broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: ВЛАСНИК ПСА ЗА КОЈЕГ СЕ СУМЊА ДА ЈЕ У СТАНУ УСМРТИО НОВОСАЂАНИНА БИЋЕ ДАНАС САСЛУШАН Син пред тужиоцем ОБДУКЦИЈА ОТКРИВА УЗРОК СМРТИ ОЦА

17.07.2024. 07:21 07:34
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Двадесетчетворогодишњи Г. Б. из Новог Сада, који је у понедељак ухапшен због постојања основа сумње да је учинио тешко дело против опште сигурности, данас би требало да буде саслушан у новосадском Основном јавном тужилаштву.

Овом младићу је одређено задржавање јер је власник пса расе пит бул који је, у ноћи између недеље и понедељка, у породичном стану, на новосадској Детелинари, како се сумња, усмртио његовог оца З. Б. (56). Трагедија се догодила у Солунској улици број 7, у стану на првом спрату, у ком су, према речима комшија, живели трагично страдали З. Б. и његов син, који је у понедељак рано ујутру по доласку у стан затекао беживотно тело свог оца и о свему обавестио надлежне.

И док се чекају налази обдукције, након чега ће се знати да ли је пас заиста нанео смртоносне повреде несрећном човеку или је он преминуо природном смрћу, у јавности је поново покренут низ питања: која је одговорност власника опасних паса, шетају ли своје љубимце са или без повоца и корпе, да ли пси у дворишту морају да буду везани, па до тога ко је крив уколико се нешто нежељено догоди.


Поступак ванредног инспекцијског надзора

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде потврдило је за наш лист да је ветеринарска инспекција била на лицу места и утврдила власништво пса, док ванредни инспекцијски надзор није било могуће извршити јер је био у току увиђај Основног јавног тужилаштва.

- Ветеринарска инспекција ће покренути поступак ванредног инспекцијског надзора након прикупљања потребних обавештења, а све у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Новом Саду - наводе у министарству и додају да ветеринарској инспекцији пре догађаја нису упућиване представке станара и комшија у вези са псом. Истичу да ће ветеринарска инспекција предузети мере из своје надлежности на основу утврђеног чињеничног стања.


Закон о добробити животиња је јасан када је у питању држање кућних љубимаца, било да они спадају у опасне псе или не и инсистира на одговорном власништву. У том закону се наводи да није забрањено држање опасних паса као кућних љубимаца, али уз поштовање прописаног начина држања, обележавања и вакцинације.


И даље у прихватилишту

Радници ЈКП „Зоохигијена и ветерина” преузели су пса и одвели га у прихватилиште, где се и даље налази. Прена нашим сазнањима, приликом пријема по редовној преоцедури урађена је тријажа и он се и даље налази у прихватилишту. Шта ће бити са њим знаће се након одлуке Основног јавног тужилаштва у Новом Саду и ветеринарске инспекције.


Обавеза сваког лица је да брине о животињама, а нарочито о оним чији опстанак зависи непосредно од њега. У закону се наводи да је власник, односно држалац животиње, дужан да према животињи поступа са пажњом доброг домаћина и да обезбеди услове за држање и негу животиња који одговарају врсти, раси, полу, старости, као и физичким, биолошким и производним специфичностима и особинама у понашању и здравственом стању животиње.

Када је реч о начину држања паса као кућних љубимаца, он је регулисан на републичком и локалном нивоу.


Пит бул захтева правилну дресуру

Иако се пит булови сматрају веома опасном расом, уз правилну дресуру и социјализацију могу бити мирољубиви и друштвени пси, који неће представљати опасност. Његове карактеристике и личност зависе од власника и времена које се уложи у његово васпитање. Препоручују се људима који се баве спортом и онима који ће знати да буду одговорни у свакој ситуацији.


На републичком нивоу, инспекцијски надзор над спровођењем Закона врши Министарство преко ветеринарских инспектора, а органи локалне самоуправе својим одлукама прописују начин држања животиња на својој територији, места и просторе у којима се могу држати кућни љубимци, као и место и начин извођења кућних љубимаца на површине јавне намене и површине у јавном коришћењу. У складу са тим, комунална инспекција је надлежна за вршење надзора над спровођењем одлука органа локалне самоуправе и она је та која налаже мере и прописује одговарајуће санкције за несавесног власника.

Д. Николић

Аутор:
Пошаљите коментар
УЖАС У НОВОМ САДУ Пит бул усмртио мушкарца; УХАПШЕН ЊЕГОВ СИН који је власник пса

УЖАС У НОВОМ САДУ Пит бул усмртио мушкарца; УХАПШЕН ЊЕГОВ СИН који је власник пса

15.07.2024. 09:50 14:46
Пас изуједао жену до смрти

Пас изуједао жену до смрти

19.11.2015. 21:36 13:33
ХОРОР КОД НИША Напуштен огроман пас изуједао двоје ученика школе у Габровцу, деца на кућном лечењу

ХОРОР КОД НИША Напуштен огроман пас изуједао двоје ученика школе у Габровцу, деца на кућном лечењу

17.04.2024. 16:16 18:03