. - Сматрам да за успешност пословања, за значај овог пројекта, треба нагласити колико је битан. Убеђен сам да ће Србија напредовати, да ће се ојачати српска привреда са висококвалитетним радним местима, други циљ је да се поштују еколошки стандарди и да се одговори на забринутост становништва у транспарентност. И ЕУ ће бити срећна да помогне Србији да постигне ова два централна циља. Помагањем изградње локалног ланца вредности за сировине и електрична возила. Такође знамо да неки глобални инвеститори су заинтересовани за сировине и не обраћају пажњу да максимизују користи за локалну економију али то није наш приступ. Стандарди морају да се поштују – закључио је Шефчович.


Тачка два је економски процват Србије. При томе мислимо не само на руду већ и на фабрике. Само фабрике катода су милијарде улагања, највеће инвестиције. Запослиће десетине хиљада људи. Нама су плате у Мачви и Подрињу ниже, ово је прилика да се то промени. Шолц је рекао да ће немачка влада да помаже у томе, а кад асе овде буду производиле батерије, сигуран сам да ћемо моћи да имамо још произвођача електричних аутомобила. Број три, ово што радимо, знамо да нећемо да имамо подршку јавности, али сам сигурна да ће људи све више стајати уз своју државу када буду видели са колико посвећености смо приступили. Ми ћемо да их молимо и тражимо да буде ово до највишег степена поштовано. Знам са ким смо договарали и разговарали и знам са ким меморандум данас потписујемо. Наше је да будемо поуздан партнер Европи, Немачкој, целој ЕУ - рекао је председник Вучић.

- Наша жеља је више просперитета, мобилности и без последица на животну средину. Литијум је незамењива сировина, потребан нам је, то је прва порука за ову транзицију мобилности и убеђен сам да је то јако важно за будућу мобилност. Мотори су играли велику улогу до сада а то ће радити и у будућности - поручио је канцелар Немачке Олаф Шолц.

- Батерије су кључне и литијум игра важну улогу. Нећемо да сагоревамо ову ситовину, већ да користимо дуготрајно. Кључно питање у томе Србија игра кључну улогу као наш партнер. Ми сматрамо нашом обавезом да унапредимо пројекат и успемо у томе. Нисмо ту да дајемо подстицај него ћемо бити партнери за спровођење еколошки прихватљивих ствари, урадићемо све да се придржавамо свих стандарда заштите животне средине. Интерес Србије је да се ту ствара ланац вредности који превазилази ланац копања. Убеђен сам да овде идемо одлучујућим кораком, биће ми драго ако се овде производе батерије и разумем очекивања у вези са тим. Морамо кренути са циркуларном економијом, а Србија сада игра кључну улогу. Последице по животну средину су минималне, рекао је Шолц.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ И ШОЛЦ у Палати Србија, СТАРТУЈУ РАЗГОВОРИ, очекује се потписивање МЕМОРАНДУМА О СТРАТЕШКОМ ПАРТНЕРСТВУ (ФОТО)

ВУЧИЋ И ШОЛЦ у Палати Србија, СТАРТУЈУ РАЗГОВОРИ, очекује се потписивање МЕМОРАНДУМА О СТРАТЕШКОМ ПАРТНЕРСТВУ (ФОТО)

19.07.2024. 07:59 09:23
АНА БРНАБИЋ О САСТАНКУ ШОЛЦ-ВУЧИЋ: Србија домаћин важног самита на коме се одлучује шта ће покретати индустрију

АНА БРНАБИЋ О САСТАНКУ ШОЛЦ-ВУЧИЋ: Србија домаћин важног самита на коме се одлучује шта ће покретати индустрију

19.07.2024. 09:07 09:14